Beeld: Alessandro Gandolfi/Parallelozero
Fotoreportage

Waar China en Taiwan elkaar raken, schieten toeristen hun vakantie­foto’s

Vóór de coronapandemie bezochten honderdduizenden toeristen jaarlijks de archipel Matsu, waar China en Taiwan elkaar al sinds de Koude Oorlog argwanend in de gaten houden en proberen te intimideren. Ook fotograaf Alessandro Gandolfi bezocht de archipel, met zijn talloze militaire bunkers en omvangrijke, Instagram-waardige tunnelstelsel.

Verschenen in OneWorld Magazine in september 2023.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het oogt futuristisch en vrolijk, maar eigenlijk loopt deze jonge vrouw in regenponcho door een ondergrondse tunnel uit de periode van de Koude Oorlog op de Matsu-archipel. Deze eilandengroep van Taiwan ligt op minder dan 20 kilometer van het Chinese vasteland en heeft een van de grootste verzamelingen militaire tunnels en bunkers. “Geografisch gezien dient Matsu als frontlinie van Taiwan, mocht er een oorlog ontstaan tussen Taiwan en China. Je zou dit de meest strategische plek van de wereld kunnen noemen”, aldus de Italiaanse fotograaf Alessandro Gandolfi, die deze eilandengroep bezocht en probeerde de surrealistische sfeer die er hangt vast te leggen.

 

Tweet dit

De dagelijkse geweerschoten zijn een geliefd schouwspel voor toeristen

Tweet dit

 

De politieke en militaire spanningen zijn er onderdeel geworden van het dagelijks leven, vertelt Gandolfi. De archipel bestaat uit negentien eilanden waarvan vijf bewoond zijn. Van de 12.000 mensen zijn 3000 militair personeel. De dagelijkse geweerschoten van de militaire trainingen zijn alledaags geworden en verrassend genoeg zelfs een geliefd schouwspel voor toeristen uit zowel Taiwan als China.

 

Klik hier om de foto groter te bekijken (opent in een nieuw tabblad).

Instagramdecor

Het meisje in de regenponcho is dan ook een toerist uit de Taiwanese hoofdstad Taipei. Vóór de coronapandemie trok de archipel 200.000 toeristen per jaar – vooral uit China. Nu is dat gehalveerd. De ondergrondse tunnels en bunkers die gebouwd zijn in de jaren 50 en 60, zijn nu het decor van vele Instagramposts. Je kunt er Kaoliang, een lokaal gebrouwde likeur, drinken en foto’s maken bij nationalistische leuzen. De politieke en militaire spanningen op Matsu blijven, maar voor nu hopen de inwoners vooral dat het toeristenaantal van vóór de pandemie hersteld wordt.

 

Deze fotopublicatie verscheen in september 2023 in OneWorld Magazine.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons