Achtergrond

Viafrica: de e-waste verwerker van Tanzania

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Tenminste….dat is de bedoeling!

 

E-waste staat voor ‘electronic waste’ en wordt gedefinieerd als “…a broad and growing range of electronic devices ranging from large household devices such as refrigerators, air conditioners, cell phones, personal stereos, and consumer electronics to computers which have been discarded by their users”. Viafrica (www.viafrica.org) heeft dit onderwerp al een tijd op de agenda staan en wil hier verantwoordelijk mee omgaan. Vorig jaar heb ik als vrijwilliger voor Viafrica gewerkt aan een ander project en werd mijn ticket gesponsord door IT Staffing (www.it-staffing.nl). Aangezien ik weer terug ging naar Moshi, Tanzania en mijn hulp heb aangeboden mocht ik dit helpen opzetten voor Viafrica. In Europa en de rest van de westerse wereld wordt hier al verantwoordelijk mee omgegaan maar Afrika loopt hierin hierin achter en door de sterke economische groei is het nu tijd om dit aan te pakken. 

 

Aangezien ik geen e-waste specialist ben, was het de eerste paar dagen vooral inlezen in de aanwezige documentatie bij Viafrica en op het internet. Er was al onderzoek naar gedaan door studenten van de TU Delft maar dat was puur theoretisch en nu ligt de nadruk vooral om ook echt in de praktijk aan de slag te gaan. Ik kwam tot de conclusie dat er nog geen e-waste verwerker is in Tanzania en dat op heden de oude computers en dergelijke ‘gewoon’ verbrand of begraven worden of ergens langs de weg worden gedumpt. Dit is natuurlijk onacceptabel en hier kan en moet beter mee omgegaan worden. Electronische apparatuur kan namelijk ontmanteld worden zodat het wordt gescheiden in ijzer, koper, plastic, glas, printplaten en allerlei andere kleine onderdelen. Deze onderdelen of ‘scrap materiaal’ kunnen vervolgens lokaal verkocht worden of verder verwerkt worden door gespecialeerde bedrijven die de edelmetalen zelfs kunnen extraheren. Op deze manier wordt het afval netjes verwerkt en kunnen de betrokken bedrijven er zelfs nog een paar centen aan verdienen zodat het proces gedeeltelijk gefinancierd kan worden.

 

Viafrica heeft een partnership met Worldpc (www.worldpc.org) die al verder gevorderd zijn in het verwerken van e-waste. Zij hebben hun verwerkingsfabriek in Nairobi, Kenia en willen door samenwerking met andere bedrijven in Oost Afrika het e-waste probleem aanpakken. Via hen ben ik een stuk wijzer geworden betreffende het e-waste proces en kon ik volop aan de slag.

 

Er zijn 3 doelstellingen met betrekking tot het e-waste process:

  • Creeren van ‘awareness’ en verzamelen e-waste
  • Samenwerken met WorldPC, de Tanzaniaanse overheid en andere belangrijke partners
  • Opzetten organisatie en verkoop ‘scrap materiaal’

 

Voor het verzamelen van de e-waste is het noodzakelijk om de mensen, bedrijven en instellingen op de hoogte te brengen van dit initiatief. Door het ontwerpen van een flyer en deze te verspreiden binnen Moshi is er een begin gemaakt. De flyer is ook online verspreid op relevante facebook pagina’s, LinkedIn groepen, een emailgroep en onder milieu en afval bedrijven in Tanzania. Daarnaast ben ik zelf op pad gegaan om te spreken met grotere bedrijven over hun e-waste beleid. Een start is gemaakt maar dit moet consequent opgevolgd worden om daadwerkelijk succes te hebben. Marketing is gebaseerd op herhaling dus dat is wat nodig is.

 

Het tweede aspect draait om samenwerking. Met WorldPC zijn er goede contacten en dit wordt steeds professioneler vormgegeven door middel van een samenwerkingscontract. Wij hebben een gezamenlijk doel en zijn beiden volop gemotiveerd om dit voor elkaar te krijgen. Een Skype afspraak met e-waste onderzoekers uit Zwitserland en Tanzania voor UNIDO was de volgende stap. Zij geven advies aan de Tanzaniaanse overheid en kunnen Viafrica en WorldPC (hopelijk) voordragen als entrepreneurs op dit gebied. Volgende stap is het bijwonen van een e-waste workshop in Dar es Salam in September 2012 om ons gezicht te laten zien en te kijken wat de volgende stappen zijn. Daarnaast zijn er ideeën om met een lokaal ICT bedrijf in Moshi samen te werken met het ontmantelen van de e-waste.

 

Er zijn al een aantal initiatieven genomen voor het opzetten van de uiteindelijke e-waste verwerkings organisatie. De belangrijkste hiervan is dat er een full time e-waste medewerker is aangenomen in Tanzania die het werk voort gaat zetten. Ook is er door WorldPC hulp aangeboden in de expertise van het verwerken van de e-waste. De verkoop van het plastic, ijzer en andere onderdelen moet nog verder uitgdiept worden en dat heb ik overgelaten voor mijn opvolger.

 

Al met al goede stappen richting een actief e-waste verwerkingsproces en zolang er de motivatie en de wil is om dit goed neer te zetten heb ik er vertrouwen in dat dit een succes wordt. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons