Column

Op jacht in de stad

Kunstenares TINKEBELL. doet verslag van haar observaties. Over wat er mis gaat, ons gedrag en onze normen. Met haar project Do it Yourself wil ze laten zien hoe je de wereld kunt redden.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“De spinazie op dit broodje hadden ze makkelijk kunnen vervangen door brandnetel.” Ik heb een lunchafspraak met Ellen Mookhoek en ik hang aan haar lippen. Ellen is jager en verzamelaar, en schreef het boek De eetbare stad. We ‘kennen’ elkaar van Twitter en het werd, zo vonden we beiden, tijd dat we elkaar eens zouden ontmoeten. Zelf eet ik geen vlees, maar ik heb toch de indruk dat onze ideeën erg dicht bij elkaar liggen.

“Ik heb veel last van brandnetels in mijn tuin, kan ik die dan gewoon opeten?”

“Ja hoor, ze zijn lekker als ze jong zijn. Dus wanneer ze nog lichtgroen van kleur zijn. Maar nu geef je ze aan je kippen toch? Dat is heel goed voor ze.”

“Ik heb veel last van brandnetels in mijn tuin, kan ik die dan gewoon opeten?”

Ik knik. Ja, ik heb kippen. Ik hou namelijk niet van verspilling, maar ben erg slecht in boodschappenmanagement, waardoor ik vaak eten overheb. Dat geef ik nu aan mijn kippen en die zetten dat om in eieren. Probleem opgelost. Ellen knikt. “Wist je dat we in Nederland elk jaar wel een miljoen ganzeneieren vernietigen? Een miljoen!”

Ik kijk haar vragend aan. Waarom? “We hebben te veel ganzen, die zorgen voor overlast. Daarom moeten alle ganzennesten elk jaar onklaar worden gemaakt.” Maar waarom eten we die eieren dan niet op? “Tja, dat vinden de mensen zielig, hè. Ganzen hebben toch ook recht op nageslacht?”

Wist je dat we in Nederland elk jaar wel een miljoen ganzeneieren vernietigen?

Er gaat wel meer kostbaar voedsel verloren uit zielig-heidsoverwegingen. In de ganzenjacht bijvoorbeeld, om maar even bij dezelfde dieren te blijven. De Nederlandse jachtwetgeving correspondeert niet met de ‘weidelijkheids-regels’, een gedragscode voor jagers die uitgaat van een fatsoenlijke en respectvolle omgang met het landschap en in het wild levende dieren. Respectvol betekent bijvoorbeeld dat je geen moederdier doodt waardoor een jong alleen overblijft. Het betekent ook dat je niet wacht tot een dier een plaag wordt, maar dat je de populatie preventief op stand houdt. Gezond jagen is namelijk veel diervriendelijker dan een plaag uitroeien. De wet gebiedt nu dat je ganzen in de zomer moet schieten, nadat ze eieren hebben gelegd. Terwijl ze in de winter veel lekkerder zijn, en je dan dus geen ganzen én eieren hoeft te vernietigen. Wat we nu doen is pure verspilling, zegt Ellen.

Mijn gevoel over de jacht in Nederland blijkt te kloppen. Wet- en beleidsmakers zouden vaker naar experts zoals Ellen moeten luisteren. Jagen is namelijk liefde voor de natuur.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons