- Wageningen, Nederland
- 2 november 2024
Als sociaal wetenschapper gespecialiseerd in ongelijkheidsvraagstukken en natuurbeheer werk ik vanuit een diepgewortelde drijfveer om mijn academische kennis in te zetten voor praktische toepassingen en maatschappelijke verandering. Mijn onderzoeksinteresses, die zich richten op politieke ecologie, duurzaamheid, toerisme, en de complexe dynamieken van natuurbeheer, komen samen in mijn veldwerk in zuidelijk Afrika en Indonesië bij inheemse en lokale groepen. Met een achtergrond in zowel academisch onderzoek als praktijkervaring in civil society - als ontwikkelingswerker in Namibië en als Fondsenwerver Grote Gevers - ben ik overtuigd van het belang om wetenschap te verbinden met de realiteit van gemeenschappen en ecosystemen. In mijn huidige functie als Universitair Hoofddocent aan Wageningen Universiteit ben ik betrokken bij diverse internationale projecten. Momenteel streef ik ernaar mijn expertise te vertalen naar concrete oplossingen die zowel lokaal relevant zijn als een bijdrage leveren aan structurele, mondiale uitdagingen.
Opleiding
Mijn promotieonderzoek betrof de dynamiek van macht en mythes binnen het toerisme als ontwikkelingsmodel en natuurbeheer in zuidelijk Afrika, specifiek gericht op de inheemse San gemeenschappen van Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. Ik heb onderzocht hoe toerisme invloed heeft op sociale structuren en culturele representaties binnen deze gemeenschappen, en hoe mythes rond identiteit en authenticiteit hierin een belangrijke rol spelen.
Milieu-maatschappijwetenschappen. Specialisatie: Internationaal Sociologisch Profiel.
Culturele Antropologie. Specialisatie: Duurzaamheid, Ecologie en Ontwikkeling (interruptie voor een tussenjaar van 1995-1996).
Ervaring
Dit betreft voornamelijk een samenwerkingsverband op onderzoeksgebied vanuit mijn positie als Universitair Hoofddocent, Wageningen University. Gezamenlijk onderzoek richt zich op klimaat en de rol van inheemse samenlevingen hierin, alsmede natuurbeheer, toerisme en sociaal-economische ongelijkheid.
Binnen het Tenure Track-programma ben ik begonnen als Docent/onderzoeker, om me vervolgens te ontwikkelen tot Universitair Docent en Universitair Hoofddocent (huidige functie). In deze functies heb ik me gericht op onderzoek, onderwijs, en management. Een belangrijk deel van mijn werk bestaat uit veldonderzoek in Namibië en Zuid-Afrika, en het schrijven van hoogwaardige wetenschappelijke publicaties (https://stasjakoot.com/publications/). Tevens ben ik verantwoordelijk voor het coördineren en verzorgen van onderwijs op Bachelor, Master en PhD niveau. Zo coördineer ik of geef ik lees in o.a. 'Anthropology, Power and Inequality' (MSc), 'International Development and Tourism' (MSc), 'Critical Tourism Studies' (PhD), 'Advanced Qualitative Research Design and Data Collection Methods' (Phd), 'Communities, Conservation and Development' (MSc) en 'Rural Households and Livelihood Strategies' (BSc). Hiernaast werk ik aan acquisitie voor onderzoeksbeurzen en het begeleiden van promovendi, masterstudenten, bachelorstudenten, en stagiairs. Verder bekleed ik diverse rollen binnen het management, zoals voorzitter van de opleidingscommissie voor de masteropleiding 'Tourism, Society and Environment', en ben ik vanaf het begin nauw betrokken bij het opzetten van het internationale netwerk POLLEN (Political Ecology Network, https://politicalecologynetwork.wordpress.com/), een samenwerking tussen academici en mensen uit de praktijk. Hiervoor heb ik tevens de eerste internationale conferentie heb georganiseerd.
Als Postdoctoraal Onderzoeker waren mijn belangrijkste taken het doen van onderzoek naar de relatie tussen online activiteiten en natuurbeheer, alsmede het uitwerken van wetenschappelijke publicaties op basis van mijn promotieonderzoek. Hiernaast begeleidde ik Master studenten en gaf ik les.
Als docent Toerisme en Onderzoek begeleidde ik afstudeerstudenten bij hun laatste onderzoeksprojecten en gaf les in verschillende vakken, waaronder 'Onderzoek Workshops', 'Interculturele Communicatie' en 'Intercultureel Management'. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor de begeleiding van een internationaal onderzoeksproject van studenten in Spanje.
Als Fondsenwerver Grote Gevers lag mijn focus op het werven van substantiële financiële en in natura ondersteuning voor onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Mijn belangrijkste taak was het ontwikkelen van fondsenwervingsstrategieën gericht op donaties van particuliere stichtingen en individuen, en het opzetten van samenwerkingsverbanden met het bedrijfsleven. Hierbinnen was netwerken en relatiebeheer cruciaal. Ook was ik verantwoordelijk voor het actief uitvoeren van de strategie, onder andere door het schrijven van projectvoorstellen en rapportage aan donoren.
Als oprichter en manager van Treesleeper Camp in Namibië, een community-based ecotoerisme project, was mijn belangrijkste activiteit het ontwikkelen van het projectconcept. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor training en capaciteitsopbouw, fondsenwerving en projectfinanciering (inclusief rapportages), en marketing en promotie binnen de toerisme sector. Uiteraard deed ik dit allemaal in samenwerking met de lokale, inheemse gemeenschap.