Rajendra Singh staat door zijn jarenlange inzet voor goed waterbeleid in droge gebieden bekend als de 'Waterman van India' of de 'Water Gandhi'. Hij maakt gebruik van moderne versies van eeuwenoude Indiase technieken om water te bufferen. Deze technieken bestaan onder meer uit lage zanddammen om het water uit natte seizoenen te bergen en te gebruiken in drogere periodes. Hiermee heeft hij al meer dan 1.000 dorpen in de kurkdroge deelstaat Rajasthan van water voorzien.
Hoop in bange dagen
In de gebieden waar Singh werkt hebben boeren door de jaren heen veel water uit de grond getrokken voor de landbouw, waardoor veel watervoorraden zijn uitgeput. Rivieren kwamen droog te staan, oogsten mislukten, wildlife verdween en de mensen trokken weg. Singh's technieken zorgen voor een ommekeer.
The Stockholm Water Institute, die de prijs uitreikt, zegt dat zijn lessen essentieel zijn in de strijd tegen klimaatverandering, waarbij droge gebieden droger worden en natte gebieden steeds natter. Volgens voorzitter Holmgren is Singh 'in tijden waarin we met serieuze watercrises kampen, een baken van hoop.' Met de Stockholm Water Prize wint Singh een bedrag van 150.000 Amerikaanse Dollar.