Werelddoelen: dit weekend gaat het gebeuren

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Duizenden mensen komen dit weekend naar het VN-hoofdkwartier in New York, waaronder de Paus, president Obama en premier Rutte. Daar wordt een nieuwe agenda om armoede, ongelijkheid en klimaatverandering aan te pakken vastgesteld. 

werelddoelen maand

Werelddoelen

 

Tijdens de werelddoelenmaand laat OneWorld zien wat er allemaal al kan en gebeurt op het gebied van ontwikkeling en duurzaamheid, en vertellen experts en opiniemakers hoe de werelddoelen volgens hen moeten werken.

 

 

Volg het dossier.

 

Wat is die werelddoelen-top precies?
Tijdens de drie-dagen durende Sustainable Development Summit die vandaag begint wordt de nieuwe ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties vastgesteld. Daarin staan zeventien werelddoelen om armoede uit te roeien, ongelijkheid en klimaatverandering tegen te gaan, en meer. Ruim 150 wereldleiders zijn daarom nu in New York.

De nieuwe werelddoelen (of: sustainable development goals) vervangen de millenniumdoelen die dit jaar aflopen. De nieuwe doelen zullen vanaf 2016 ingaan en moeten in 2030 gehaald zijn.

Wat gaat er gebeuren dit weekend?
Om 10 uur ’s ochtends (16:00 Nederlandse tijd) begint de top. Tijdens de algemene opening, die twee uur duurt, spreken Paus Franciscus, VN secretaris-generaal Ban Ki-moon en Malala. VN-goodwill ambassadeurs Shakira en de Beninse zangeres Angelique Kidjo treden op. Onderstaand filmpje, met o.a. Meryl Streep, Ai Weiwei en Jennifer Lawrence, wordt afgespeeld.

Gedurende drie dagen zijn er plenaire vergaderingen, waar vertegenwoordigers van alle 193 lidstaten van de VN een statement van vijf minuten geven. Als er voldoende tijd is mogen ook vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en instituties zoals de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds spreken. Ook zijn er twee ‘interactive dialogues’ per dag – bijeenkomsten met thema’s zoals ‘Armoede en honger beëindigen’ en ‘Onze planeet beschermen en klimaatverandering tegengaan’. Een lijst met alle thema’s en welke vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties daar zullen spreken vind je hier.

Daarnaast vinden er honderden side events plaats – grote en kleine bijeenkomsten die rondom het algemene programma georganiseerd worden. Een overzicht daarvan vind je hier.

De top eindigt op zondag met de afsluitende plenaire vergadering die tot zes uur duurt (middernacht Nederlandse tijd). Dan moet de nieuwe ontwikkelingsagenda met zeventien werelddoelen zijn aangenomen.

***UPDATE*** De doelen werden vrijdag 25/9 aangenomen ***UPDATE***

lighttheway global goalsGisteravond vond wereldwijd de actie #lighttheway plaats. Burgers vroegen hun leiders om een betere toekomst voor mensen en onze aarde. Deze meisjes hielden borden omhoog in New York. Foto: Rosalie de Bruijn (OneWorld)

Wie zijn er allemaal bij?
De Paus is er dus, maar ook president Obama en minister-president Rutte, samen met andere wereldleiders. Ook duizenden journalisten en mensen die bij ontwikkelingsorganisaties werken of uit het bedrijfsleven komen zijn erbij. Je moet wel op tijd je accreditatie geregeld hebben, want zonder het goede pasje kom je de top niet in.

Wat betekent die top voor mij?
Op Google-pagina’s wereldwijd prijkt vandaag het zinnetje: ‘De VN wil armoede, klimaatverandering en onrecht tegengaan’. 

Google global goals

Dat is onderdeel van een grote Global Goals campagne, getrokken door filmmaker Richard Curtis, die de nieuwe werelddoelen beroemd wil maken binnen zeven dagen. “Je kan niet opkomen voor je rechten, als je niet weet welke rechten je hebt. Hetzelfde geldt voor de doelen”, zei hij daarover. Wat die campagne nog meer inhoudt lees je hier. De agenda die dit weekend wordt vastgesteld geld voor alle landen en mensen ter wereld – dus ook voor jou. 

En dan?
De ontwikkelingsagenda die tijdens deze top wordt vastgesteld, moet in de komende vijftien jaar worden uitgevoerd. Alle landen moeten nationaal beleid formuleren, er moet voldoende geld zijn, en goede manieren om vooruitgang van de doelen te meten. Oftewel: de mooie beloften van dit weekend moeten waargemaakt worden.

De eerste proef is de klimaattop in december in Parijs. Wereldleiders moeten dan afspraken maken om uitstoot van broeikasgassen te verminderen en verdere opwarming van de aarde te voorkomen. 

Zelf de top volgen? Via UN Web TV is de bijeenkomst live te volgen & op Twitter kun je zoeken op de hashtag #SDGs. Lees meer over de doelen en de top in dit artikel van de Guardian.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons