Het Nederlandse Rode Kruis
Gepubliceerd
11 oktober 2024
Locatie
Den Haag, Netherlands
Categorie
Stages  
Soort Dienstverband
Tijd per week
16-24 uur
Opleidingsniveau
wo
Page Views
23

Omschrijving

De missie van het Rode Kruis is het voorkomen en verzachten van menselijk lijden. Waar dan ook, ongeacht status, en het beschermen van levens en gezondheid en het waarborgen van respect voor de mens.

Dit doen wij door het vergroten van de weerbaarheid van mensen zodat zij zichzelf en anderen kunnen helpen in noodsituaties. Daarnaast bieden wij noodhulp en vergroten we de hulpvaardigheid en hulpbereidheid. Het Rode Kruis helpt in Nederland samen met meer dan veertientienduizend vrijwilligers Noodhulp, Evenementenhulp, Eerste Hulp (onderwijs) en Burgerhulp.

Ook internationaal maken wij mensen in nood, die kwetsbaar zijn voor en/of blootgesteld zijn aan natuurrampen of crisis, weerbaarder door het bieden van integrale humanitaire hulp.

We werken vanuit zeven grondbeginselen: menslievendheid; onpartijdigheid; neutraliteit; onafhankelijkheid; vrijwilligheid; eenheid; algemeenheid.

De afdeling Migratie & Restoring Family Links is onder andere verantwoordelijk voor Restoring Family Links (RFL). RFL probeert contact te herstellen tussen dierbaren die elkaar zijn kwijt geraakt door conflict, migratie of een natuurramp. Voor de uitvoering werken wij nauw samen met het Internationaal Comité Rode Kruis (ICRC) en nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen, landelijke hulpverleningsorganisaties en (lokale) overheden.

De afdeling Migratie & Restoring Family Links zoekt per 2 januari 2025:

Onderzoeksstagiairs (3) Restoring Family Links

(16-24 uur per week vanaf januari 2025 voor de duur van 3 maanden)

 

Programma & plaats in de organisatie Sinds 2021 heeft het Nederlandse Rode Kruis een nieuwe strategie ontwikkeld, waaraan de ambitie is toegevoegd om niet alleen mensen in nood te helpen als gevolg van rampen, maar ook mensen in Nederland te helpen die in nood verkeren als gevolg van een gebrek aan toegang tot een van onze fundamentele menselijke behoeften.

Het Nederlandse Rode Kruis (NLRC) heeft als doel iedereen in (onzichtbare) nood te helpen, die het risico loopt niet te kunnen voorzien in fundamentele menselijke behoeften in de Nederlandse samenleving:

  • Eten en water
  • Onderdak
  • Sanitaire voorzieningen en hygiëne
  • Medische zorg
  • Psychosociale zorg
  • Contact met dierbaren

De uitdaging van deze opdracht draait om de fundamentele menselijke behoefte aan contact met dierbaren en hoe we helpen het contact te herstellen dat verloren is gegaan door een crisis of een ramp.

Het Nederlandse Rode Kruis is een van de 191 Nationale Rode Kruis-/Rode Halve Maan-verenigingen wereldwijd. Het NLRC bestaat uit 21 districten in Nederland, 6 vestigingen in het Caribisch gebied en 15 studentenbalies. Het hoofdkantoor (Verenigingskantoor, Den Haag) ondersteunt en begeleidt deze districten bij het leveren van hulp en bijstand via toegewijde teams voor marketing, communicatie, fondsenwerving, hulpbeheer en kwaliteitscontrole, strategie en de ontwikkeling van nieuwe hulp.

Bij de afdeling Migratie & RFL werken ongeveer 24 mensen die zich bezighouden met hulp aan migranten in kwetsbare posities en het herstellen van familiebanden voor degenen die het contact zijn verloren als gevolg van conflicten, natuurrampen en migratie.

Voor meer informatie over de Rode Kruis-/Rode Halve Maan-beweging kunt u terecht op:

  • Components of the Red Cross Red Crescent Movement
  • Red Cross Red Crescent Reference Centres
  • Fundamental Principles

Voor meer informatie over het Nederlandse Rode Kruis kunt u terecht op:

  • The Netherlands Red Cross | Here to help | English information (rodekruis.nl)
  • Het Rode Kruis biedt hulp in Nederland waar nodig
  • Wie zijn wij - Rode Kruis Nederland

 

Wat zijn je taken?

De projectopdracht luidt: Breng nieuwe manieren in kaart om een specifieke doelgroep van Restoring Family Links (bijvoorbeeld: Syrisch-, Afghaans-, West-Afrikaans-, Somalisch- hulpvragers) beter te bereiken en te helpen met onze dienstverlening.

Vanuit deze wens om beter aan te sluiten bij onze verschillende doelgroepen, hebben wij de volgende subdoelstellingen geformuleerd:

  • Op welke social media kanalen/op welke online manier kan RFL bepaalde groepen hulpvragers (Syrisch, Afghaans, West-Afrikaans, Somalisch) het beste bereiken met preventieve informatie, zelfzoektips en onze dienstverlening?
  • Evaluatie van bestaande training digital literacy en zelfzoektips voor een bepaalde groep hulpvragers (Syrisch, Afghaans, West-Afrikaans, Somalisch).
  • Casestudies met betrekking tot de mogelijke toepassing van Open Source Intelligence (OSI) voor bepaalde groepen hulpvragers (Syrisch, Afghaans, West-Afrikaans, Somalisch)

Het verder afbakenen van het project en de keuze van een van bovenstaande subdoelstellingen maakt deel uit van de opdracht. In overleg werk je vanuit huis en waar nodig op locatie met de doelgroep.

 

Wat willen we zien als resultaatresultaten?:

▪ Een samenvattend rapport met de belangrijkste inzichten uit het ontwerponderzoek met betrekking tot gebruik van social media/online kanalen, of:

▪ Evaluatie en aanbeveling voor de toekomst van bestaande digital literacy training en zelfzoektips met betrekking tot een specifieke groep hulpvragers, of:

▪ Kansgebieden in kaart gebracht met een conceptvoorstel voor de praktische toepassing van Open Source Intelligence met betrekking tot een bepaalde groep hulpvragers.

 

Wat zijn de gewenste kwalificaties?

▪ Je bent een innovatieve denker en hebt inzicht in de impact en het potentieel van opkomende technologieën en sociale media;

  • Je hebt kennis/ervaring in het werken met verschillende culturen en kan een vertaalslag maken tussen de organisatie en een specifieke gemeenschap;

▪ Je volgt een relevante masterstudie;

▪ Je hebt het vermogen om ideeën te visualiseren en deze aan collega's te presenteren;

▪ Je houdt ervan om in te gaan op het “waarom?” vraag naar het gedrag van mensen en pakt complexe problemen aan en vertaal resultaten in bruikbare inzichten;

▪ Je spreekt vloeiend Engels. De voorkeur gaat uit naar een kandidaat die daarnaast een van de talen van de onze doelgroepen beheerst;

▪ Je weet de zeven grondbeginselen van het Rode Kruis integer te hanteren.

Je hebt geen bezwaar tot het overleggen van identiteitspapieren, een Verklaring Omtrent Gedrag en ondertekening van de gedragscode van het Rode Kruis.

 

Wat bieden wij? Een waardevolle werkervaring op een bijzonder thema. Je komt terecht in een flexibele en mensgerichte werkomgeving met ruimte voor initiatief en ontwikkeling. Je ontvangt een stagevergoeding en reis- en onkostenvergoeding.

Reacties

Je motivatiebrief en CV ontvangen we graag uiterlijk maandag 28 oktober 2024 via https://werkenvoorhet.rodekruis.nl/vacatures/vacature-330840/solliciteren

. Voor nadere informatie over de functie kun je terecht bij Lucia Scholten, beleidsmedewerker Restoring Family Links: lscholten@redcross.nl

Acquisitie op deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Gerelateerde Vacatures

12 september 2024