1. Al wat glinstert is… plastic
De meeste commerciële producten die glitter bevatten, gebruiken anorganische glitter; hoofdzakelijk plastic zoals PET of PVC. Het heeft meestal ook een laagje van andere materialen, zoals aluminium, om extra glinstering te creëren. Onder de microscoop zie je de enorme variatie aan vormen: zeshoeken, vierkanten, driehoeken en zelfs hartjes en sterren, variërend van 6 tot amper 0,05 millimeter doosnee.
2. Glitter is helemaal niet feestelijk (voor zeedieren)
Het goedje kan via de riolering in rivieren en de zee terechtkomen, maar ook via het regenwater uit afvalstorten wegvloeien. Hoewel veel microplastics in waterzuiveringsstations worden tegengehouden, blijft een enorme hoeveelheid de weg naar de oceanen vinden. Door hun afmeting kunnen ze daar makkelijk ingeslikt worden door kleine zee-organismen, die geen onderscheid kunnen maken tussen voedseldeeltjes of plastic.
Bovendien trekken de deeltjes organische en anorganische chemicaliën aan, die zich erop hechten, zoals PCB’s en zware metalen. Zeeleven loopt vooral gevaar als die toxische stoffen zich opstapelen in de voedselketen, zoals recent nog werd getoond in de BBC-documentaire Blue Planet II.
3. Glitter overleeft het eindejaar
4. Glitter laat zich moeilijk verwerken
Probeer het zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken (of het voorwerp dat in een glitterpak is gestoken) voor een toekomstig feestproject. Maar ook daarmee is het risico niet geëlimineerd, alleen uitgesteld. Dus wat te doen?
Probeer in de eerste plaats je consumptie van glitter te verminderen: koop geen kaarten of papier met glitter, of make-up met glitterdeeltjes. In Groot-Brittannië hebben verschillende kindercrèches het goedje al verbannen, misschien moeten we dat vaker doen: de enige manier om echt te vermijden dat dit type plastic bijdraagt aan het globale probleem van microplastics, is er helemaal van af te stappen en een meer milieuvriendelijk alternatief te kiezen.
5. Er bestaan goede alternatieven
Net zoals de fabrikanten van scrubs op zoek gaan naar natuurlijke materialen zoals gemalen abrikozenpitten of walnootschalen, zijn producenten van glitter begonnen met de productie van biologisch afbreekbaar glitter, al te vinden via webwinkels. Dat is bijvoorbeeld gemaakt van cellulose van planten zoals eucalyptus, dat groeit op grond die ongeschikt is voor conventionele landbouw en weinig water nodig heeft. Het is bovendien helemaal composteerbaar – echte eco-glitter dus.
Zelfs het bedrijf waar de moderne glittertrend ontstond, wordt ecologischer: Meadowbrook Inventions levert nu ook bio-afbreekbaar glitter. Dat betekent dat – met zo’n grote leverancier aan boord – een echt sprankelend eindejaar ook voor de oceanen feestelijker kan worden in de toekomst.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand