Achtergrond

Wat gaat er nou af van het budget ontwikkelingssamenwerking?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De nieuwe regering van VVD en PvdA gaat flink bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Het budget wordt gekort met bijna een kwart, tot één miljard euro in 2017. Een overzicht van kortingen en reacties op de bezuinigingen.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”17310″,”attributes”:{“class”:”file-media-original media-element media-image”}}]]

 

In de eerste drie jaar van de volgende kabinetsperiode wordt er jaarlijks 750 miljoen bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking. In 2017 gaat dit naar een miljard. Ambassades zullen het met 20 miljoen minder moeten doen in 2014 en met 40 miljoen minder in de opvolgende jaren.

Het kabinet gaat wel investeren in het stimuleren van handel in ontwikkelingslanden. In plaats van een staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking komt er een minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Een deel van het geld dat bezuinigd wordt op het ontwikkelingsbudget gaat naar een nieuw potje, een ‘revolving fund’. Hieruit zullen investeringen door midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden gefinancierd worden. Hiervoor wordt drie jaar lang 250 miljoen beschikbaar gesteld.

Ontwikkeling en vrede
Verder gaat er jaarlijks 250 miljoen van het ontwikkelingsbudget naar een nieuwe pot voor internationale vrede en veiligheid. De begroting van Defensie wordt daarmee vanaf 2014 met 250 miljoen euro per jaar verlaagd.
Bert Koenders, VN-gezant in Ivoorkust, laat weten aan OneWorld: "Nederlandse kennis en kunde op terreinen als ontwapening en reïntegratie van strijders,militaire ondersteuning, inlichtingendiensten en training zijn broodnodig om vredesoperaties te steunen en succesvol te laten zijn. Stabiele en gebalanceerde economische ontwikkeling en vrede hangen direct samen, en ik zie dat elke dag als hoofd van een van de grootste vredesoperaties in de wereld."
De oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking schreef samen met onder meer Jozias van Aartsen (oud-minister van Buitenlandse Zaken) een opiniestuk dat afgelopen dinsdag verscheen in de Volkskrant. Daarin riepen ze Nederland op om zich te houden aan de internationale afspraak om 0,7% van het BNP in ontwikkelingssamenwerking te investeren.

Extra druk
Voor het eerst breekt Nederland met de internationale belofte om 0,7% van het Bruto Nationaal Product (BNP) te besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Volgens berekeningen van Oxfam Novib komt het bedrag nu uit op 0,5% van het BNP. Onduidelijk is nog waar precies gesneden gaat worden. Gaat er minder geld naar grote internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, krijgen regeringen in ontwikkelingslanden minder rechtstreekse hulp of moeten Nederlandse ontwikkelingsorganisaties rekenen op een stuk minder subsidie? Duidelijk is wel dat ook het geld voor het internationale klimaatbeleid nu uit de pot voor ontwikkelingssamenwerking gefinancierd zal worden. Een extra druk op het budget dus.

Eerlijk delen
Partos, de branchevereniging voor Internationale Samenwerking, reageert geschokt op de bezuinigingen. “Het nieuwe kabinet spreekt van bruggen bouwen en eerlijk delen. Maar onze inzet tegen armoede en onrecht gaat er dus opnieuw met bijna 25 procent op achteruit terwijl in Nederland zelfs de grootste grootverdieners er met 0,6 procent minder vanaf komen. Wie kan dat nou eerlijk delen noemen?”, zegt Alexander Kohnstamm, directeur van Partos.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons