Miljoenen kilo’s garnalen worden jaarlijks uit de Waddenzee en de Noordzee gevist. Ook in beschermde natuurgebieden mag er gevist worden: sinds de officiële vergunning eind 2022 afliep, wordt de garnalenvisserij gedoogd. Voor een nieuwe vergunning moeten de vissers aantonen dat hun activiteiten geen schade toebrengen aan de natuur. Zij schakelden twee ecologische adviesbureaus in om dit te onderzoeken. De conclusie? ‘Negatieve significante effecten zullen met zekerheid niet optreden.’
Gedoogbeleid
Zonder vergunning is het illegale visserij, vinden verschillende natuurorganisaties. Zij zijn naar de rechter gestapt. Volgens Ewout van Galen, directeur van Stichting de Noordzee, wordt er te weinig rekening gehouden met nieuwe wetenschappelijke inzichten over de schadelijkheid van de garnalenvisserij op de natuur. Zij willen dat er strengere afspraken worden gemaakt voor de nieuwe vergunning: over waar, wanneer en hoeveel er gevist mag worden.
Heel pijnlijk, vindt Cees Meeldijk deze rechtszaak. Volgens de garnalenvisser dreigt de visserscultuur uit het Noord-Hollandse dorp Den Oever te verdwijnen door strengere regels. Kort na het nieuws over de stap naar de rechter, protesteerden de vissers in de haven van Den Oever. Tientallen boeren met landbouwvoertuigen deden uit solidariteit mee.
Luister naar de podcast
Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft nog geen beslissing genomen over de vergunningsaanvraag, ook al ligt er een positief advies van de ecologische adviesbureaus. Hoe schadelijk is garnalenvisserij nou echt? Voor de nieuwe OneWorld-podcast Natuurcensuur ging onderzoeksjournalist Esmée Koeleman naar Den Oever én sprak ze een oud-medewerker van een ecologisch adviesbureau: “Eigenlijk moesten we de grenzen van de wet opzoeken.”
Luister naar de tweede aflevering van de driedelige podcastserie Natuurcensuur: Tot op de bodem. Klik hieronder of luister in jouw favoriete podcastapp.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand