Achtergrond

De week van Went in tweets #71

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#71 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Reringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 295 tweets van afgelopen twee weken zijn dit de 11 (+ 1 geleende tweet) die je niet mag missen.

Wat is nieuws?

Vluchtelingen
De nieuwe grote crisis die Europa grote hoofdbrekens bezorgt. De belangen van landen lopen uiteen en in Duitsland hebben ze door de vergrijzing veel nieuwe arbeidskrachten nodig, maar ik vind de vergelijking die Merkel in dit artikel trekt heel erg mooi.

Na het brute Duitse optreden in de Griekse crisis, dat Duitsland punten heeft gekost in de publieke opinie van veel Europese landen, laat Duitsland nu een heel ander gezicht zien. Er zijn eigenlijk twee Duitslanden, schrijft hoogleraar Simon Reich in dit interessante blog.

Column: economen-discussie Buitenhof
Op de laatste zondag van augustus werd in Buitenhof gediscussieerd over de economische wetenschap. Joris Tieleman en Lorenzo Fränkel van het SIREN-netwerk van economiestudenten die meer pluriformiteit in de opleiding willen, namen het op tegen prof. Pieter Gautier van de VU. 

De twee initiatiefnemers van SIREN belden me vorig jaar voordat ze van start wilden gaan of we een keer konden praten. Dat heb ik natuurlijk graag gedaan, en ik mocht ook wat vertellen op hun eerste bijeenkomst. Mijn belangrijkste aanbeveling was en is om vooral niet te veel naar de wijze lessen en tips te luisteren van voormalige jongeren zoals ik, maar een eigen weg te kiezen. Dat hebben ze goed gedaan, want inmiddels bestaat SIREN als (nog veel te) klein netwerk, en ze ondernemen ook activiteiten.

Heel goed dat de discussie over de beperkingen van mainstream-economie nu ook een keer op tv gevoerd werd, en ik heb er een paar dingen van geleerd. Daar heb ik een uitgebreide column over gemaakt op mijn eigen website die je via deze link kunt lezen.

Privacy

Zelfrijdende auto's
Een heerlijk filmpje dat laat zien hoe zelfrijdende auto's en voetgangers samen kunnen gaan. Gelukkig fictief, nog, want ik krijg het er benauwd van.

Het gat tussen wat we denken dat kan (of wat techneuten claimen dat kan) en wat ook echt gebeurt, is vaak heel groot, valt me steeds meer op. Voor de pre-adviezen van de economenvereniging KvS over robots, die later later dit jaar in een boekje verschijnen, heb ik daar een stuk over geschreven. En dit razend interessante artikel over zelfrijdende auto's sluit daar goed op aan.

En als we dan straks zelfrijdende auto's hebben, wie heeft daar dan nog controle over?

Als je 1 ding leest uit dit blog…
…. laat het dan dit stuk zijn over hoe het IMF met Griekenland om is gegaan. Al in mei 2010 was bekend dat de prognoses van het IMF veel te positief waren, maar kritiek daarop vanuit onder andere Brazilië en India werd onder druk van de Europeanen weg geblazen. Lees vooral het hele stuk, al word je daar niet blij van. 

Nummer #72 van dit weekblog verschijnt 16 september.

Blijf op de hoogte

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons