Partnerbericht

Duurzame overwegingen bij het kopen en verkopen van je smartphone

Alhoewel een smartphone ons leven op verschillende manieren verrijkt, draagt het tegelijk bij aan de snelstgroeiende afvalstroom: e-waste. Met een gemiddelde levensduur van een paar jaar, blijven oude telefoons zich stapelen op de vuilnisbelten. Een leven zonder smartphone is voor de meesten geen optie. Gelukkig zijn er wel duurzame aandachtspunten waarop je kunt letten bij het kopen en verkopen van je mobiele telefoon.

De milieu-impact van smartphones

We zijn jaarlijks verantwoordelijk voor meer dan vijftig miljoen ton e-afval. Dit komt ongeveer neer op een miljoen(!) volgeladen grote vuilniswagens. De productie van smartphones is niet bepaald milieuvriendelijk. Daarbij zijn ook nog eens zeldzame grondstoffen nodig. Het einde van de levensduur is echter vaak nog maar het begin van de ecologische impact. Want veel van deze apparaten eindigen op stortplaatsen waar ze langzaam afbreken en schadelijke stoffen lekken. Hoe kun je duurzaam een smartphone kopen of verstandig je oude telefoon verkopen?

Overweeg een tweedehands of refurbished toestel

Refurbished smartphones zijn opgeknapte en geteste toestellen die een tweede leven krijgen. Door te kiezen voor refurbished, geef je een bestaand apparaat een nieuwe kans. Dit verlengt de levensduur van mobiele telefoons en hoeft er geen nieuwe gemaakt worden. Refubrished is dus niet hetzelfde als tweedehands, wat veel mensen denken. Vaak krijg je volledige garantie en kun je ook kiezen voor een versie die niet van nieuw te onderscheiden is.

Duurzame materialen en keurmerken

Er zijn steeds meer smartphone modellen gemaakt van gerecyclede of biologisch afbreekbare materialen. Deze materialen verminderen de vraag naar nieuwe grondstoffen of dragen bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van het productieproces.

Er zijn verschillende keurmerken die een bepaalde mate van duurzaamheid aantonen. Zo is TCO Certified ‘s werelds meest uitgebreide duurzaamheidscertificering voor IT-producten. Een ander voorbeeld is het Ecovadis keurmerk van Nokia in 2022. Ecovadis let op op duurzaamheid van verschillende thema’s als milieu, duurzaamheid en arbeidsomstandigheden.

Vergeet je accessoires niet. Je maakt je mobiele apparaat compleet met duurzame accessoires, zoals hoesjes van gerecycled of biologisch afbreekbaar materiaal. Goedkoop is in dit geval meestal duurkoop. Het is allereerst namelijk belangrijk dat je telefoon goed beschermd wordt. Laat je hoesje niet uit China overkomen en kies voor materiaal dat lang mee gaat.

Levensduur en repareren

Een duurzame smartphone is niet alleen gebaseerd op de gebruikte materialen, ook op de levensduur en de mogelijkheid om hem te repareren. Want een kapot onderdeel vervangen is duurzamer (en goedkoper) dan een nieuwe smartphone kopen. Kies daarom voor modellen die lang meegaan en waarvoor reserveonderdelen gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Koop bij voorkeur een los toestel en geen abonnement waarbij je na twee jaar een nieuwe telefoon kan uitzoeken.

Een ander belangrijk punt voor de levensduur is een goed updatebeleid. Hiermee zijn smartphones namelijk langer veilig en snel. Een Apple iPhone heeft de langste software- en beveiligingsupdates, van vijf jaar. Samsung biedt vier jaar lang software updates en Nokia drie jaar. Andere merken vaak maar twee jaar.

Verstandig je smartphone verkopen

Wil je je oude smartphone verkopen, doe dit dan op een verantwoorde manier. Kies voor erkende partijen die zich bezighouden met het opkopen en ‘refurbishen’ van elektronische apparaten. Deze bedrijven zorgen ervoor dat de toestellen op een verantwoorde manier worden verwerkt en eventuele waardevolle materialen worden teruggewonnen.

Tip: haal je telefoon helemaal leeg voordat je deze verkoopt. Zo voorkom je dat de volgende eigenaar toegang krijgt tot jouw privégegevens. Na het maken van een back-up, zijn er verschillende stappen die ervoor zorgen dat je telefoon echt leeg is. Haal als eerst de kaarten uit je smartphone; je SIM-kaart en een eventuele geheugenkaart. Wis via het instellingenmenu alle gegevens en zet je telefoon vervolgens terug naar de fabrieksinstellingen.

Recycle programma’s

Als je smartphone kapot is of niet geschikt voor doorverkoop, kun je je toestel kwijt bij verschillende recycle programma’s. Fabrikanten en elektronicawinkels bieden vaak inzamelingspunten waar je je oude toestel kunt inleveren voor recycling. Op deze manier kunnen waardevolle materialen worden teruggewonnen en opnieuw gebruikt in nieuwe producten.

Het belang van bewustwording

Essentieel in de strijd tegen e-waste is de bewustwording van de milieu-impact van smartphones. Net als het nemen van verantwoorde beslissingen bij het kopen en verkopen ervan. Alle kleine beetjes helpen en met deze aandachtspunten kun jij ook je steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst voor elektronische apparaten.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van GreenAds.