Dixon & De Jaeger
Gepubliceerd
25 september 2024
Locatie
Den Haag, Netherlands
Categorie
Soort Dienstverband
Tijd per week
36-40 uur
Opleidingsniveau
n.v.t.
Page Views
37

Omschrijving

directeur-bestuurder (v/m/x) – Fulltime (36 uur per week)

Wil jij aan het roer staan van een unieke culturele instelling die mensen inspireert om samen te werken aan een duurzame toekomst? Museon-Omniversum in Den Haag zoekt een bevlogen en strategische directeur-bestuurder die met visie, verbindend leiderschap en daadkracht de organisatie verder versterkt en vernieuwt. Naast het inspireren en motiveren van de gehele organisatie, ben je verantwoordelijk voor het beheren en presenteren van onze waardevolle collectie.

Over Museon-Omniversum

Museon-Omniversum is een innovatieve combinatie van een wetenschapsmuseum, grootbeeldfilmtheater én collectiebeherende instelling in Den Haag. We willen jong en oud inspireren om bij te dragen aan een leefbare wereld, door onze presentatie van het gezamenlijke programma One Planet, met de 17 Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties als leidraad. Onze interactieve tentoonstellingen, educatieve programma’s, grootbeeldfilms en uitgebreide collectie brengen complexe mondiale uitdagingen op een begrijpelijke en prikkelende manier onder de aandacht, met als doel de verbeelding te stimuleren en tot actie aan te zetten.

Over deze rol

Als directeur-bestuurder ben je eindverantwoordelijk voor de strategische en operationele koers van Museon-Omniversum. Je leidt de organisatie door een belangrijke transitie en werkt aan het vergroten van het eigen verdienvermogen. Je opdracht is om de ambities uit het beleidsplan 2025-2028 om te zetten in concrete acties, zoals het verbeteren van de bezoekerservaring, het versterken van de collectiepresentatie en het ontwikkelen van thematische programmering die aansluit bij een breed publiek. Je werkt nauw samen met het Managementteam, de Raad van Toezicht en externe stakeholders om de organisatie toekomstbestendig te maken.

Je speelt een sleutelrol in de afronding van de huidige reorganisatie en zorgt voor een efficiënte en duurzame organisatiestructuur. Met jouw commerciële inzichten ontwikkel je strategieën die het verdienvermogen van Museon-Omniversum versterken en diversifiëren. Financiële sturing is daarbij essentieel; je beheert de meerjarenbegrotingen, houdt grip op de kosten en ontwikkelt nieuwe financieringsstromen.

Daarnaast bouw en onderhoud je sterke relaties met bestaande en nieuwe partners, inclusief de gemeente, om de positie van Museon-Omniversum te versterken. Je hebt een verbindende rol binnen het personeelsteam en zorgt voor een cultuur van open communicatie en samenwerking. Als leider motiveer je de gehele organisatie, stimuleer je een inclusieve werkcultuur en zorg je ervoor dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen en bijdragen aan de gezamenlijke doelen.

Jouw verantwoordelijkheden:

Strategisch leiderschap:
Je ontwikkelt en implementeert een toekomstgerichte visie voor Museon-Omniversum, met de focus op duurzaamheid, maatschappelijke impact en de versterking van onze collectie. Je werkt aan het bereiken van een breder en diverser publiek met als doel 400.000 bezoekers in 2028.

Commercieel inzicht en groei:
Versterk de financiële basis van Museon-Omniversum door het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen en het uitbreiden van partnerschappen. Creëer een nieuw narratief voor de periode na 2030, gebaseerd op de SDG's én de unieke waarde van onze collectie.

Personeelsbeleid en ontwikkeling:
Creëer een inspirerende en veilige werkomgeving waar medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen. Zet in op de ontwikkeling en groei van het team door middel van opleidings- en ontwikkelingsprogramma's, zodat elke medewerker optimaal kan bijdragen aan de missie van Museon-Omniversum. Bevorder een cultuur van open communicatie, samenwerking en betrokkenheid, waarin diversiteit en inclusie centraal staan. Je stimuleert medewerkers om zelf leiderschap te tonen en verantwoordelijkheid te nemen binnen hun rol, en biedt hierbij de nodige ondersteuning en begeleiding..

Netwerk- en stakeholdermanagement:
Bouw sterke relaties met stakeholders zoals overheden, bedrijven en kennisinstellingen. Benut de politiek-bestuurlijke context als kans voor Museon-Omniversum en werk aan een ‘ecosysteem’ van partners die onze missie voor een duurzame toekomst delen.

Innovatie en duurzaamheid:
Stimuleer vernieuwing en optimalisatie van processen binnen de organisatie en ontwikkel programma’s die inspelen op maatschappelijke vraagstukken zoals circulariteit, diversiteit, biodiversiteit en klimaat. Breng innovatieve manieren van collectiebeheer en -presentatie tot leven.

Financiële sturing:
Zorg voor de financiële gezondheid van de organisatie door transparant budgetbeheer, grip op kosten en het ontwikkelen van nieuwe financieringsmogelijkheden.

Wie zoeken wij?

Wij zoeken een inspirerend en verbindend persoon die niet alleen beschikt over de juiste vaardigheden en ervaring, maar ook onze passie voor duurzaamheid, educatie en collectiebeheer deelt. Je bent een visionair met de kracht om mensen te inspireren en mee te nemen in de transformatie van Museon-Omniversum. Je maakt impact door te verbinden, te vernieuwen en commerciële successen te boeken die onze missie versterken. Als directeur-bestuurder ben je een boegbeeld van verandering, die met flair en vastberadenheid Museon-Omniversum naar een duurzame en inclusieve toekomst leidt.

Enkele relevante eigenschappen van onze ideale kandidaat:

  • Visie en inspiratie:
    Je bent iemand met een diepgewortelde maatschappelijke betrokkenheid en het talent om een innovatieve visie op een duurzame toekomst uit te dragen. Je manier van werken is authentiek en motiverend, waardoor mensen graag met je samenwerken. Je begrijpt dat de toekomst niet alleen wordt gevormd door grote plannen, maar ook door de dagelijkse interacties en beslissingen die leiden tot duurzame verandering. Je aanpak is inspirerend en stimuleert anderen om in actie te komen voor een betere wereld.
  • Ervaring en netwerk:
    Met ruime ervaring in een publiek-private context weet je hoe je effectief kunt opereren binnen een fusieorganisatie. Je hebt bewezen dat je complexe transities en reorganisaties kunt begeleiden, waarbij je met strategisch inzicht en empathie de organisatie door uitdagende veranderprocessen hebt geleid. Je bent bedreven in het bouwen en onderhouden van een sterk netwerk van partners, en je weet dit netwerk te mobiliseren om Museon-Omniversum verder te positioneren en te versterken.
  • Strategische en commerciële vaardigheden:
    Jouw strategisch inzicht en ervaring met financiële bedrijfsvoering maken jou een echte verbinder die publiek en partners weet te binden en loyaal te maken. Je hebt een bewezen track record in het ontwikkelen en implementeren van succesvolle commerciële strategieën die leiden tot een aanzienlijke toename van het eigen verdienvermogen. Je bent gedreven om nieuwe inkomstenstromen te ontwikkelen en ziet commerciële kansen waar anderen alleen obstakels zien. Met jouw commerciële scherpte zet je Museon-Omniversum stevig op de kaart.
  • Cultureel en politiek sensitief:
    Je beweegt je moeiteloos in de politiek-bestuurlijke context en hebt ervaring met gemeentelijke en overheidsrelaties. Je begrijpt dat diversiteit en duurzaamheid meer zijn dan alleen woorden; ze zitten in je DNA en vormen de kern van je aanpak. Je integreert deze waarden niet alleen in de programmering van Museon-Omniversum, maar ook in de dagelijkse bedrijfsvoering en in je benadering van stakeholders. Je creëert draagvlak voor duurzame initiatieven en weet hoe je mensen van verschillende achtergronden en belangen kunt verbinden.
  • Sterk financieel inzicht:
    Je nauwkeurigheid en scherp financieel inzicht zijn cruciaal voor het succes van Museon-Omniversum. Je hebt bewezen ervaring met het beheren van meerjarenbegrotingen, kostenbeheersing en het ontwikkelen van aanvullende inkomstenstromen. Je weet complexe financiële uitdagingen om te zetten in kansen en zorgt ervoor dat de organisatie financieel gezond blijft, zelfs in uitdagende tijden. Jouw vermogen om financiële rapportages inzichtelijk te maken en strategische beslissingen te onderbouwen, draagt bij aan de transparantie en duurzaamheid van onze organisatie. 

Denk je de ideale kandidaat te zijn, maar voldoe je niet aan alle hierboven genoemde aspecten? We moedigen je aan om toch te solliciteren. Bij Museon-Omniversum waarderen we diversiteit in denken en ervaring en geloven we dat iedere unieke achtergrond kan bijdragen aan ons gezamenlijke succes. Als jij gemotiveerd bent om bij te dragen aan onze missie en je herkent in onze waarden, dan willen we graag van je horen.

 

Wat hebben wij je te bieden?

Bij Museon-Omniversum draag je direct bij aan een betere wereld. We bieden je een inspirerende werkomgeving waar je dagelijks duizenden bezoekers kunt beïnvloeden en inspireren. Je komt terecht in een uniek museum dat wetenschap en cultuur combineert met grootbeeldfilms.

Wij bieden een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket volgens de Museum CAO, inclusief een eindejaarsuitkering en vakantietoeslag. De functie is ingeschaald in schaal 15, met een salarisrange van € 5.709 tot € 8.682 bruto per maand bij een 36-urige werkweek. Diversiteit en inclusie zijn kernwaarden van onze organisatie. Wij werken actief aan een cultuur waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Bij Museon-Omniversum draag je direct bij aan een betere wereld. We bieden je een inspirerende werkomgeving waar je dagelijks duizenden bezoekers kunt beïnvloeden en inspireren.

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is vereist bij de start van je dienstverband.

Solliciteren?

Herken jij jezelf in deze rol en ben je enthousiast om bij te dragen aan de missie van Museon-Omniversum? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren. De procedure wordt begeleid door de headhunters en recruiters van DDJ&, die ook de eerste screening verzorgen. We vragen geen motivatiebrief, maar een aantal praktijkvoorbeelden die jouw ervaring en aanpak illustreren.

Klik op de sollicitatiebutton, upload je CV en je antwoorden op de vragen uiterlijk 31 oktober 2024. We kijken uit naar jouw sollicitatie en kunnen niet wachten om te ontdekken hoe jij bijdraagt aan onze missie!

Mocht je worden uitgenodigd voor een kennismaking met de sollicitatiecommissie, noteer dan alvast deze data voor de eerste en tweede interviewrondes: vrijdag 15 november 2024 en dinsdag 26 november 2024 (data nog onder voorbehoud; 20-09)

We hopen spoedig daarna onze nieuwe directeur te mogen begroeten.

Gerelateerde Vacatures

Cineville | Directeur Software & Dienstverlening   Amsterdam, Netherlands nieuw
27 september 2024
25 september 2024