Achtergrond

Britney Spears en een kolencentrale

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Twee jaar geleden begon ik als net-afgestudeerde-werkloze-en-in-verwarring-verkerende-twintiger-met-quarterlife-crisis aan een persoonlijke zoektocht naar antwoorden op de grote vragen van deze tijd, genaamd FutureFuel. Een reis over vier continenten om vijftien van de grote doeners en denkers van deze tijd te interviewen over hoe de wereld in elkaar zit, en wat wij als jonge generatie kunnen doen.

Anne Walraven (1986) is spreker op het gebied van duurzaamheid, een nieuwe economie en de jonge generatie. Voor haar project FutureFuel reist ze de wereld over op zoek naar antwoorden op de grote vragen van deze tijd. Daarnaast is ze oprichtster van de Duurzame Jonge 100

Buitengewone dingen
Ik ben net terug van het elfde interview, met Parag Khanna in Singapore, een bekend wereldstrateeg en adviseur van Obama. Ook deze visionair onderschreef weer wat ik zie als het belangrijkste inzicht uit deze zoektocht: wij – oftewel jij en ik – zijn invloedrijker dan we ooit zijn geweest in de geschiedenis van de mensheid. Van de laatste inzichten binnen de systeemtheorie en quantumfysica tot aan die van de belangrijkste experts op het gebied van globalisering, allemaal laten ze hetzelfde beeld zien. Of zoals Thomas Friedman, New York Times columnist en zesde rolmodel in mijn queste, het samenvatte: “De toekomst is aan gewone mensen die buitengewone dingen doen.”

Transitie
Waarom dat zo is? Het heeft alles te maken met de transitie waar we ons momenteel in bevinden. De interviews laten zien dat we aan het eind zijn gekomen van een tijdperk, een tijdperk gebaseerd op olie en gas als belangrijkste energievormen. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor hoe onze huidige maatschappij is opgebouwd, veel meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Het kenmerk van olie en gas is namelijk dat het maar door een paar maatschappijen op een aantal plekken ter wereld gewonnen kan worden. Dat heeft tot resultaat gehad dat we nu in een zeer gecentraliseerde en hiërachische wereld leven. Van de grote machtstructuren in de wereld tot de manier waarop we organisaties hebben opgezet, en zelfs de manier waarop we elke dag werken: in al deze dingen zie je deze invloed terug.

Decentralisatie
De transitie naar een duurzame samenleving, waarin plotseling iedereen zijn eigen energiecentrale kan beginnen op hun eigen dak,  zal dan ook niet alleen invloed hebben op de wereldwijde CO2 uitstoot. Het zal de maatschappij, ten positieve, compleet ontwrichten. De energietransitie brengt een decentralisatietrend op gang op vele vlakken in onze samenleving. Je hebt niet meer één centrale financier – de bank – maar vele duizenden financiers via crowdfunding. En overnachten doe je niet meer in een hotel, maar bij een local via AirBnB, om maar eens twee specifieke voorbeelden te geven. En… Britney Spears wordt een bedreigde diersoort.

Horizontaal verdeeld
Twee maanden geleden sprak ik met Peter Sunde, de oprichter van downloadsite The Pirate Bay, op een geheim adres in Zweden. Peter vertelde dat de huidige decentralisatietrend steeds zichtbaarder wordt in de muziek- en filmindustrie. Waar je nu nog een paar honderd wereldberoemde (en rijke) muziek- en filmsterren hebt, zie je ook hier al de eerste tekenen van een decentraal tijdperk. YouTube en vergelijkbare websites zijn voorlopers van een wereld waarin kansen en mogelijkheden horizontaler worden verdeeld.

Impact
Met een maatschappij ontwrichtende energietransitie kun je in 2030 niet alleen je eigen energie opwekken, maar ook de toekomstige versie van Justin Bieber zijn. Als je dat wilt tenminste, want met een exponentieel toegenomen invloed van de ‘gewone mens’, oftewel jij en ik, rijst ook de vraag wat je met die invloed gaat doen. Of zoals Jane Goodall aangaf, de vrouw die meer dan 40 jaar onderzoek deed naar chimpansees in de jungle van Tanzania: “Je hebt sowieso een impact op de wereld, en je hebt zelf de keuze of die positief of negatief zal zijn.” Oftewel: wat ga jij doen?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons