Beeld: via Jonah Kirabo

‘Als Afrikaanse klimaatactivist voel ik me een ‘token’’

Voor 2025 wil hij 5 miljoen bomen planten en hij probeert jongeren bewust te maken van de klimaatcrisis. Maar de Ugandese klimaatactivist Jonah Kirabo (26) wil vooral dat het Westen verantwoordelijkheid neemt. ‘Het voelt als dubbele discriminatie: Afrikaanse landen worden het hardst geraakt, maar we krijgen geen inspraak.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Na mijn afstuderen wist ik niet eens wat klimaatverandering was.” De 26-jarige Ugandese klimaatactivist Jonah Kirabo vertelt dat hij zowel op school als tijdens zijn studie Business Administration nauwelijks iets leerde over het klimaat. “Klimaatverandering werd gezien als iets uit het verleden, uit de ijstijd”, vertelt hij, “en de opwarming van de aarde was dan weer iets uit de toekomst.”

Maar op de boerderijen van zijn familie, even buiten de hoofdstad Kampala waar hij zelf opgroeide, ziet hij de klimaatcrisis overal om zich heen. “Mijn ouders en grootouders konden van januari tot en met maart zaadjes planten, want in april kwam de regen”, vertelt hij. “Nu blijft het soms maanden langer droog. En als het dan regent, regent het zo hard dat alles wegspoelt.”

Mensen denken dat ze door God gestraft worden als het weinig regent

Het Ugandese curriculum leert jonge mensen niet genoeg over de klimaatcrisis, vindt hij. Daarom richtte hij Green Futures Initiative op, een non-profit organisatie die jongeren informeert over de gevolgen van klimaatverandering. “We geloven dat scholen broedplaatsen kunnen zijn voor grotere bewegingen”, vertelt hij. “We willen zoveel mogelijk jongeren bewust maken.” De organisatie heeft naast klimaateducatie verschillende projecten, met als bekendste de 5 Million Trees Campaign. Het doel is om voor 2025 meer dan vijf miljoen bomen te plaatsen, verspreid door Uganda.

Van Green Futures Initiative kan hij niet leven, dus schrijft hij voor klimaatgroepen en daarnaast probeert hij naar zoveel mogelijk klimaatconferenties te gaan, en te protesteren waar dat mogelijk is. Zo deed hij onder andere mee aan de wereldwijde protestactie Debt for Climate, waarbij landen in het mondiale Noorden werden opgeroepen om de schulden van landen in het mondiale Zuiden kwijt te schelden. Daarnaast roept hij Ugandese leiders op om klimaateducatie een verplicht onderdeel van school te maken, en vraagt hij wereldleiders om meer geld vrij te maken voor groepen en gebieden die het meest te lijden hebben door de klimaatcrisis.

Tekst gaat verder na de foto

Jonah Kirabo tijdens Debt for Climate, waarbij landen in het mondiale Noorden werden opgeroepen om de schulden van landen in het mondiale Zuiden kwijt te schelden.Beeld: via Jonah Kirabo

Met harde hand

Maar actievoeren is lastig in Uganda. “Om te beginnen weten veel mensen weinig af van klimaatverandering”, vertelt Kirabo. “Mensen denken dat ze iets verkeerds hebben gedaan en door God gestraft worden als het weinig regent. Wanneer wij dan in dorpen komen vertellen over klimaatverandering, kijken ze ons aan alsof we gek zijn.”

En protesteren zoals ze in Europa doen, gaat vaak niet. “Door de politieke situatie in Uganda kunnen wij niet zomaar de straat op, of schilderijen beschadigen. De gevolgen van zulke protesten zijn te groot, we lopen kans op aanhouding, mishandeling, of zelfs verdwijning.” Want hoewel Uganda op papier een democratie is, duldt de regerende partij van president Museveni geen tegenspraak, elke oppositie wordt met harde hand ingedamd. “Zelfs voor legale protesten is het vrijwel onmogelijk om een vergunning te krijgen.”

Hij geeft een voorbeeld. “Vrienden van mij zitten bij de Rise Up Movement, een organisatie die zich inzet om de stemmen van Afrikaanse klimaatactivisten te versterken, opgericht door klimaatactivist Vanessa Nakate. Toen ze protesteerden voor het parlementsgebouw werden ze aangehouden en bedreigd door de politie. Als ze nog eens zouden protesteren, zouden ze hun families nooit meer zien.”

