Het gebied straalt moderniteit en luxe uit. De straten worden permanent door schoonmakers van rommel ontdaan, en de bedelaars die in de stad alom aanwezig zijn, zijn hier nergens te bekennen. Het is een oase van rust in de verder zo overvolle, warme stad. Dit welvarende gebied wordt omringd door armere woonwijken die vooralsnog niet meeprofiteren van de luxe van het IT Park. Het contrast kan haast niet groter zijn: zodra je de woonwijk inloopt is het plotseling chaotisch, vol met mensen, hanen, honden, en vooral: afval.
Recycling
Dit alles zorgt voor een stinkende walm in de stad, met overal straathonden en ratten die aangetrokken worden door het afval. Niet alleen schept dat een hoogst onaangename leefomgeving; het lukraak dumpen van afval heeft ook desastreuze gevolgen voor de natuur. Aangezien de Filipijnen uit ruim 7000 eilanden bestaat, komt al dat zwerfafval makkelijk via riviertjes in de oceaan terecht.
“Op mini-eiland Boracay belandde niet alleen afval, maar ook rioolwater rechtstreeks in de zee
Vervuilen
Maar desondanks geloof ik dat het mede aan de mindset van de mensen zelf ligt. Dat je arm bent, betekent immers niet automatisch dat je ook je omgeving vervuilt. Je afval voor je eigen voordeur op de grond gooien terwijl je je huis in loopt versus vijf verschillende prullenbakken in je keuken hebben staan, zijn natuurlijk twee uitersten. In de ontwikkeling van het land valt er voor de Filipijnen in dit opzicht nog veel te winnen.
“Ik geloof dat het mede aan de mindset van de mensen zelf ligt. Dat je arm bent, betekent niet automatisch dat je ook vervuilt
Kakkerlakken
Ook deze hopen afval hebben effect op de directe omgeving: regelmatig moeten alle gangen in het gebouw ondergespoten worden met een chemische substantie om de steeds terugkerende kakkerlakkenplaag terug te dringen. Wat betreft verantwoordelijke consumptie en de bescherming van ecosystemen en oceanen, hebben de Filipijnen duidelijk nog een lange weg te gaan.
Dit artikel verscheen eerder op SDG Nederland.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand