Wetenschappers van het Columbia University Earth Institute brachten daarom voor veertien gewassen in kaart hoeveel water ze nodig hebben. De gewassen zijn samen goed voor bijna driekwart van de wereldwijde landbouwproductie. Tegelijk gingen ze na hoeveel water er in landbouwregio’s over de hele wereld beschikbaar is.
Waterkaart
Mocht de hele wereld overschakelen op de ‘ideale’ kaarten die Davis en zijn collega’s hebben ontwikkeld, dan zouden er wereldwijd tien procent meer calorieën en negentien procent meer eiwitten worden geproduceerd, genoeg om 825 miljoen mensen te voeden. Tegelijk zou het verbruik van regenwater met veertien procent verminderen.
Minder rijst en tarwe
Uit het onderzoek blijkt dat er geen grote technologische investeringen nodig zijn om meer mensen te voeden, en er zijn ook geen negatieve gevolgen voor de soortenrijkdom of de bodemkwaliteit. De landbouw wordt dus niet kwetsbaarder voor droogte of plagen.
Startpunt
Zo hield het onderzoek geen rekening met culturele of politieke obstakels, lokale eetgewoonten of patronen van vraag en aanbod. “De resultaten kunnen gebruikt worden als een van de middelen om onze voedselsystemen duurzamer te maken”, zegt Davis. “Als we nadenken over de economische, sociale en ecologische aspecten van voedselzekerheid en samenwerken met lokale beleidsmakers, kunnen we oplossingen creëren op maat van de bevolking.”