Terwijl westerse onderzoekers vrouwen ieder jaar weer beloven dat de anticonceptie pil voor mannen nu echt weer een stapje dichterbij is, gebruiken de mannen in de binnenlanden van Papoea al eeuwen de ‘pil’. Gewoon van een plant, de Gendarussa die er in het wild groeit, plukken ze de blaadjes. Een half uur voor de daad (dat is het enige lastige want wat nu bij een spontane opleving?) koken ze de blaadjes en drinken ze het goedje op.
Onderzoekers van de universiteit van Surabaya kwamen na wetenschappelijk onderzoek tot de conclusie dat het plantenextract inderdaad vijandige stoffen bevat die de enzymen in het mannelijke sperma verstoren waardoor die niet het vrouwelijke eitje kunnen binnendringen. Helaas, na alle proeven die ze uitvoerden, is het niet mogelijk de periode van de 30 minuten te verkleinen die het vijandige plantenextract nodig heeft om het sperma aan te vallen.
Maar de Papoea’s in de binnenlanden zitten niet zo met die ‘lange’ wachttijd. Te gehaast vrijen kost ze alleen nog maar meer geld. Want in deze regio in het verre oosten van Indonesië mag de man pas kinderen verwekken als hij zijn bruidsschat helemaal heeft afbetaald. Dus roken ze ondertussen een sigaretje, kletsen ze nog even met de buurman voordat het feest mag beginnen.
Slimme Papoea’s bedachten onderzoekers. Daar kunnen we heel wat van leren. Want deze mannenpil is een goed en eenvoudig middel om de overbevolking tegen te gaan. Indonesische wetenschappers waarschuwen de overheid al jaren dat de bevolking te snel groeit. Generaal Soeharto probeerde tijdens zijn militaire regiem met de regel ‘Dua Cukup oftewel twee kinderen is genoeg’ geboortebeperking van bovenaf op te leggen. Maar de generaal is er niet meer en sinds zijn aftreden 16 jaar geleden is er behoorlijk de klad gekomen in de familieplanningprogramma’s.
Nog steeds krijgt iedere vrouw gemiddeld 2.6 kinderen in haar leven. Als de regering nu niet ingrijpt, groeit de bevolking naar 254 miljoen mensen in 2020. Er is zeker op Java al lang geen land en rijst meer genoeg voor iedereen.
Groot probleem is dat heel wat Indonesiërs niet zoveel van geboortebeperking snappen. Seksuele educatie is op school verboden, bang dat de kinderen de lessen als een vrijbrief gebruiken om te gaan experimenten. Schuwe ouders durven het woord seks of gemeenschap in aanwezigheid van hun kinderen niet in de mond te nemen. Dus gebruiken maar weinig Indonesiërs voorbehoedsmiddelen. Dat percentage ligt bij mannen op nog geen 1.3 %!
De universiteit van Surabaya die verder met dit plantenextract aan het experimenteren is – het groeit bijna in de tuin van ieder huishouden – hoopt binnenkort de eerste niet-hormonale anticonceptiepil voor mannen op de markt te brengen, gemaakt dus van de Gandarusa plant.
De woordvoerdster van de Nationale Bevolking- en Planningscommissie (BKKBN) staat te trappelen deze mannenpil als nieuw en misschien wel als gratis anticonceptiemiddel voor mannen uit te delen. “Het zou goed zijn mannen nu ook eens verantwoordelijk te maken bij het plannen van hun kinderen. Nu moeten vrouwen dat vaak alleen besluiten. Ze hebben al genoeg te doen. Ze dragen het kind en baren het”.
Mannen hoeven niet bang te zijn dat de mannenpil hun libido aantast of dat ze er onvruchtbaar van worden. Het blijft alleen nog even die 30 minuten uitzingen voordat de daad werkelijk kan plaatsvinden. Geen probleem, vrouwen klagen toch altijd dat hun mannen niet van een lang voorspel houden? Voila, weer die slimme Papoea’s die de spanning er na het drinken van hun kopje plantenthee flink in weten te houden.