Uiteraard is de maandelijkse premie één van de belangrijkste dingen waar je naar kijkt bij het afsluiten van een zorgverzekering. Deze verschilt namelijk per verzekeraar. Een zorgverzekering sluit je in de regel altijd voor de duur van één jaar af. Overstappen van zorgverzekering doe je vanaf halverwege november tot eind december. Heb je je oude zorgverzekering vóór 31 december opgezegd dan kun je nog tot 1 februari overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Dit geldt doorgaans ook voor een aanvullende verzekering. Het afsluiten hiervan kan in sommige gevallen een verstandige keuze zijn.
Wat maakt een zorgverzekeraar duurzaam?
Wanneer we het hebben over bewust, dan is anno 2023 duurzaamheid een factor die niet kan ontbreken. Zorgverzekeraars maken hierin het grootste verschil door de bestemming van beleggingen. Omdat hiervoor een ruim deel van de zorgpremies gebruikt wordt, gaat dit om veel geld, dus een grote impact. Wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in milieuvriendelijke projecten, duurzame doelen of groene energie? Hoe duurzaam een zorgverzekering is, kun je terugzien op onafhankelijke vergelijkingssites of de website van de zorgverzekeraar.
Heb ik een aanvullende verzekering nodig?
Wanneer je kiest voor een aanvullende zorgverzekering, ben je breder verzekerd dan wanneer je alleen voor het basispakket kiest. Je verzekert je namelijk tegen kosten die niet verzekerd worden vanuit de basisverzekering. Het nadeel hiervan is dat de premie stijgt wanneer je een aanvullende zorgverzekering afsluit. Daarom is het dus belangrijk te kijken of dit voor je uit kan. De extra zorg die je denkt te gebruiken buiten de basisdekking, bepaalt of en
welke aanvullende zorgverzekering je nodig hebt.
Waar kun jij je aanvullend voor verzekeren?
Alhoewel aanvullende verzekeringen per verzekeraar anders kunnen zijn, komen ze in grote lijnen vaak overeen. Zo kun jij je bij iedere verzekeraar bijvoorbeeld aanvullend verzekeren voor fysiotherapie en de tandarts. Daarnaast valt ook spoedeisende zorg in het buitenland vaak binnen de dekking van een aanvullende zorgverzekering.
Wanneer je bewust in het leven staat, zou het maar zo kunnen dat je meer behoefte hebt aan alternatieve zorg dat de gemiddelde Nederlander. Voorbeelden hiervan zijn acupunctuur, osteopathie, orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Denk ook aan vergoedingen voor mindfulness training of burn-out preventie cursussen.
Om het jou makkelijker te maken, kun je bij sommige verzekeraars uit verschillende pakketten met aanvullende verzekeringen kiezen. Zo kun je een aanvullende zorgverzekering kiezen met een standaard aantal behandelingen bij de fysio en tandarts. Daarnaast kun je vaak ook uit meerdere ‘losse’ aanvullende verzekeringen kiezen. Op deze manier bepaal je zelf hoe goed je aanvullend verzekerd bent. Maak je bijvoorbeeld gebruik van alternatieve zorg maar heb je een goed gebit? Dan kun je ervoor kiezen geen aanvullende verzekering af te sluiten voor de tandarts. Ook zijn er vaak verschillende pakketten beschikbaar voor een bepaalde doelgroep of levensstijl. Door je goed te oriënteren op deze pakketten betaal je zo min mogelijk onnodig.
Kosten van behandeling versus premie
Als je het lastig vindt te bepalen of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt, kun je naar het kostenplaatje kijken. Vermenigvuldig hiervoor de premie van de aanvullende verzekering met twaalf. Je weet dan hoeveel je totaal per jaar betaalt voor de verzekering. Reken vervolgens uit wat jouw verwachte kosten zijn die niet uit de basisverzekering worden vergoed. In sommige gevallen ben je goedkoper uit als je de kosten uit eigen portemonnee betaalt. Informeer eventueel ook naar de mogelijkheden tot het betalen in termijnen.
Andere opties waar je naar kunt kijken voor een bewust gekozen zorgverzekering is het soort polis. Ben je bijvoorbeeld vrij in het kiezen van je ziekenhuis en zorgverlener? En welk gedeelte wordt anders vergoed wanneer je voor zorg kiest van een andere aanbieder, die niet onder contract staat bij de verzekeringsmaatschappij? Daarbij kun je ongeacht de verzekeraar ervoor kiezen je verplichte eigen risico te verhogen voor een lagere premie. Dit kan verstandig zijn wanneer je weinig zorgkosten verwacht uit je basisverzekering.
Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.