De buitenlucht is niet alleen gezond; een
overkapping is praktisch, mooi en erg knus. Niet voor niks dat veel mensen hiervoor kiezen als verlengstuk van de woonkamer. Een bijkomend voordeel; je tuinmeubilair en decoratie kun je het hele jaar probleemloos buiten laten staan.
Duurzame keuzes bij een overkapping
Wanneer je meer van de natuur wilt genieten door een overkapping, dan is het wel zo fair dat de natuur daar ook van profiteert. Gelukkig zijn er keuzes waarmee je de milieu-impact van je overkapping zo klein mogelijk maakt.
Soort materiaal
De duurzaamheid van je overkapping wordt vooral bepaald door de materiaalkeuze. Bezuinig hier niet op en kies voor kwaliteit. Uiteindelijk is het milieu maar ook je portemonnee beter af wanneer je constructie zo lang mogelijk mee gaat. Gebruik waar mogelijk tweedehands materialen met een lage milieubelasting. Let bij nieuw materiaal op milieukeurmerken zoals FSC, PEFC en DUBO-keur. Je kunt ook kiezen voor biobased materialen van duurzame herkomst. Vergeet ook niet aan het milieu te denken bij het soort verf en middelen die je gebruikt voor het onderhoud. Gelukkig zijn hiervoor steeds meer duurzamere alternatieven verkrijgbaar.
Hemelwaterafvoer
Zonder waterafvoer vindt regen, sneeuw en hagel willekeurig een weg op je terras. Dit wil je, vooral bij een typische Hollandse hoosbui, natuurlijk voorkomen. Daarbij biedt afwatering een perfecte kans voor hergebruik van het regenwater zonder dat het riool nog meer belast wordt. Zoals met een regenton voor het bewateren van je de tuin. Hiervoor is het wel nodig dat je dak iets schuin afloopt. Wanneer je over een extra toilet beschikt zoals bijvoorbeeld in een werkschuur of tuinhuisje, dan kun je met het water ook de wc doorspoelen. Aansluiting van een dakgoot op de riolering is de minst milieuvriendelijke oplossing.
Licht en warmte
De lichtinval is niet geheel onbelangrijk bij een overkapping. Vooral wanneer je de overkapping als uitbouw tegen de woning aan plaatst, wil je liever niet dat het te donker in huis wordt. Dit kun je voorkomen met een lichtstraat of lichtkoepel. Wanneer je lampen in je overkapping nodig hebt, kies dan voor LED verlichting.
Vooral bij een (gedeeltelijk) dichte overkapping heb je snel last van condensvorming. Dit zorgt weer voor extra onderhoud om schimmels en roest tegen te houden. Wanneer je de overkapping goed isoleert, zorg je zowel in de zomer als in de winter voor een aangename temperatuur. Kies bij glas voor HR++ voor de beste isolerende werking.
Ontwerp van het dak
Het ontwerp van het dak is, vanuit milieu oogpunt, het belangrijkste onderdeel van de overkapping. Je kunt kiezen uit een plat of schuin aflopend (hellend) dak. Niet alleen kun je bij een hellend dak het regenwater opvangen, ook is er minder onderhoud nodig en gaat de dakbedekking langer mee. Wanneer je het dak zo’n 75 centimeter laat uitsteken, beschermt dit tegelijk de gevel en kozijnen. Als soort dakbedekking zijn (tweedehands) dakpannen een goede keuze en bitumen het minst milieuvriendelijk. Kijk gelijk naar de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp.
Plat dak? Kies voor een groendak
Groendaken zijn geschikt voor platte of licht hellende daken. Een groendak geeft niet alleen een prachtige natuurlijke uitstraling. Het is het meest milieuvriendelijke soort dak. Het kan het water opvangen, werkt verkoelend in de zomer en biedt leven voor de diertjes en insecten. Ook zorgt een groendak voor een schonere lucht en een brandwerende laag. Check ook bij je gemeente of je in aanmerking komt voor een subsidie. Voor de aanleg van een groendak kun je het beste een specialist inschakelen.
Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.