Achtergrond

#147notjustanumber: slachtoffers Kenia krijgen gezicht

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Na de bloederige aanslag op de universiteitscampus in Garissa in Kenia afgelopen donderdag, sprak de media wereldwijd over de ‘147 gedode Keniaanse studenten’. Reden voor verschillende Kenianen om een sociale mediacampagne op touw te zetten en het verhaal achter de koude statistieken te vertellen.

#theyhavenames
Onder de hashtags #147notjustanumber en #theyhavenames, probeert de Keniaase activiste Ory Okolloh Mwangize samen met de slachtoffers’ vrienden, familie en journalisten elk individueel slachtoffers een gezicht te geven. Een stroom van tweets is inmiddels op gang gekomen, met namen, foto’s en leeftijden van de omgekomen studenten.

Ook de Keniaanse blogger Owaahh roept op om de slachtoffers niet te vergeten en hen een naam te geven via Google-docs. In een open-source document kunnen vrienden en familie naast namen, ook andere informatie toevoegen zoals quotes en het Facebookprofiel van de slachtoffers. Het document bevat ook namen van andere al-Shabaab-slachtoffers van onder meer de aanslag op het winkelcentrum Westgate in Nairoibi in 2013.

Al-Shabaab
Afgelopen donderdagochtend vielen gewapende mannen van de van oorsprong Somalische terreurgroep al-Shabaab de universiteitscampus aan in Garissa, een stadje in Oost-Kenia. De Keniaanse overheid maakte zondag bekend dat het dodental is opgelopen tot 148 slachtoffers. Al-Shabaab is een aan al-Qaida gelieerde terreurgroep uit Somalië. Sinds de Keniaanse interventie in 2011 in Zuid-Somalië pleegt de groep met regelmaat aanslagen in Kenia.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons