Beeld: Dorothy Porker
Interview

Dorothy Porker: ‘Guilty pleasures? Dit is gewoon lekker eten’

Dorothy Porker is bekend van haar makkelijke recepten en haar kleurrijke, eetbare droomtaferelen. Ze wil eten leuk houden voor iedereen. Dat betekent: geen ‘gatekeeping’. ‘Niet iedereen heeft evenveel geld of energie.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Dorothy Porker (1979) deelt onverwachte, maar toegankelijke recepten op haar website Vette Sletten en bracht vorig jaar het veelgeprezen kookboek Nomnomnom uit. “Eten is mijn happy place, mijn toevlucht”, vertelt ze. Haar fascinatie voor eten begon bij haar oma die op Nieuw-Guinea een restaurant/cateringbedrijf had. In 1962 vluchtte de familie naar Nederland en daar bleef oma hapjes verkopen om bij te verdienen. Het was haar eten waarmee Porker opgroeide: “Ze kon fantastisch koken.”

Ik verzet me tegen de invulling die anderen geven aan mijn Indisch-zijn

De Indische Porker heeft zich nooit ergens echt ‘thuis’ gevoeld. Ze is altijd het buitenbeentje geweest; op school als zichtbaar Indische tussen de witte Nederlanders en thuis omdat ze daar niet op haar plek was. Uit die outsiderspositie haalt ze inmiddels haar voordeel. Als schepper van kleurrijke, eetbare droomtaferelen opereert ze wars van alle heersende normen in de foodwereld. “Ik weet niet beter dan dat ik de ander ben. Daarom kan ik ook doen wat ik doe, zowel met koken als met fotografie. Ik heb gewoon een andere kijk op dingen”, vertelt ze.
Beeld: Dorothy Porker
Toen Porker uit huis ging en zelf aan de slag moest in de keuken, waren het doorgaans geen Indische gerechten die ze bereidde. “Ik heb me altijd verzet tegen de invulling die anderen gaven aan mijn Indisch-zijn”, vertelt ze. “Mensen vonden dat ik het boek Geen gewoon Indisch meisje op mijn leeslijst moest zetten en vroegen me of ik weleens ‘terug’ was geweest. Ik snapte die vraag alleen nooit zo goed. Terug naar waar, dacht ik dan. Eindhoven?”
Met het delen van haar gerechten heeft Porker een belangrijke missie: eten leuk maken en leuk houden. Haar gerechten zijn doorgaans multi-inzetbaar en gemakkelijk aan te passen aan je eigen smaak, net als het noedelrecept dat ze met ons deelt. “Je kunt er alles mee doen wat je wilt”, vertelt ze. “Ga op zoek naar je eigen voorkeuren. Experimenteer, maak het je eigen.”

Ook toegankelijkheid staat binnen Porker’s recepten voorop. In haar kookboek staat zelfs een heel hoofdstuk met recepten die je zelf kunt maken, maar die je van haar ook kant-en-klaar mag kopen. “Ik ben tegen de gatekeeping rond eten”, vertelt ze. “Niet iedereen heeft evenveel energie of geld ter beschikking. Er wordt bovendien al zo veel druk op ons gelegd om te presteren in het kapitalistische systeem waarin we leven, laten we ons eten dan alsjeblieft gewoon leuk houden. Geen guilty pleasures of cheat meals, maar gewoon: lekker eten.”

Hoe maak je Dorothy’s noedels?

Ingrediënten
1 bundel noedels (ik vind de dikkere udon lekker, maar gebruik wat je hebt), 175 gr zijden tofu (ongeveer een half pakje), 2 el hot sauce naar keuze, 1 el pindakaas, 1 tl ketjap manis, 1 tl honing (of palmsuiker voor de vegan variant), 2 fijngehakte bosuitjes, 1 el fijngehakte pinda’s.

Optioneel: Crispy chili-olie, naar smaak (ik vind die van Lao Gan Ma het lekkerst).

Bereiding
– Bereid de noedels volgens de instructies op de verpakking.
– Snijd de tofu in blokjes en pocheer ongeveer 3 minuten in water dat net tegen de kook aan zit. Je kunt deze stap overslaan, maar door het pocheren wordt de tofu net iets steviger en behoudt ze haar vorm.
– Meng intussen de hot sauce met de pindakaas, ketjap, honing en één fijngehakt bosuitje in een kom.
– Giet de noedels af, doe ze in de kom met de saus en hussel het door elkaar tot de noedels gelijkmatig zijn bedekt met saus.
– Voeg nu de (gepocheerde) tofu, de andere fijngehakte bosui, de pinda’s en een dot crispy chili-olie toe om het gerecht af te maken.

Dit artikel stond eerder in OneWorld Magazine in december 2020.

Zangeres Rajae El Mouhandiz: ‘Met deze tajine eer ik mijn voorouders’

Waarom Yasmina Khababi (27) al duizend gratis maaltijden uitdeelde

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons