Soenil Bahadoer: 'Als er in Surinaamse dorpen een feest is, wordt er zo gekookt dat iedereen alles kan eten, meestal vegetarisch of kip.' Beeld: Mitchell van Voorbergen
Interview

Sterrenchef Soenil Bahadoer: ‘In pom zitten alle Surinaamse culturen’

Voor sterrenchef Soenil Bahadoer staat de Surinaamse ovenschotel pom voor een gevoel van samenzijn. Hij deelt zijn recept en het verhaal erachter. ‘Het is uitgegroeid tot hét gerecht dat alle culturen in Suriname kennen en eten.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Soenil Bahadoer is chef-eigenaar van de Lindehof in Nuenen, waar hij de Surinaamse en Indiase keuken op eigenzinnige wijze combineert met de Franse gastronomie. Het leverde hem twee Michelin-sterren op en Gault-Millau riep hem in 2020 uit tot chef van het jaar.

“De Surinaamse eetcultuur is gevormd door wat het land geeft”, vertelt Bahadoer. “Mensen verbouwen hun eigen groenten en fruit, delen de oogst met elkaar en wat ze overhouden verkopen ze op de markt. Ik wil het land niet idealiseren – er is veel armoede en een grote kloof tussen arm en rijk – maar het mooie aan Suriname is dat iedereen goed te eten heeft, dankzij de vruchtbare bodem en rivieren vol vis.”

Bahadoer werd er geboren en kwam op achtjarige leeftijd met het gezin naar Nederland. Wanneer hij als kind stout was, moest hij zijn moeder helpen in de keuken. De lessen die hij toen opdeed, zoals hoe je specerijen doseert in je gerechten, gebruikt hij nu in zijn sterrenkeuken.

Veel mensen denken dat pom creools is, maar het komt van plantagehouders

Suriname bestaat naast de oorspronkelijke bewoners uit gemeenschappen die vanuit de hele wereld kwamen, vertelt hij. “De creolen, afstammelingen van tot slaaf gemaakten uit Ghana, namen het eenpansgerecht moksi alesi mee. De Hindoestanen uit India namen hun specerijen, curry’s en roti mee. De Javanen rendang en bami. En dan had je natuurlijk de Chinezen die als contractarbeiders kwamen. Mijn voorouders werden door de Britten meegenomen om op de suikerrietplantages te werken. Al die verschillende culturen en smaken kwamen samen in Suriname.”
Beeld: Mitchell van Voorbergen
Volgens Bahadoer geeft die bonte multiculturele mix geen problemen. “Als je naar de dorpen gaat, zie je dat de mensen goed samenleven. Als er een feest is, loopt het hele dorp uit en komt iedereen samen: de Hindoestanen, Javanen, Chinezen, christenen, moslims, boeddhisten, Joden. Er wordt zo gekookt dat iedereen alles kan eten, meestal vegetarisch of kip.”

Pom is uitgegroeid tot hét gerecht dat iedereen kent en eet

Een echt Surinaams gerecht? “Roti en bami zijn heel erg populair, pom is echt een Surinaams gerecht van alle culturen. Veel mensen denken dat pom creools is, maar het komt van plantagehouders. Het werd geïntroduceerd door de Portugees- Joodse plantagehouders die het maakten met aardappels, die ze meenamen.” Omdat in Suriname geen aardappels groeiden, gebruikte men een knol – de wortel van de tayerplant – die ook veel zetmeel bevat. “Pom is uitgegroeid tot hét gerecht dat iedereen kent en eet. Het is echt een feestmaal. Als ik het eet, proef ik de Surinaamse cultuur, het gevoel van samenzijn. Warm of koud, met vlees, vis of vegetarisch, pom verenigt alle culturen.”
Hoe maak je pom?

Ingrediënten
500 g filet van kippendijen, 1 gesnipperde ui, 4 gesneden tomaten, 2 el tomatenpuree, 4 dl gevogeltebouillon, 3 takjes peterselie, 3 takjes selderij, 1 rode peper, 1 kilo geraspte pomtayer, 3 el piccalilly, sap van 2 sinaasappels, 2 el bruine suiker, 150 g boter, peper, zout, nootmuskaat.

Bereiding
– Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de kip in stukken. Verhit wat olie in een pan en bak de kip goudbruin. Voeg de ui en de tomaten met tomatenpuree toe. Blus dit af met de kippenbouillon. Snijd de peterselie, selderij en rode peper fijn en voeg dit toe. Laat dit een half uur doorkoken. Doe er de geraspte pomtayer, piccalilly, sinaasappelsap en bruine suiker bij.
– Doe alles in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Laat het anderhalf uur garen in de voorverwarmde oven. Kruid daarna met peper, zout en nootmuskaat, en roer de roomboter erdoor zodat het smeuïg wordt.

Dit artikel verscheen eerder in OneWorld Magazine in juni 2020.

Zij delen gratis maaltijden uit tijdens Keti Koti

Chef-kok Lelani Lewis vertelt het Caribische koloniale verhaal

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons