Duurzaamheid moet normaalste zaak van de wereld worden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Partij voor de Dieren, Milieudefensie, WISE, Fossielvrij, GroenLinks. Ook de iconische ijsbeer van Greenpeace is present. Bekende en onbekende groepen kwamen gisteren in Amsterdam samen om te protesteren tegen klimaatverandering. Vanaf de klimmuur bij het Centraal Station organiseerde de wereldwijde online organisatie Avaaz hun eigen mars.

Wakker schudden
“We hebben ongeveer honderd mensen op onze bootjes”, zegt Markus Schmid van WISE, terwijl hij de stapel T-shirts voor hem op de grond recht legt. Het zijn zwarte shirts met een lachend oranje zonnetje in het midden. ‘Kernenergie? Nee, bedankt’ staat erop. “De bootjes gaan zo richting het EYE. Maar ze varen wel op stroom, hoor!”

De People’s Climate March is de grootste klimaatmars in de geschiedenis. In New York, Parijs, Berlijn, Melbourne, Seoul en Londen gaan jong en oud de straat op om te protesteren, vlak voor de klimaattop in New York morgen. Alle regeringsleiders die daar aanwezig zijn moeten wakker geschud worden, vinden ze.

Jaap Grolleman liep ook mee in de People’s Climate March in Amsterdam. Omdat hij klaar is met bedrijven die met slimme marketingtrucs hun producten onder een valse noemer verkopen. Lees hier zijn opinieartikel.

Bij de klimmuur in Amsterdam staan vijftien minuten voor de start van de mars groepjes protesteerders bij elkaar. Uit de bakfiets van Milieudefensie schalt jaren ’60 muziek. ‘Bezuinig op CO2, niet op klimaat’, staat op de borden van GroenLinks. Een groepje 65-plussers houdt zelfgemaakte papieren borden met ‘Kernenergie = dodelijk’ omhoog.

Steeds meer groepen stromen toe naarmate het begin van de mars nadert. Ze worden af en aan belicht door een mager zonnetje. Het is fris. De jongen in het Greenpeace-ijsberenpak doet het berenhoofd omhoog. Zijn vriendin veegt zijn neus af. Loten worden uitgedeeld om kans te maken op twee treinkaartjes naar de klimaattop in Parijs eind 2015.

[[{“fid”:”30003″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Dagvaarding voor de overheid
“Om straks de doelen te kunnen halen, is nú beleid nodig.” De boodschap uit het rapport de Balans van de Leefomgeving 2014 is duidelijk. Het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) schetst een toekomstbeeld dat, volgens de protesteerders van de People’s Climate March, nog te beïnvloeden is. Mits we nú actie ondernemen.

“Voor 2020 moet er 25 tot 40 procent CO2-reductie plaatsvinden. In Nederland zitten we nu op twaalf procent”, zegt Dennis van Berkel. Hij is als jurist werkzaam bij actie-organisatie Urgenda, de initiatiefnemer van de People’s Climate March in Nederland. “We hebben dus haast. We denderen naar een muur toe en er gebeurt te weinig.”

Urgenda zet zich in om mensen bewuster te maken van de gevolgen van klimaatverandering en de acties die we kunnen ondernemen hier iets aan te doen. Zo hebben ze de ‘Wat kan ik doen?’-lijst op hun site staan, met richtlijnen voor een 100 procent duurzaam Nederland in 2030.

We vinden het onrechtmatig en een schending van mensenrechten.

Ook diende de organisatie in 2013 een dagvaarding in tegen de Staat. “Volgens ons weet de overheid heel goed wat ze moeten veranderen om een klimaatramp te voorkomen. Ze doen het alleen niet. Dat vinden we onrechtmatig en een schending van mensenrechten.” Daarnaast zegt Van Berkel dat burgers niet genoeg bewust worden gemaakt van ernstige gevolgen van klimaatverandering. Daar proberen ze met de People’s Climate March op in te spelen.

Duizenden activisten voor EYE
Iets na vijf uur, de officiële begintijd van de protestmars, komt de meute bij de klimhal in beweging. Via een kleine omweg loopt iedereen gestaag in de richting van het EYE Filmmuseum. Maar eerst moet de groep opgesplitst met de pont het IJ over. “Ik ga wel zwemmen”, zegt een jongen. In zijn handen heeft hij een spandoek. “Echt niet dat ik met het dieselpontje ga!”

Halverwege het IJ wordt het grote podium voor het EYE al zichtbaar. Urgenda heeft groots uitgepakt: in vier weken tijd hebben ze groepen klimaatactivisten uit het hele land op de been gebracht. En gezorgd voor een groot eindfeest om saamhorigheid op deze wereld te vieren.

In 164 landen gebeurt vandaag hetzelfde. Ongeveer vijfduizend mensen staan in Amsterdam voor het podium. Met één doel. “Duurzaamheid moet de normaalste zaak van de wereld worden”, scandeert presentator Tarik Yousif over de meute en iedereen schreeuwt instemmend mee.
 

Iedereen activist?
Urgenda-directeur Marjan Minnesma doet er nog een schepje bovenop: “We moeten in twintig jaar compleet om. Dus iedereen moet activist worden!” Nogmaals benadrukt ze dat we echt haast hebben. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout spreekt na haar de menigte toe. “We weten dat er alternatieven zijn voor bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. We moeten nu nog allemaal daarvoor kiezen.”

Eickhout vertelt dat we vijftien maanden hebben tot de klimaattop in Parijs eind 2015. “Deze is heel belangrijk. We gaan met zijn allen door naar Parijs!” Van presentator Yousif krijgt hij de Avaaz-petitie, waarvoor iedereen meermaals tot tekenen aangespoord is. Op de site van de actie-organisatie heet het ‘de belangrijkste petitie ooit’, waarmee ze de wereld willen mobiliseren voor een omschakeling naar 100 procent duurzame energie voor 2050. Meer dan twee miljoen mensen hebben de petitie inmiddels getekend.

1340 wordt omgeroepen. Iemand in de menigte met het lotnummer 1340 heeft zojuist twee tickets naar Parijs gewonnen. Om te klimaattop bij te wonen in 2015. “Niet omdat we jou niet vertrouwen, Bas, maar om je een steuntje in de rug te geven”, roept Yousif in de microfoon.
 

Ze lopen samen het podium af en maken plaats voor poëet Justin Samgar. “De wereld is een Oliedom”, dicht hij. “De wereld is zo machtig oliedom, want we hebben een supergrote zon en alleen daar draaien we om. Maar.. de wereld is een Oliedom.” Mensen knikken en de spandoeken deinen mee op zijn woorden. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons