Wildlife televisiepresentator Bonné de Bod en filmmaker Susan Scott verkochten hun huis, gaven hun baan op en trokken weer in bij hun moeder om de stroop op de Zuid-Afrikaanse neushoorn grondig te kunnen onderzoeken en in beeld te brengen. Wat begon als een project dat zes maanden zou duren werd een gevaarlijke en intense expeditie waarvoor de gepassioneerde makers ruim vier jaar lang alles opgaven. De film is het aangrijpende en ongelofelijke verhaal van rangers, aanklagers, dierenartsen, activisten en verzorgers van een opvangboerderij voor neushoorn-weesjes, tot privé-eigenaren van de dieren, forensisch experts en speciale politie-eenheden.
Het diepgravend onderzoek van de vrouwen naar de handel in hoorn was niet zonder gevaar. De makers reisden met speciale politie-eenheden van het Zuid-Afrikaanse Krugerpark en het Hluhluwe-Imfolozipark in KwaZoeloe-Natal (waar het stropen het hevigst is) naar de achterkamers van gewapende smokkelaars in China en Vietnam. Het resultaat is een uiterst waardevol document dat de kijker uitdaagt en shockeert, en getuige maakt van ontroerende beelden van de tientallen mensen die zich inzetten voor het behoud van de bedreigde neushoorn. Door nooit eerder vertoond materiaal laten de makers de Zuid-Afrikanen én de wereld zien dat deze opgejaagde diersoort een waardig leven verdient, vrij van exploitatie door illegale handelaren, stropers, geldwolven en corrupte overheden.
Over de makers
De Zuid-Afrikaanse presentator en filmmaker Bonné de Bod maakte naam door haar diepgaande reportages over wildlife en natuur in Zuid-Afrika. Ruim tien jaar presenteerde ze diverse programma’s voor de Zuid-Afrikaanse televisie en won journalistieke diverse prijzen. Filmmaker Susan Scott werkte samen met de beste wildlife- en documentairemakers ter wereld en won onder anderen drie South African Film and Television Awards voor haar werk als editor.
Wildlife Film Festival Rotterdam
WFFR is het enige filmfestival voor natuurdocumentaires in Nederland en vertoont van 24 t/m 28 oktober 2018 ruim tachtig recente films uit binnen- en buitenland. Sinds de eerste editie in 2015 vindt WFFR plaats in het Rotterdamse filmtheater Cinerama, dat ook nu het bruisend hart van het festival zal zijn. Bezoekers van alle leeftijden kunnen vijf dagen lang genieten van bijzondere, ontroerende en confronterende films waarvan een groot deel nog niet eerder in Nederland is vertoond. Het programma bestaat uit prachtige documentaires die de schoonheid van de natuur laten zien, maar ook uit films die de minder mooie verhalen vertellen.
Tijdens WFFR kunnen bezoekers in gesprek met de vele aanwezige filmmakers en zijn er speciale lezingen en interessante activiteiten rond natuurbescherming en natuurfilms. Ook organiseert WFFR een uitgebreid educatief programma. Daarnaast biedt het festival een platform voor natuurfilmmakers in Nederland. Voor hen organiseert het festival op zaterdag 27 oktober een Filmmakersdag om elkaar te ontmoeten, ervaringen en ambities te delen en kennis op te doen door middel van workshops en lezingen.