“In de winkels ligt genoeg gezonde voeding
Zeventig procent van alle Pakistanen – of ze arm of rijk zijn – eet niet volgens de ‘schijf van vijf’, zegt dr. Irshad Danish van SUN, de Scaling up Nutrition Movement. In de winkels ligt genoeg gezonde voeding. Maar veertig procent daarvan wordt weggegooid omdat het niet wordt verkocht.
De populaire app Foodpanda, waarmee de Pakistaanse middenklasse het liefst hun fastfood-maaltijden bestellen, heeft een topomzet in Pakstan. Fastfoodketens uit de hele wereld vestigen zich in Pakistan, waar tweederde van de bevolking uit jongeren bestaat die het liefst elke dag pizza’s, gefrituurde kip en hamburgers eten.
Ondervoede moeders
Toch besteedt de Pakistaanse middenklasse veertig procent van haar inkomen aan eten. Maar niet aan gezonde voeding. Een derde van de vrouwen en een kwart van de mannen lijdt aan overgewicht. Samen produceren ze ongezonde kinderen. Veel vrouwen lijden aan bloedarmoede en zijn gewoon te vet. Hun moedermelk bevatten onvoldoende bouwstoffen voor hun zuigelingen. Dr. Aslam Shaheen van de Voedings- en Planningscommissie van Pakistan legt uit dat er veel te kleine kinderen worden geboren: hun moeder zijn ondervoed, zodat de foetus zich slecht kon ontwikkelen.
“Pakistan heeft het hoogste aantal stervende moeders in het kraambed en kinderen die hun vijfde levensjaar niet eens halen
“De gevolgen van ondervoeding worden van generatie op generatie overgedragen”, stelt directeur Stephen Gluning van het Wereld Voedsel Programma (WFP) van de Verenigde Naties in Islamabad. Pakistan heeft het hoogst aantal stervende moeders in het kraambed en het grootste percentage kinderen dat hun vijfde levensjaar niet eens halen. “Tweederde van de Pakistaanse kinderen heeft een tekort aan jodium, waardoor hun hersenen zich minder goed ontwikkelen. Aangepast onderwijs en een lagere arbeidsproductie in de toekomst kosten de staat 3,7 miljard dollar per jaar”, aldus Gluning.
Economische kosten slaan aan
Het is bitter om te concluderen dat beelden van hongerige of te vette kinderen nauwelijks nog indruk maken op de politieke elite in Islamabad. De rapporten waarin alarm wordt geslagen over de stijgende armoede lijken ook iedereen onverschillig te zijn. Veertig procent van de bevolking moet het inmiddels met minder dan 2 dollar per dag stellen. Een nieuw onderzoek dat de economische kosten van ondervoeding voor de staat in kaart brengt, is dus dringend gewenst.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand