‘Games van geweld’ op de Balkanroute

Op de Balkanroute wordt structureel geweld gebruikt tegen vluchtelingen door nationale politie en Europese grensbewaking. Ook alleenreizende kinderen worden slachtoffer van pepperspray en hondenbeten. Onwettelijke ‘pushbacks’ terug over de grens maken het hen onmogelijk asiel aan te vragen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“We moesten een voor een de auto in, de politie stond in een rij en elke politieagent sloeg op onze schouders en rug met een stok. Ze pakten ons geld, smartphones en vaak ook onze kleren af. Dan brachten ze ons terug over de grens en daar werden we weer geslagen. Daar zei de politie: ‘Ga weg, en kom nooit meer terug!’”

Dit vertelde een Afghaanse vluchteling afgelopen maart in Servië aan Jaël van OneWorld. In een recent verschenen rapport van Artsen Zonder Grenzen (MSF) wordt dit geweld ook aangehaald. Nationale en EU-grensbewakers blijken structureel geweld op de Balkanroute te gebruiken.

Deze route loopt vanaf Turkije via Servië en Hongarije naar Duitsland. Het was een van de routes waar duizenden vluchtelingen uit Irak, Syrië en Afghanistan naar West-Europa reisden. Maar sinds de EU-Turkije deal van maart 2016, en sinds Hongarije in september 2016 haar grenzen sloot, is de route levensgevaarlijk geworden.

Tegelijkertijd is in Servië blijven, of teruggaan naar Griekenland of Bulgarije, geen optie omdat de kansen op asiel klein zijn. Van de 734 mensen die asiel hebben aangevraagd zijn er dit jaar tot nu toe dertien aangenomen, en de toekomst op economische stabiliteit in deze landen is gering. De schatting is dat er in de Balkan – buiten Griekenland – tussen de acht- en tienduizend mensen in officiële en inofficiële kampementen leven.

The game

Er blijft geen legale manier over voor asiel in Europa, waardoor vluchtelingen gedwongen hun toevlucht nemen tot mensensmokkelaars. Ze belanden in een limbo van grenzen oversteken en met geweld teruggeduwd worden; iets wat mensen zelf ‘the game’ zijn gaan noemen. ‘In een levensecht spel’, staat in het rapport, ‘doen mensen met elke stap vooruit twee stappen terug terwijl ze van de ene plek naar de andere gedwongen worden’.

Bij elke grens wachten hen in plaats van veiligheid en een eerlijke asielprocedure, illegale ‘push backs’, overvallen, vernederingen, en geweld met stokken en honden, rapporteert MSF. Ook zijn er gevallen bekend van het inzetten van schietwapens tegen vluchtelingen bij Roemenië. “Toen ik bij Hongarije onder het hek doorkroop kwamen er opeens honden aanrennen. Gelukkig hadden ze muilkorven om, maar één ervan krabde met zijn nagels mijn hele schouder en rechterarm open. Overal was bloed”, vertelde Arman (19) aan OneWorld. Hij is eind 2016 twee maanden in Servië geweest en heeft zeven keer geprobeerd de grens over te steken totdat het lukte.

Bron: twitter.com
Rahish (16) was vanaf januari 2017 zeven maanden in Servië. Hij heeft meer dan dertig keer ‘the game’ geprobeerd, zowel naar Hongarije als Kroatië. “We liepen met een groep van 5 tot 15 mensen ’s nachts met gps door het bos en het veld.” Maar elke keer stuitten ze op grensbewakers die hen in een rij lieten staan, om hen vervolgens met zwarte stokken te slaan en van hun telefoons te beroven. Zijn vriend Ajub (17) zegt: “Dure smartphones namen ze zelf, andere telefoons gooiden ze kapot.” AreYouSyrious maakte aan rapport over grensgeweld bij Kroatië.

Ik zag hoe de bulgaarse politie mensen sloeg. Ze gebruikten traangas, het bloed stroomde uit de hoofden van de mensen, zelfs tieners.

De politie als vijand

Alle vluchtelingen die door Bulgarije zijn gereisd vertellen hetzelfde: de Bulgaarse politie is verschrikkelijk. Ze dwingen je in de winter door ijskoud water te gaan, pakken je kleren en je geld af, slaan met stokken. Het maakt niet uit of het winter of zomer is, of je volwassen of kind bent, vertelt Ajub.

Een Afghaanse jongen van 13 vertelde dat hij twee maanden in een Bulgaarse cel zonder ramen was vastgezet. Hij mocht nooit naar buiten en kon niet zien of het dag of nacht was. De politie had hem op zijn hoofd geslagen met een stok totdat het bloedde, maar hij mocht geen dokter zien. “Het eten was heel slecht en weinig. Ik had het gevoel dat ze ons net genoeg gaven om niet te sterven.” Gedurende die twee maanden kon hij zijn familie niet bereiken; zij dachten dat hij gestorven was.

Hongaarse politie mishandelt mensen op de vlucht. Bron: www.youtube.com
Sinds vorig jaar hebben MSF, de UNHCR, Amnesty International, Human Rights Watch, Hungarian  Helsinki Committee en andere organisaties bericht over geweld en misbruik bij de Hongaarse grens. Van de 62 gevallen van opzettelijk geweld die MSF tussen januari en juni 2017 behandelde, betrof 95% slaag, 24% hondenbeten en 16% pepperspray, staat in het rapport. Bijna iedereen wees de EU grensbewakers of politie aan als daders. Natuurlijk gaan de aantallen in het rapport alleen om de gevallen die MSF tegenkwam, en is het volgens hen moeilijk te zeggen wat er verder op de Balkan Route gebeurt.
De meeste vluchtelingen die momenteel nog in Balkanlanden zijn zullen ‘the game’ blijven proberen, en als er niets structureel verandert in het Europese grensbeleid wordt het ook de aankomende winter weer een levensgevaarlijk ‘spel’.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons