Gisteravond bereikte de Europese Unie een akkoord over nieuwe klimaatdoelen. Volgens ingewijden zullen de leiders van lidstaten vanavond in Brussel overeenstemming bereiken over nieuwe streefcijfers om klimaatverandering tegen te gaan. Dit zijn de belangrijkste doelstellingen:
- 40 procent minder CO2-uitsoot in 2030 ten opzichte van 1990; dit is bindend en per land wordt de reductie vastgelegd
- 27 procent meer duurzame energie opwekken in 2030; dit doel is niet bindend maar indicatief
- 25-30 procent energiebesparing in 2030; ook dit doel is niet bindend
De oude klimaatdoelen komen daarmee te vervallen, waarvan de belangrijkste is om 20 procent minder CO2 uit te stoten in 2020. De nieuwe doelen zijn dus ambitieuzer, hoewel de deadlines verder weg in de toekomst liggen. Toch zijn milieuorganisaties niet te spreken over de nieuwe, felbevochten doelstellingen. Hieronder enkele reacties.
Greenpeace, bij monde van Joris Wijnhoven: “De nieuwe doelen zijn ronduit teleurstellend. Een CO2-reductie van 40 procent is te weinig om te voldoen aan de klimaatakkoorden van de Verenigde Naties. Hierin is afgesproken dat de wereld er alles aan doet om de temperatuur op aarde met niet meer dan 2 graden Celsius te laten stijgen. Als de EU zich wil houden aan deze mondiale afspraken, dan is 55 procent minder CO2-uitstoot de ondergrens. De EU komt daar nu dus 15 procentpunt boven te liggen.
De nieuwe doelen zijn ronduit teleurstellend
“Ook de doelstellingen voor het opwekken van duurzame energie zijn te mager. Een gemiddeld EU-doel van 27 procent in 2030 schone energie, komt voor Nederland neer op 21 procent, omdat wij geen waterkracht hebben. Als het Energieakkoord wordt uitgevoerd, halen we al 14 procent schone energie in 2020 en 16 procent in 2023. Trek je dat groeitempo door, dan zit je al op 28 procent in 2030. Met andere woorden: de EU trekt de handrem aan, terwijl de duurzame energiesector net gaat boomen.
“Hetzelfde geldt voor het streven om meer energie te besparen. Afgelopen zomer, na de ramp met de MH17, wilde heel Europa minder afhankelijk zijn van Russisch gas. Dan moet je veel meer energie willen besparen dan 25 tot 30 procent. Zonder strenger beleid, besparen landen over het algemeen al ‘automatisch’ 1 procent meer energie. Daar voegen de nieuwe doelstellingen dus weinig aan toe. Juist als je de lat hoger legt, stimuleer je innovatie en banengroei. Dit is ook precies de reden dat bedrijven als Philips en DSM vragen om ambitieuzere doelstellingen.”
Wereld Natuur Fonds (WNF), vertegenwoordigd door Jason Anderson: “Vorige maand hebben ruim een half miljoen mensen uit tweeduizend gemeenschappen wereldwijd deelgenomen aan de People’s Climate March. Zij eisten substantiële actie tegen klimaatverandering. Nu is het aan de leiders van de EU om te laten zien dat ze het ook echt menen met hun voornemen om ‘ambitieus’ te zijn in het tegengaan van klimaatverandering. We kunnen geen genoegen nemen met ‘mitsen en maaren’.
De EU moet zijn rug recht houden
“De regeringsleiders van de EU moeten hun rug recht houden, en niet toegeven aan de kortetermijnvisies en de gevestigde belangen van vervuilende industrieën. Als ze wel buigen, zal het komend decennium in het teken staan van zwak klimaatbeleid, de overgang naar duurzame energievoorziening zal stagneren en een groot aantal sociale, economische en ecologische kansen gaat verloren.”
Het WNF pleit voor minstens 55 procent minder uitstoot van broeikasgassen, minstens 45 procent aan hernieuwbare energie en minimaal 45 procent energiebesparing (in 2030 ten opzichte van 1990). Alle doelstellingen moeten wat het WNF betreft bindend zijn.
Milieudefensie, bij monde van Ieke Teuling: “De nieuwe doelstellingen zijn absoluut te laag. Neem energiebesparing: dit is veruit de goedkoopste en makkelijkste manier om klimaatverandering tegen te gaan. De lage doelstelling laat ziet dat de Europese leiders veel te veel luisteren naar de vervuilende industrie. Bedrijven die juist strengere eisen willen, zoals verenigd in De Groene Zaak, worden genegeerd.
We moeten ons niet blindstaren op doelstellingen in de verre toekomst
“Milieudefensie streeft naar een echte oplossing, een fossielvrije wereld. Het is daarom belangrijk dat we ons niet blind staren op mogelijke scenario’s, cijfers en doelstellingen in de verre toekomst. Er kan nu, per direct, al veel gebeuren, ook in Nederland. Goede eerste stappen zijn bijvoorbeeld om onvoorwaardelijk schaliegas te verbieden, minder gas in Groningen op te pompen en geen nieuwe kolencentrales te bouwen.”