Ik was uitgenodigd op een klimaatconferentie in New York, maar kreeg geen visum

“De enige keren dat wij echt kunnen protesteren, is online, of bij internationale conferenties en bijeenkomsten. Het probleem is alleen dat we daar achteraan in de rij staan.” Veel klimaatconferenties zijn in Westerse steden als Glasgow, Berlijn of Genève, of in dure badplaatsen als Sharm-El-Sheikh. Voor Afrikaanse activisten is het volgens Kirabo lastig om een visum te krijgen. “Laatst was ik uitgenodigd op een klimaatconferentie in New York, maar ik kreeg geen visum.”

Bovendien kunnen veel Afrikaanse activisten de dure vliegtickets naar de conferenties niet betalen. “Als een organisatie ons dan uitnodigt en sponsort, zoals vorig jaar bij de klimaatconferentie in Egypte, voelt het vaak alsof we tokens zijn. Dan mogen er drie Afrikaanse activisten komen kijken en foto’s maken. Dat is meer voor de bühne.” Het voelt als dubbele discriminatie, zegt hij. “Wij worden het hardst geraakt, maar we krijgen geen inspraak.”

Zijn kritiek doet denken aan het voorval in 2020 waarbij activiste Vanessa Nakate door persbureau Associated Press (AP) uit een foto van een persconferentie op het World Economic Forum werd geknipt, waardoor alleen Greta Thunberg en andere witte klimaatactivisten er nog op stonden. Of die keer dat ze werd weggeknipt van de foto op de klimaatconferentie in Glasgow in 2021.

Afrika draagt voor minder dan 4 procent bij aan de globale uitstoot van broeikasgassen. Maar het continent heeft het door de klimaatcrisis zwaar te verduren. “Uganda is bijvoorbeeld enorm afhankelijk van de landbouweconomie”, vertelt Kirabo. “Geen regen, is geen eten.” De streek Karamoja in het noorden van Uganda had drie jaar geen regenseizoen, met als gevolg bijna duizend doden door ondervoeding. Tot er vorig jaar na de droogte extreem veel regen viel, waardoor dertig mensen omkwamen door overstromingen en minimaal vijftien doordat hun huizen onder modder bedolven werden. En dat geldt niet alleen voor Uganda. “De droogte trekt door tot in Kenia. In Malawi zijn er ineens tornado’s, en in Nigeria zijn er overstromingen.”

Vrouwen en kinderen

Het zijn de kwetsbare groepen die het hardst worden geraakt. Volgens Kirabo zijn dat vooral vrouwen en kinderen in armoede. “Veel Afrikaanse culturen hebben traditionele genderrollen: de man gaat werken, bijvoorbeeld op een boerderij, en de vrouw gaat naar de put voor water. Door opdrogende waterputten door de klimaatcrisis moeten vrouwen verder lopen voordat zij water vinden, voorbij de voor hen bekende dorpen en wegen. Daarbij lopen zij veel gevaar op geweld of seksueel geweld.” Boeren of verkopers eisen onderweg seks in ruil voor voedsel of water. Als vrouwen weigeren of proberen te onderhandelen, gebruiken mannen vaak geweld om alsnog te krijgen wat zij willen.
Ook huiselijk geweld neemt volgens VN-onderzoekers toe door de klimaatcrisis.

Vrouwen lopen meer kans op seksueel geweld door de klimaatcrisis

Verder krijgt bijna 1 op de 3 kinderen in Uganda niet de voedingsstoffen die het nodig heeft. En geen oogst, betekent geen geld, en dus geen school. Kirabo: “Als de nood te hoog is, wordt er soms besloten om meisjes uit te huwelijken voor geld, zodat de rest van het gezin weer even kan eten, of zodat de jongere kinderen naar school kunnen. Meisjes van 15 of 16 zien dan hun toekomst verloren gaan.”

Maar ondanks de benarde politieke situatie in Uganda is het Westen geen lichtend voorbeeld voor Kirabo. “Het mondiale Noorden is grotendeels verantwoordelijk voor de klimaatcrisis. Waarom nemen de rijke landen hun verantwoordelijkheid dan niet?” Volgens hem laten ze geen leiderschap zien: mooie praatjes op klimaatconferenties, en dan terug naar je land en investeren in fossiele brandstoffen.

Als Kirabo iets tegen het Westen zou mogen zeggen, is het dit: “Het gaat om echte landen met echte mensen, die nu al zwaar geraakt worden door iets wat zij niet hebben veroorzaakt. De klimaatcrisis begint niet in 2050, de klimaatcrisis is er al.”

Imago van klimaatactivist: toen 'hippie', nu 'extremist'

Waarom je milieu-activist Wangari Maathai (1940-2011) moet kennen

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons