Een nieuwe plant van een oude krant

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat doe jij met jouw gelezen kranten? Bij het oud papier? Zonde! Je kunt die kranten, zeker in deze tijd van het jaar, heel goed gebruiken om een prachtige (moes)tuin aan te leggen. Zo gebruik je iets wat ooit een boom geweest is om een nieuwe plant te laten groeien.

Van een gemiddelde boom kunnen ongeveer tachtigduizend A4-tjes gemaakt worden. Een krantenabonnement kostte vroeger ieder jaar dan ook bijna een boom per lezer. Gelukkig worden kranten tegenwoordig soms wel zeven keer gerecycled. Maar ook dat recyclen kost een hoop energie. Vooral de inkt uit de oude pagina’s halen, is een lastig karwei. Zorg er daarom voor dat kranten niet alleen gekapte bossen opleveren, maar ook nieuwe planten laten groeien. Hoe doe je dat? Maak een papieren zaaipotje.

Wat heb je nodig?
1. Een oude krant. Er worden iedere dag meer dan vier miljoen verschillende kranten verspreid die samen meer dan de helft van de Nederlandse bevolking bereiken. Grote kans dat jij ergens in je huis een oude, gelezen krant hebt liggen. Hoeveel kranten heb je nodig? Van iedere pagina uit een krant kun je één potje maken. Begin je een klein moestuintje? Dan is één krant meer dan genoeg.

Tip: Vroeger was inkt erg slecht voor het milieu, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Inkt wordt op dit moment namelijk voor een groot gedeelte van soja gemaakt. Toch is inkt nog niet volledig milieuvriendelijk. Gebruik daarom voor de zekerheid slechts één laag papier en geen grote fotopagina’s om je potje van te vouwen.

2. Zaadjes. Je kunt simpele zaden vaak voor minder dan een euro bij een tuincentrum kopen, maar dat zijn misschien niet de zaadjes die je wilt gebruiken. Biologische zaden zijn relatief duur, maar wel veel beter voor het milieu. De moederplanten van biologische zaden worden namelijk onder andere niet behandeld met bestrijdingsmiddelen. Een bewuste keuze dus.

3. Aarde. Je kunt een zak aarde bij een tuincentrum kopen, maar als de aarde in jouw tuin schoon en vruchtbaar is, kun je die grond gewoon gebruiken.

Wat moet je doen?
Scheur één pagina uit je krant. Van die bladzijde kun je zonder het gebruik van nietjes of plakbandjes een zaaipotje vouwen. Om dit te doen heb je wel een paar andere hulpmiddelen nodig. Pak een cilindervormig voorwerp, zoals een kaars, en een bak met water. Vouw het zaaipotje vervolgens zoals je in de video hieronder ziet.

Tip: De video is interactief. Als je verder wilt naar de volgende stap klik je op “ga door naar stap…”.

Wacht tot je papieren potje opgedroogd is. Dit duurt ongeveer 24 uur. Verplaats de potjes terwijl ze drogen zo min mogelijk. Zo kan het papier beter aan elkaar hechten en wordt de bodem steviger.

Als de potjes goed opgedroogd zijn, is het tijd om de aarde en de zaadjes in de potjes te doen. Hoe je dit doet, verschilt per gewas. Kijk op de verpakking van de zaadjes die je hebt gekocht om te zien wat je moet doen.

Tip: De papieren zaaipotjes zijn niet waterdicht. Zet de potjes daarom op een bord of schaaltje. Dan kun je de plantjes water geven zonder je zorgen te maken over een natte tafel of vensterbank. Ook voorkom je zo dat er na het zaaien overal aarde in je woonkamer ligt.

Tip: Als je wilt kun je een deel van de aarde vervangen door vruchtbaar huisafval. Gebruik bijvoorbeeld koffiedrab, dat werkt uitstekend.

Je zaaipotjes zijn klaar! Geef de zaadjes zo nu en dan een beetje water en wacht tot ze gaan groeien.

Tip: Omdat de potjes van papier gemaakt zijn, kun je ze gemakkelijk versieren. Zet bijvoorbeeld met potlood op de potjes wat voor plantje erin zit, of gebruik een restje wol of stof om een leuke strik te maken.

Waarom zaaipotjes?
Zaaipotjes zijn leuk en handig om meerdere redenen. In deze tijd van het jaar komt nachtvorst soms voor en kunnen je plantjes doodvriezen. De plantjes binnen houden tot het weer beter is en de plantjes wat groter en sterker zijn, is een goede manier om doodvriezen te voorkomen.

Als de plantjes groter zijn en het weer goed is, kun je de plantjes in de tuin zetten. Goed nieuws: Je kunt de plantjes met pot en al in de grond plaatsen. De krant wordt namelijk verteerd door de aarde en de wortels groeien gewoon door het papier heen. Perfect voor mensen die geen zin hebben om plantjes voorzichtig uit hun potjes te halen voor ze de tuin in gaan.

Graaf een gat in je tuin en zet de zaaipotjes daarin. Dek de potjes vervolgens goed toe en geef de plantjes direct water.

Zorg er de komende week voor dat de aarde in en rond de potjes vochtig blijft. Zo recycle je een krant, begin je een moestuin en bespaar je jezelf de moeite van het overpotten. Drie vliegen in één klap!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons