Beeld: Eigen beeld
Interview

Eerste Sudanese restaurant in Nederland: ‘In Sudan eet niemand alleen’

Door de taalbarrière vond de Sudanese Abdel Adam (48) na zijn master sociologie moeilijk een baan, dus opende hij samen met zijn vrouw Ranya Adam (42) het eerste Sudanese restaurant in Nederland. Hij hoopt na Napata in Utrecht in Amsterdam een tweede vestiging te openen. ‘We zien dat Nederland openstaat voor nieuwe keukens.’ Met OneWorld deelt hij het recept voor de bekende dakwa-salade.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Ik miste de Sudanese cultuur in Nederland, eten is daar een belangrijk onderdeel van”, vertelt Abdel Adam (48). “Natuurlijk maken we het thuis, maar het is fijn als Sudanees eten ook buitenshuis kan worden gegeten. We zien zoveel verschillende keukens in Nederland, dat inspireerde ons om een Sudanees restaurant te openen.” Sudanees eten lijkt op de Turkse en Egyptische keuken en bestaat uit veel soepen en stoofpotten die met rijst worden gegeten.

 

Abdel Adam (48) werkte in Sudan als journalist. Twaalf jaar geleden kwam hij naar Nederland als politiek vluchteling. Door de taalbarrière was het lastig aan een baan te komen, ondanks zijn master sociologie aan de Erasmus Universiteit. Hij werkte vrijwillig als sleutelpersoon, iemand die nieuwkomers wegwijs maakt in Nederland. Zijn kinderen en vrouw Ranya Adam (42) kwamen ondertussen ook naar Nederland. Zij heeft een achtergrond in de kunst en is creatief in de keuken. Samen runnen ze sinds 2022 het eerste Sudanese restaurant in Nederland: Napata in Utrecht.

 

Het stel koos voor de naam Napata: de hoofdstad van Kush, een voormalig koninkrijk in het noorden van Sudan. Het betekent ook ‘plantje’ in het Sudanees: een verwijzing naar de vele vegan opties in het restaurant, zoals de welbekende falafel van kikkererwten. De Sudanese falafel is volgens Adam net even anders dan de falafel uit het Midden-Oosten, die de meeste mensen kennen. “Er zitten dille en zwarte bonen in, en het is crunchier.” Bij Napata eet je bonen met witte kaas en sesamolie, of een traditioneel auberginegerecht met rijst. In het weekend zijn er traditionele Sudanese maaltijden te krijgen met kip, lamsvlees en okra.

 

Tweet dit

 ‘Er is een Sudanees gezegde: het lekkerste eten is het eten waar velen handen aan zitten’

Tweet dit

 

Eten heeft in Sudan, zoals in veel culturen, een verbindende rol: er wordt altijd samen gegeten, meestal van gezamenlijke borden die op een grote plaat worden geserveerd. “Je ziet bijna nooit iemand alleen eten, zelfs in restaurants laten mensen je aanschuiven als je alleen bent”, zegt Adam. “Er is een Sudanees gezegde: het lekkerste eten is het eten waar velen handen aan zitten.”

 

Adam en zijn vrouw krijgen enthousiaste reacties van het gemengde publiek dat naar hun restaurant komt. Ze hopen in de toekomst een tweede vestiging te openen, het liefst in Amsterdam. “We zien dat Nederland openstaat voor nieuwe keukens. Zo kunnen we nog meer mensen kennis laten maken met Sudanese gerechten.”

 

Zo maak je dakwa-salade

Sudan produceert 18 procent van alle pinda’s wereldwijd. Deze ‘pindakaassalade’ wordt overal in het land veel gegeten als bijgerecht.

Ingrediënten

2 tomaten
½ komkommer
Sap van 1 citroen of limoen
½ fijngehakte ui
2 eetlepels pindakaas

Bereiding

Was de tomaat en komkommer en snijd ze samen met de ui in fijne stukjes. Meng de tomaten, komkommer, ui, limoensap en pindakaas samen in een kom. Voeg zout toe naar smaak.

 
Dit interview en het recept verschenen in juni 2024 in OneWorld Magazine.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons