In september vorig jaar sloeg een groep uitgeprocedeerde asielzoekers hun tenten op in de Amsterdamse wijk Osdorp. Op die manier wilden ze aandacht vragen voor hun onleefbare situatie als gevolg van het Nederlandse asielbeleid. Een jaar later verlaten ze alweer hun derde tijdelijke onderkomen zonder dat de situatie wezenlijk veranderd is: “Iedereen is ziek en depressief. Dit keer is het echt game-over.”
De hal van de Vluchtflat in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld staat vol met tassen kleding en oude meubels. Een groot gedeelte ervan verdwijnt in een grote vuilstortcontainer op de stoep. Alles wat nog bruikbaar is gaat naar de Kringloopwinkel. Groepjes mensen zitten in groepjes op de stoep, niet wetend waar ze nu weer naartoe moeten. Voor een nachtje kunnen ze naar het voormalige kraakpand OT-301, daarna is de toekomst onzeker.[[{“fid”:”21899″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:2304,”width”:3072,”style”:”width: 300px; height: 225px; float: right;”,”class”:”media-element file-default”}}]]
Wat meer dan een jaar geleden begon met als een kleinschalig protest van een groepje uitgeprocedeerde, maar niet zomaar uitzetbare asielzoekers, is uitgegroeid tot een bont gezelschap van meer dan tweehonderd vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten. Maar waar de gemeente Amsterdam op eerdere locaties waar de groep verbleef actief voor ondersteuning zorgde, lijkt de maat voor burgemeester Eberhard van der Laan nu echt vol.
Getachew komt uit Ethiopië en hangt een beetje rond voor de Vluchtflat. Hij is moe en wil eigenlijk gaan slapen. De toekomst ziet hij ondertussen donker in: “Alles is politiek, maar politici luisteren niet naar ons verhaal. Wij hebben als groep inmiddels op verschillende locaties in de stad gewoond. Alweer een tijdelijk huis zou mooi zijn, maar geen oplossing.”
Afgewezen
Getachew is sinds 2004 in Nederland nadat hij het geweld en de honger in zijn thuisland Ethiopië ontvluchtte. Nadat zijn asielaanvraag twee jaar geleden definitief werd afgewezen zat er niks anders op dan vluchten in de anonimiteit van de straat. Hij sloot zich in het najaar van 2012 aan bij het vluchtelingenprotest in Osdorp: “De uiteindelijke oplossing voor onze problemen ligt in Afrika. Niemand wil leven zoals wij nu doen, maar totdat de situatie verbetert op mijn thuiscontinent zullen mensen blijven wegvluchten.”
Net zoals het leeuwendeel van de groep heeft Getachew geen geldige verblijfspapieren. Toch wanhoopt hij niet bij het perspectief om weer op straat te moeten gaan leven: “Aan het leven op straat zijn de meesten hier ondertussen wel gewend. Voor veel van de vluchtelingen is teruggaan fysiek niet mogelijk of is het in het land van herkomst levensgevaarlijk. We gaan door met dit protest totdat iemand ons wil horen.”
Crimineel
Woningstichting De Key liet na de kraak van het pand in Overtoomse Veld net voor de zomer, dat in de volksmond al snel bekend kwam te staan als Vluchtflat, weten geen aangifte te doen en gaf te vluchtelingen toestemming tot 1 oktober op locatie te verblijven.
De Balie: Vluchtelingen op de Vlucht
Woensdag 2 oktober, 20.30 uur.
In dit programma bespreken we de actuele situatie rondom de asielzoekers van de Vluchtflat, en leggen we het Nederlandse vreemdelingenbeleid onder de loep. Hierbij richten we ons specifiek op de vraagstukken betreffende niet-uitzetbare vreemdelingen en bespreken we in hoeverre het visiedocument van Teeven breekt met het oude beleid. Meer informatie en tickets: klik hier.
Daags voordat de vluchtelingen het pand verlaten moeten hebben zien een aantal vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam dan ook erop toe dat alles zonder incidenten verloopt. Vluchtelingenwerk Nederland heeft op verzoek van burgemeester Van der Laan 159 individuele dossiers opnieuw onder de loep genomen. Uit een recent verschenen tussenrapport zou blijken dat een aanzienlijk deel van de groep waarschijnlijk alsnog in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning. Toch is de gemeente niet van plan voor tijdelijke opvang te zorgen, blijkt uit een gemeentelijk schrijven van 18 september.
Getachew foetert luidruchtig op het Nederlandse vluchtelingenbeleid terwijl hij vriendelijk zwaait naar langslopende buren die brood langs komen brengen: “Nederlanders zijn topmensen, maar jullie politici zijn het probleem. Natuurlijk weet ik dat er integratieproblemen bestaan in Nederland. Maar door mij als een crimineel te behandelen geef je me toch ook geen enkele mogelijkheid om te integreren? Het enige wat ik wil is een kans in dit land.”