Oranje studentenhuis is het allergroenst

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In de oranje wooncontainers aan de Luc Stamkartstraat in Den Haag, is het vandaag feest. Hier wonen de winnaars van de Duurzaamste Studentenhuisprijs. Na een stevige concurrentiestrijd van een paar maanden, heeft de jury hen gisteravond uitgeroepen tot het groenste studentenhuis van het land.

De studenten organiseerden een biologisch diner voor vijftig studenten, een ruilfeest voor afgedankte spullen en een ‘hoe begin ik een moestuin’-workshop.  Voor Alinta Geling (21), Sanne Nusselder (20), Fabian Kemps Verhagen (21) en Lea van der Eems (20) was niets te gek om hun oranje gekleurde studentenhuis om te toveren tot één groene bedoening. Alintha was degene die met het idee kwam. “De wedstrijd past heel goed bij ons en bij waar wij voor staan. Binnen onze opleidingen aan de University College Leiden houdenwe  ons alle vier veel bezig met duurzaamheid. Hiermee konden we eindelijk in de praktijk aan de slag. Practise what you preach, dus!”

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”17898″,”attributes”:{“style”:”margin: 5px; width: 300px; height: 199px; float: left;”,”class”:”media-image media-element file-media-original”}}]]Groene guerrilla
“Het begon al gelijk succesvol,” vertelt Sanne. “Met onze eerste actie, een groene guerrilla, wilden we de aandacht trekken op de campus. Dat is goed gelukt! We hadden alle planten uit ons hele studentencomplex verzameld en op het betonnen plein voor onze wooncontainers neergezet.”  Fabian: “Toen hebben we maar liefst veertig studenten enthousiast gekregen om op Wereldvoedseldag aan te schuiven aan ons biologische diner. Voor drie euro per persoon hebben we voor ze gekookt. Zo wilden we laten zien dat biologisch en fair trade helemaal niet duur of minder lekker hoeft te zijn. Koken met seizoensgroenten is heel milieubewust, en ook nog eens veel goedkoper én lekkerder dan met groenten van buiten het seizoen.”

Geitenwollen sokken
Hun duurzame levensstijl hebben de jongeren niet van een vreemde. Sanne:  “Mijn vader was een behoorlijke hippie. Daardoor aten we thuis al veel biologisch. Ik heb zijn levensstijl overgenomen, maar dan nóg erger: ik eet echt alles biologisch. Als ik brood eet dat niet biologisch is, voel ik me bijna schuldig.” Fabian draagt dan toevallig wel geitenwollen sokken,  maar hij gaat iets minder ver. “Ik ben geen vega, maar ik ben wel heel bewust bezig met het milieu. Als je als student op kamers gaat, krijg je de kans om je hele leven opnieuw in te richten. Dat stimuleerde mij om het maar meteen goéd te gaan doen.”

Lekker makkelijk
Maar hoe zit het dan met het dufheidsgehalte? Vinden jongeren duurzaamheid wel cool? Sanne: “Steeds meer mensen van onze leeftijd vinden het juist belangrijk. Door duurzame keuzes te maken, kunnen jongeren bepalen hoe de wereld er in de toekomst uitziet. Met onze acties wilden we laten zien dat duurzaamheid heel makkelijk kan zijn, zodat veel studenten ons hopelijk na gaan doen.”

Concurrentie
Hadden de groene kampioenen ook concurrenten op de campus? “Niet echt. Dat zou wel leuk geweest zijn, maar iedereen vond het veel leuker om ons te helpen,” vertelt Fabian. Buiten de campus was er wel veel concurrentie. Op de site van de wedstrijd hielden de vier de andere studentenhuizen goed in de gaten. Sanne: “Er zaten hele leuke huizen tussen, met super originele acties. Het huis waar alle huisgenoten met elkaar onder de douche stapten om water te besparen, bijvoorbeeld. Ik heb veel promotie gemaakt voor ons huis, maar dat we zouden winnen had ik niet verwacht!”

Duurzame daktuin
Toch sleepten de studenten van Stamkartstraat het grootste aantal stemmen in de wacht. Wat gaan ze doen met hun geldprijs van duizend euro? Lekker op wintersport? “We willen het in een daktuin steken, voor bovenop een nieuw studentencomplex dat nu gebouwd wordt. Daar kunnen studenten dan hun eigen groente en fruit verbouwen, en willen we kwartels laten rondscharrelen voor de eitjes. Zo hopen we dat onze toekomstige campus nóg duurzamer wordt.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons