Hoe maken we het verschil in een wereld waarin waterproblemen steeds groter worden en vrouwenrechten onder druk staan? Dat is de puzzel die Dieneke van der Wijk als nieuwe directeur bij Simavi wil gaan leggen. Eenvoudig is dat niet, veranderend overheidsbeleid ten spijt. “Als het allemaal zo simpel zou zijn, had de private sector het allang geregeld.”
Macht over water
“De gevolgen van de klimaatcrisis hebben alles te maken met water. Droogte, overstromingen, verslechterende waterkwaliteit of tekort aan water. Dat gaat alleen maar erger worden. Vooral in Afrika en Azië waar nu al miljoenen vrouwen en meisjes onvoldoende toegang hebben tot water en sanitatie. En wie heeft dan de macht over water? Dat zijn toch vaak mannen die beslissingen nemen.”
Ruimte voor vrouwen
Van der Wijk zegt best wel ‘huiverig’ te zijn over de ruimte die er is voor vrouwen om leiderschapsrollen op zich te nemen. “Afghanistan is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar ook in andere landen zoals bijvoorbeeld Bangladesh is de acceptatie door mannen beperkt. Ook de ruimte voor minderheidsgroepen waaronder ook lhbtiq-ers wordt niet groter. Integendeel, het wordt gevaarlijker, minder tolerant. Dus moeten we tegenwicht blijven bieden.”
Koloniale trekjes
Tegelijkertijd moeten ontwikkelingsorganisaties ook zelf in de spiegel kijken, stelt ze in het interview. “Het is de hoogste tijd om de ouderwetse, koloniale trekjes aan te pakken. Hoezo zijn we in het ‘Noorden’ de expert en elders de leerling? Laten we kijken waar ieders kracht en ervaring zit. Samen kunnen we verschil maken. We moeten macht en de besluitvorming neerleggen waar de actie is.”
Lees hier het complete kennismakingsinterview met Dieneke van der Wijk