Vier jaar oud, en nu al fulltime aan het werk in de mijnen

Begin 2016 bleek uit een rapport van Amnesty International dat veel inwoners van de Democratische Republiek Congo in levensgevaarlijke omstandigheden in mijnen werken. Het doel van het rapport was om bedrijven als Apple, Microsoft en BMW aan te sporen tot verandering. Het vervolgrapport dat deze maand verscheen, Time to Recharge, toont aan dat er weinig is veranderd.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In de Democratische Republiek Congo wordt in veel mijnen kobalt gewonnen, de grondstof voor oplaadbare batterijen. Elektronica- en autofabrikanten hebben zodoende een grote behoefte aan kobalt. De winning ervan gebeurt echter onder mensonterende omstandigheden. Er werken kinderen van vier jaar oud, en mensen maken enorm lange dagen, soms wel twaalf uur per dag. De toezichthouders slaan de kinderen vaak, of dwingen ze hun loon af te geven.

Het rapport

Door de namen van betrokken bedrijven bekend te maken, bracht het eerste rapport al veel teweeg. Partijen als Samsung Electronics, Apple, BMW, Renault en Tesla waren niet op de hoogte van de herkomst van hun kobalt. Apple spant zich tot nu toe het meeste in. Sinds 2016 voert Apple overleg met het Chinese Huayou Cobalt hoe ze beleid kunnen ontwikkelen om kinderarbeid in de bevoorradingsketen op te sporen en tegen te gaan.

Ook Dell en HP hebben verbeteringen laten zien en zijn bezig beleid op te zetten om misstanden bij hun toeleveranciers van kobalt te achterhalen. Het autoconcern BMW heeft zijn beleid in een aantal opzichten verbeterd, maar blijft nog altijd stil wanneer het gaat over de leverancier van kobalt.

Microsoft, Lenovo, Daimler en Renault blijven ver achter. Microsoft geeft geen enkel detail aan de buitenwereld over zijn leveranciers, en voldoet derhalve niet aan de meest elementaire internationale normen. Lenovo heeft alleen het hoogstnodige ondernomen om de risico’s voor werknemers in de mijnen in kaart te brengen.

Veel onderzochte bedrijven schieten dus flink tekort. Ze verschuilen zich voor de mensenrechtenschendingen die bij hun toeleveranciers plaatsvinden.

Commentaar van Microsoft en Lenovo

OneWorld vroeg Microsoft en Lenovo om commentaar op het rapport van Amnesty. Lenovo erkent de risico’s van mensenrechtenschendingen in de bevoorradingsketen van kobalt. Zij ondersteunen het Responsible Minerals Initiative en nemen in hun ogen daarmee al voldoende actie om tegemoet te komen aan alle wet- en regelgeving met betrekking tot mensenrechten.

Microsoft meent dat Amnesty hun inspanningen onvoldoende erkent

Microsoft geeft aan dat zij geen kinderarbeid tolereren en dat zij in het afgelopen jaar al diverse stappen hebben gezet tegen kinderarbeid, en het bedrijf meent dat Amnesty hun inspanningen onvoldoende erkent.
De Democratische Republiek Congo heeft inmiddels een commissie opgericht die kinderarbeid in de mijnbouwsector moet aanpakken en tegen 2025 helemaal moet uitbannen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons