Nu de burgeroorlog in Nepal tien jaar voorbij is, is een grondwet de volgende stap in de opbouw van het land. De bevolking van Nepal heeft drie dagen geleden gestemd voor een regering die het Constituent Assembly zal vormen; een comité dat zich gaat buigen over het schrijven van een grondwet.
De verkiezingsdag zelf verliep relatief rustig, wat niet vanzelfsprekend is in het land aan de voet van de Himalaya’s. Er waren ruim 200.000 man beveiliging op de been, in de vorm van politie, leger en zelfs bomopruimingsteams. In de aanloop naar de verkiezingen zijn er veel gevallen geweest van door molotovcocktails uitgebrande auto’s, en een lid van de communistische partij CPN-UML, Mohammad Alam, is op vier oktober doodgeschoten. Daarnaast waren er incidenten, zoals die in Sarlahi, in de Janakpur-regio in het zuidoosten van Nepal. Daar zijn bij een beschieting zeven mensen gewond geraakt.
De drie grootste partijen
UCPN-M: United Communist Party Nepal – Maoïst
Geleid door Pushpa Kamal Damal, ook bekend als Prachanda (De Verschrikkelijke). Volgen de politieke leer van Mao Zedong, die in zijn rode boekje schreef: ‘Politieke macht groeit vanuit de loop van een geweer.’ Tussen 1993 en 2003 voerden zij als guerrilla’s een burgeroorlog in de bergen, en tijdens hun periode in de mainstream politiek die daarop volgde, dwongen zij nog geregeld nationale stakingen af.CPN-UML: Communist Party Nepal – United Marxist Leninist
Onder leiding van Jhala Nath Khanal geloven zij dat democratie en niet gewapende revolutie de manieren zijn voor het volk om de macht te krijgen. Hun belangrijkste agendapunt is het creëren van een sociale staat, waarin er gezondheidszorg, scholing en werk is voor iedereen.NC: Nepali Congres
Geleid door Sushil Koirala. Opgericht in 1947 is dit de oudste partij van de drie, aangezien CPN-UML en UCPN-M in de jaren ’90 hun start hebben gemaakt. Een van hun agendapunten is de ‘moordzuchtige en terroristische politiek die in het land plaatsvindt in naam van de Maoïsten’ te stoppen.
Stakingen
Al eerder zijn er pogingen ondernomen een grondwet te schrijven, zoals in 2012. Die poging strandde, wat resulteerde in nationale stakingen en het uiteenvallen van de coalitie. In de afgelopen dagen riep de Maoïstische partij ook weer op tot een nationale staking, aangezien zij zich gepasseerd voelden in de aanloop naar de verkiezingen. Door de staking lag het gemotoriseerde vervoer in Kathmandu stil en moesten de Nepalezen zich lopend naar de stembus begeven. Voor mensen die in een andere regio geregistreerd stonden, was dat een obstakel om te stemmen.
Hoge opkomst
Ondanks die hindernis hebben van de geschatte 27 miljoen inwoners van Nepal – inwoners van afgelegen dorpen in de Himalaya’s zijn niet altijd geregistreerd – ruim 12 miljoen wel hun stem uitgebracht. Een hoge opkomst voor een land waarvan een kleine 40 procent van de bevolking nog altijd ongeletterd is. In de Development Index van de Verenigde Naties bungelt Nepal onderaan, op nummer 157 van de 185. Lager dan bijvoorbeeld Pakistan en Nigeria. Politiek analist Lokraj Baral zei in de Kathmandu Post dan ook tevreden te zijn met de opkomst: ‘Het zet de politieke partijen onder druk om de grondwet daadwerkelijk te schrijven, zoals beloofd.’
Trouw aan de partij
Winkelier Ram Kumar (43) heeft niet gestemd. Vooralsnog was zijn partij altijd Nepali Congres (NC), maar die zijn wat hem betreft hun verkiezingsbeloftes te vaak niet na gekomen. Waarom hij altijd voor NC stemde? “Mijn vader stemde daar op, net als mijn broers. Ik geloof dat je een partij trouw moet zijn.” Voor hem is het het belangrijkste dat de economie aantrekt, en met alle politieke onrust zal dat niet gebeuren. “Ook tijdens de afgelopen staking konden de toeristen zich niet buiten Kathmandu bewegen”, zegt hij.
Voorlopige uitslag
Intussen is het gewone leven weer op gang gekomen, maar de verkiezingen zijn overal nog onderwerp van gesprek. Ram Kumar ving een grap op van iemand: dat het misschien beter zou zijn om voortaan stemmen via de mobiele telefoon in te voeren. De verkiezingsuitslag wordt verwacht op woensdag 27 november. De maoïsten hebben een nieuwe staking aangekondigd, wanneer zij niet de meerderheid van de stemmen krijgen. De voorlopige tellingen plaatsen de Maoïsten op de derde plaats, het communistische CPN-UML op de tweede en NC zou als winnaar uit de bus komen.
Foto: Eline van Nes