Online marktplaats voor energie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Waar gaat het geld dat je betaalt voor energie naartoe? Is de stroom wel zo groen als energiemaatschappijen zeggen? En waarom kun je niet rechtstreeks energie afnemen van een boer met een windmolen net buiten de stad? Deze vragen leidden bij ondernemers Aart van Veller (29), Remco Wilcke (36), Matthijs Guichelaar (28) en Michael Fraats (39) tot de oprichting van Vandebron, een online marktplaats voor energie, die geen marges rekent voor de levering van stroom en gas. Op dit moment hebben al 924 mensen zich ingeschreven voor het nieuwe initiatief.

Wat maakt Vandebron anders dan andere bedrijven in de energiemarkt?
Van Veller (v.l.n.r de derde ondernemer op de foto): “De meeste mensen hebben geen idee waar hun energie vandaan komt en wat er gebeurt met het geld waarmee ze energierekeningen betalen. Uit onderzoek is gebleken dat 60 procent van de huishoudens denkt dat het groene stroom uit Nederland koopt, terwijl 90 procent van die stroom grijs, en dus niet duurzaam, is. Grote energiemaatschappijen investeren volop in fossiele energie, die ze ‘officieel’ vergroenen met goedkope buitenlandse groencertificaten. De onafhankelijke, duurzame energieleveranciers zijn vaak te klein om de consument te bereiken en moeten hun energie onder de marktprijs verkopen aan de grote energiemaatschappijen, die deze met veel winst verkopen. Vandebron vindt dat dat anders moet. Wij willen dat huishoudens 100 procent groene stroom kunnen kopen, rechtstreeks van een Nederlandse, duurzame en onafhankelijke energieleverancier, die de huishoudens zelf kiezen. Zo weten mensen precies waar hun energie vandaan komt en waar hun geld naartoe gaat. Vandebron is daarom een online marktplaats voor duurzame energie, waar we vraag en aanbod direct met elkaar verbinden, zonder tussenkomst van een grote energiemaatschappij."

Hoe ontstond jullie samenwerking?
“Ik werkte al vier jaar samen met Remco en Matthijs bij Cool Endeavour, een initiëringmaatschappij van duurzame bedrijven. We zijn vanaf het begin bezig geweest met een combinatie van duurzaamheid en technologie. De link met energie is dan snel gemaakt. Remco en Matthijs waren bezig met een project om brandstofcellen op afstand aan te sturen, zodat vraag en aanbod van duurzame energie op lokaal niveau in balans gebracht kan worden.  Hierdoor kwamen zij in contact met Michael Fraats en zo ontstond de samenwerking tussen ons vieren. Toen we erachter kwamen dat veel energiemaatschappijen ‘groene’ certificaten kopen in Scandinavische landen, om zo een nep groen imago te krijgen, vonden we dat dit anders moest. We hebben daarom marktonderzoek naar energie gedaan, een businessplan uitgewerkt en Vandebron ontwikkeld.”

Ging dat allemaal echt zo eenvoudig?
“Nee. Het opzetten van Vandebron was erg ingewikkeld. Ten eerste moesten we veel duurzame en onafhankelijke energieleveranciers vinden. Daarnaast was de financiering van ons idee een grote uitdaging: er is veel kapitaal nodig om alle processen rond energielevering goed in te richten en uiteindelijk een leveringsvergunning van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) te krijgen. Maar dit is gelukt: vanaf 2 april kunnen huishoudens op ons platform zelf een onafhankelijke producent kiezen van wie zij rechtstreeks energie gaan afnemen. Wij nemen de taken van de energieleveranciers over, zoals het beheren van de klantenservice, websites en administratie.”

Van het geld dat de klant voor jullie stroom betaalt, gaat 100 procent naar de energieleverancier. Wat verdient Vandebron aan zijn werkzaamheden?
“Wij rekenen geen marges voor de levering van stroom en gas. Daarom zijn wij gebaat bij een zo laag mogelijk energiegebruik, zodat we meer huishoudens op een energieleverancier kunnen aansluiten. Wij verdienen geld door het vastrecht. Dit is een soort abonnement op het energiebedrijf dat huishoudens betalen, waarvan de bedrijven zelf de hoogte bepalen. In de markt varieert dat bedrag tussen de vier en zestien euro. Wij hanteren tien euro en verdienen daarnaast dus niks aan de handel in energie door marges te rekenen.”

Kunt je daar als ondernemer van rondkomen?
“Ja, als we genoeg klanten hebben kan dat. Hoe minder energieverbruik door één huishouden, hoe meer huishoudens we kunnen koppelen aan onze energieleveranciers. Met tien leveranciers hebben we genoeg energie voor  zo’n 20.000 huishoudens. Als Vandebron aanslaat en genoeg mensen de switch durven maken, zullen we meer producenten kunnen aansluiten op ons platform.”

Beeld: Vandebron.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons