Vice Versa Masterclass: Leiderschap In Een Veranderende Wereld

-

De Vice Versa Masterclass ‘Leiderschap in een veranderende wereld’ wordt dit voorjaar wegens enthousiaste reacties en grote belangstelling herhaald.  Zeven bijzondere vrouwen geven ieder een masterclass over hoe je invulling geeft aan leiderschap dat mensen inspireert om bij te dragen aan een verbindende en duurzame samenleving.

 

Nederland wordt geconfronteerd met grote complexe uitdagingen zoals de toenemende migratiestromen in de wereld, klimaatproblemen, populisme en een toenemende polarisatie tussen bevolkingsgroepen. Deze problemen vragen om politiek en maatschappelijk leiderschap dat gericht is op meer rechtvaardigheid en gelijkheid.

Makkelijke oplossingen voor deze nieuwe uitdagingen zijn er niet. Ze vragen om een manier van innovatief denken die verder gaat dan de waan van de dag en om leiderschap dat de juiste beslissingen neemt en anderen inspireert en mobiliseert om positieve veranderingen op gang te brengen.

Maar hoe doe je dat?

Vice Versa presenteert daarom de Masterclass: ‘Leiderschap in een veranderende wereld.’ Zeven bijzondere vrouwen die inspirerende leiders zijn in hun eigen vakdiscipline (politiek, wetenschap, maatschappelijke organisaties, de financiële sector en de overheid) geven masterclasses over hoe je invulling geeft aan leiderschap dat verder gaat het managen van mensen alleen. Leiderschap dat mensen inspireert om bij te dragen aan een verbindende, inclusieve en duurzame (mondiale)samenleving.

De masters schetsen de context van hun vakgebied en hoe ze daarbinnen omgaan met uitdagingen in een wereld die verandert. Ze bieden praktische handvatten hoe je op je werkvloer het verschil kan maken en delen ook hun eigen persoonlijke leermomenten en keuzes die ze gemaakt hebben. De masters zijn:

  • Rivke Jaffe is hoogleraar Steden, Politiek en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Academie van Wetenschappen. Rivke doet onderzoek naar vele thema’s: criminele leiders die functies van de staat overnemen in de achterstandswijken van Kingston, de Jamaicaanse hoofdstad; de sociaal-ruimtelijke aspecten van stedelijke vervuiling in Suriname en op Curaçao; de privatisering van veiligheid in verschillende metropolen. De rode draad in haar werk is ongelijkheid en machtsrelaties in de stad.

 

  • Reina Buijs, plaatsvervangend directeur-generaal Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze stond mede aan de wieg van het programma ‘Samenspraak en Tegenspraak’ dat gericht is op de versterking van maatschappelijke organisaties in lage-en midden inkomenslanden. Daarvoor was ze onder andere ambassadeur in Nicaragua en hoofd van de afdeling Health en Aids op het ministerie. Ook woonde ze in Ecuador, Nicaragua en Zimbabwe waar ze werkte op het gebied van voeding en gezondheid.
  • Marilou van Golstein Brouwers is Bestuursvoorzitter bij Triodos Investment Management dat
    investeert in projecten en bedrijven die positieve verandering brengen. Ze wilde aanvankelijk aan de slag gaan als arts in ontwikkelingslanden of via de sociale academie iets doen aan de ongelijkheid in de wereld, maar koos uiteindelijk voor een studie economie in Rotterdam. Nadat ze vermogensbeheerder van een bank voor vermogende klanten was, kwam ze terecht bij de Triodos bank wat de perfecte match bleek tussen ondernemen en het verbeteren van de wereld om haar heen. Haar motto is dat het hart van het financiële systeem moet veranderen: van focus op korte termijn winst naar waarde-creatie op lange termijn. Ze ziet geld louter als middel om maatschappelijke verandering te realiseren
  • Danielle Hirsch, directeur van milieu-en mensenrechtenorganisatie BothENDS. Het is haar
    missie om te laten zien dat we als Nederland veel invloed hebben op de kwaliteit van leven in met name ontwikkelingslanden. En dat we als mondiale speler een grote bijdrage kunnen leveren aan duurzame en rechtvaardige ontwikkeling wereldwijd. Ze wil een bijdrage leveren aan het vinden van een vorm van ontwikkeling die voor Nederland genoeg is, de grenzen van de natuur respecteert, en voor anderen een beter bestaan oplevert.

 

  • Samira Rafaela, werkt als ‘landelijk projectleider Inclusie bij Politie Nederland’.  Van 2014 tot 2016 was ze bestuursadviseur voor gemeente Amsterdam. Samira was lid van de Nederlandse-VS Jeugdraad die de Amerikaanseambassadeur adviseert over participatie en diversiteit van jongeren. Daarnaast is Samira diversiteitsambassadeur van D66 en alumni van het Transatlantic Inclusion Leaders Network van GMF en is sociaal ondernemer in de creatieve industrie en Ghana.

 

  • Liset Meddens is een van de gezichten van de Klimaatbeweging in Nederland. Ze is vooral bekend door haar werk als coördinator voor de nieuwe stichting Fossielvrij NL die heel succesvol is in Nederland om het onderwerp van fossiele energie en de noodzaak voor een duurzame transitie op de agenda te zetten. Bijvoorbeeld met hun Global Divestment Mobilisatie in mei van dit jaar en door publicitair succesvolle acties rondom de sponsorrelatie tussen het Van Gogh Museum en Shell. Eerder was ze VN jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling van Nederland. In 2015 werkte ze intensief mee aan de grootste klimaatactie ooit in aanloop naar de VN-klimaattop in Parijs. Ze mobiliseerde in Nederland meer dan 7000 mensen voor een Klimaat Parade aan de vooravond van de Parijse conferentie.
  • Kathleen Ferrier, docente aan de Hong Kong Baptist University en ‘honorary-professor’ aan de Asian University for Women in Bangladesh. Van 2002 tot 2012 was ze Tweede Kamerlid van het CDA en woordvoerder ontwikkelingssamenwerking en passend onderwijs. Samen met collega Ad Koppejan kwam ze bekend te staan als ‘de dissidenten ‘ in de fractie omdat ze tegenstander waren van de samenwerking met de PVV dat gedoogsteun gaf aan het Kabinet Rutte I. Daarvoor werkte ze als ontwikkelingsdeskundige in Chili en Brazilië en was ze secretaris van de vereniging Samen Kerk in Nederland (SKIN), een organisatie van migrantenkerken.

 

Inschrijfkosten: 

  • Vice Versa Leden: 350€ ex 21%btw
  • Niet leden: 400€ ex 21%btw

Data: donderdag 17 mei
Woensdag 23 mei
Donderdag 31 mei
Donderdag 7 juni
Donderdag 14 juni
Donderdag 21 juni
Donderdag 28 juni

Locatie. Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam (naast het Holocaustmuseum)
Tijd: 19.15-21.15

Aanmelden kan via de onderstaande link of stuur een email naar info@viceversaonline.nl

Deadline: 10 mei 2018

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons