In 1995 had Hivos als eerste Nederlandse ontwikkelingsorganisatie een professionele website. Vanaf dat moment is de internettechnologie een steeds belangrijker plaats gaan innemen, zowel binnen de Hivos-werkorganisatie als in de communicatie met lokale organisaties in ontwikkelingslanden.
Verantwoordelijk voor de website zijn Eric Krol, hoofd bureau Communicatie en Loe Schout, van Hivos.com, het bureau voor informatie- en communicatietechnologie (ICT). Eric Krol: ‘Zoals elk automatiseringsproces duurde ook het ontwikkelen van onze nieuwe website langer dan gepland’. Maar we zijn zeer ingenomen met het resultaat. De gebruiker wordt op zijn wenken bediend. De nieuwe is uitgebreider, maar blijft overzichtelijk. Zo vind je bijvoorbeeld duidelijke beschrijvingen van organisaties die Hivos ondersteunt in Uganda. Of wat de samenwerking behelst met een milieuorganisatie in Azië. Met op maat gesneden informatie kunnen we al onze doelgroepen beter van dienst zijn.’
De bezoekers van de nieuwe site kunnen vanaf 29 maart bijvoorbeeld online doneren. Of hun meningen geven op het Hivos podium, een platform voor ideeën over ontwikkelingssamenwerking. Volgens Loe Schout is Hivos deze actuele modernisering ook verplicht gezien Hivos’ vooruitstrevende ICT-beleid: ‘We adviseren organisaties in ontwikkelingslanden over ICT. Dan heb je zelf natuurlijk wel een naam hoog te houden. Die vooruitstrevende positie hadden we altijd al en willen we ook behouden. Dat geeft een organisatie onderscheidend vermogen: steeds een stap voorwaarts doen en voor proberen te blijven.’
Eind 1998 lanceerde Hivos het plan “Hivos into Cyberspace 2000”. Doel is het bereiken van optimale toegankelijkheid tot informatie voor alle doelgroepen die Hivos bedient – zowel in het Noorden als in ontwikkelingslanden. Toegang tot informatie betekent in de Hivos-optiek toegang tot macht. Voor het soort ontwikkeling waaraan Hivos zich heeft gebonden (maatschappijopbouw, versterking van het maatschappelijk middenveld, netwerkopbouw en politieke lobby) is toepassing van ICT uitermate effectief.
Een actie waarmee Hivos zich recentelijk in Nederland op de digitale kaart zette, was een handtekeningenactie op internet tegen de schending van rechten van kastelozen in India. En tijdens de nieuwe Wereld Campagne in Rotterdam organiseerde Hivos als eerste ontwikkelingsorganisatie een live chatsessie. Bezoekers aan de ‘Rotterdam-Nairobi live connection’ konden ter plekke chatten met mensenrechtenactivisten uit Kenia. De toenmalige minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk was een van de deelnemers, evenals rockzangeres Anouk.