Met je eigen potje naar de supermarkt

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Robuust is een kleine supermarkt vlakbij het historische centrum van Antwerpen. Toch is dit overduidelijk niet een gemiddelde buurtsuper of een filiaaltje van een supermarktketen. Klanten kunnen niet zomaar een pak muesli of een zak pasta kopen. De medewerkers van Robuust verwachten namelijk dat consumenten hun eigen potjes meenemen om het gekochte eten in te doen. In de schappen van Robuust staan daarom geen opgestapelde dozen en plastic zakjes, maar grote bakken waar bezoekers zelf hun eten uit moeten scheppen. Je waant je qua assortiment haast in een ouderwetse kruidenier: er is een wand van zes meter met grote silo's, vol met droogwaren als pasta en rijst. Er wordt los appelsap, jus en melk verkocht. Koekjes en zoetigheid in grote bakken, mayonnaise, zout, koffie is er ook. 

Bij binnenkomst kunnen klanten het lege potje of blikje, dat zij van huis hebben meegenomen, laten wegen. Een permanent etiket laat de kassa weten hoe zwaar het lege blikje is. Als klanten het blikje gevuld hebben, wordt het opnieuw gewogen. Ze betalen vervolgens alleen voor de inhoud. Mocht je nog geen ervaren no-waster zijn, kun je in de winkel linnen zakken of glazen flessen kopen. 

[[{“fid”:”29477″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Afvalvrij leven
Savina heeft lang over het idee nagedacht. “Ik ben afgestudeerd in Duurzaamheid Wetenschappen en volgde een paar blogs van mensen die volledig afvalvrij leven en dacht toen: ‘Zou het niet geweldig zijn als mensen in België ergens hun producten kunnen kopen zonder per se afval te moeten produceren?’ Zo kwam ik op het idee om Robuust te beginnen”, vertelt ze. Een gemiddelde vlaming produceert per jaar zo'n 513 kilo aan afval, en met het recycelen van afval los je het probleem van het produceren van al dat verpakkingsmateriaal volgens Savina niet op.  Nog geen jaar geleden ging de crowdfunding actie van Savina van start. Eerst was zij van plan de winkel in de lente van 2014 open te laten gaan. Die deadline werd niet gehaald, het rond krijgen van de financiën kostte toch iets meer tijd dan zijn in eerste instantie dacht.

Maar nu de winkel eindelijk open is, mogen kleine tegenslagen niet meer deren. Savina is blij dat zij eindelijk achter de toonbank van haar verpakkingsvrije supermarkt kan gaan staan en ziet de toekomst, zeker gezien de grote hoeveelheid mensen die naar de opening kwamen kijken, rooskleurig tegemoet. “Wat nu nog moet gebeuren om succesvol te worden, is dat mensen niet enkel uit nieuwsgierigheid hiernaartoe komen, maar echt om dingen te kopen”, zegt Savina. “Dat wordt volgens mij onze belangrijkste uitdaging.” Toch vermoedt ze dat ook dat geen probleem zal worden. “Robuust heeft veel mooie producten die mensen nergens anders kunnen kopen, dus ik hoop dat ze daarvoor terugkomen.” Alles in de winkel is biologisch geproduceerd, alle groenten zijn seizoensgebonden en lokaal geproduceerd. Zo hoopt Savina de lokale economie te steunen met haar zaak.  Ze heeft ook een aantal producten die 'ecologisch leven' makkelijker moeten maken, zoals herbruikbare watjes en rietjes en lunchdoosjes van roestvrij staal. Wasverzachter komt in een bidon, en ook essentiele olien en gezichtsmaskers kun je in bulk aanschaffen. 

[[{“fid”:”29473″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Rogier Barberie”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]Rogier Barberien

Rogier Barberien heeft reikhalzend naar de opening uitgekeken en is het roerend met de initiatiefnemer eens. “Ze hebben hier heel veel spullen die ik anders via het internet zou moeten bestellen, dus ik ben heel blij met de komst van Robuust. Ik heb bijvoorbeeld al gezien dat ze hier een soort quinoa hebben die ik nergens anders kan kopen”, zegt hij. “Ik had er al over in de krant gelezen, maar nu ik het in het echt heb gezien, ben ik diep onder de indruk.”

Of de supermarkt een succes zal worden, durft Rogier nog niet te zeggen, maar hij denkt wel dat Robuust een belangrijke boodschap zal verspreiden. “Zodra je erover na gaat denken, besef je hoe vreemd al die verpakkingen eigenlijk zijn. Ik was laatst bijvoorbeeld in een winkel van Nespresso en dacht toen bij mezelf: ‘dit is echt absurd. We hebben al die verpakkingen niet nodig.’”

[[{“fid”:”29476″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Bart Beyers en Deborah Dirven”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Bart Beyers en Deborah Dirven”},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]Bart Beyers en Deborah Dirven

Ook Bart Beyers is blij met de komst van Robuust.“Ik heb altijd al gevonden dat we veel te veel afval produceren in deze maatschappij. Nu heb ik eindelijk de kans om zonder afval te produceren in een supermarkt te winkelen.”

En Savina? Die is op dit moment vooral blij dat haar droom eindelijk realiteit geworden is. “Ik heb hier samen met mijn vriend en onze families zo lang voor gewerkt en ben zo dankbaar dat zoveel mensen mij in dit proces hebben willen helpen. Dat mijn idee langzaam uit is gegroeid tot deze prachtige winkel overstijgt echt al mijn verwachtingen. Ik vind dit fantastisch.”

Bart Beyers en Deborah Dirven

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons