Opinie

Geef vrouwen meer rechten, maar blijf ze onderdrukken

Sinds de 32-jarige Mohammed bin Salman vorig jaar is uitgeroepen tot kroonprins, is Saoedi-Arabië bezig met een grote marketingcampagne. Vrouwen mogen nu hun rijbewijs halen. Zijn de motieven van de kroonprins zuiver, of wil hij de economie een impuls geven?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Mohammed bin Salman, MbS voor ingewijden, heeft het imago als dé hervormer van Saoedi-Arabië en dé leider die het land gaat moderniseren – bijvoorbeeld door het verbod op autorijden voor vrouwen op te heffen. Toch was die aanzet al eerder gegeven door vrouwenrechtenactivisten, zoals Loujain al-Hathloul die in 2017 is opgepakt. Naast al-Hathloul zijn ook Eman al-Nafjan en Aziza al-Yousef gearresteerd, twee prominente vrouwenrechtenactivisten. De drie vrouwen vochten naast het recht om auto te rijden ook voor de autonomie van de Saoedische vrouw, zoals het recht om een paspoort aan te vragen en te trouwen zonder toestemming van een mannelijke voogd.

De drie vrouwen vochten voor de autonomie van de Saoedische vrouw; bijv. het recht op paspoortaanvraag en trouwen zonder toestemming van een man

Vijf activisten werden op 18 mei 2018 opgepakt. Tegelijk met dit arrest hebben de Saoedische autoriteiten een officiële verklaring naar buiten gebracht. Daarin worden de activisten niet genoemd, maar wel dat er een aantal zijn gearresteerd wegens hoogverraad, omdat zij connecties hebben met buitenlandse vijanden van de staat. Volgens de autoriteiten wilden de activisten de stabiliteit en sociale cohesie ‘ondermijnen’. Amnesty International meent dat dit het begin is van een lastercampagne tegen alle andere vrouwenrechtenactivisten. Het is een waarschuwing. De staat wil duidelijk maken dat alles onder controle is.

De stijgende werkloosheid en dalende olieprijzen  leiden ertoe dat de kroonprins meer steun krijgt van de bevolking om het land te moderniseren en de economie onafhankelijk te maken van de olieproductie. Ook wil hij het toerisme bevorderen. In deze hervormingen spelen vrouwen een prominente rol. Velen maken gebruik van een buitenlandse chauffeur, die hen maandelijks minstens 860 euro kost. De regering heeft liever dat zij dat geld steken in de economie. Daardoor zullen zij prominenter aanwezig zijn in het straatbeeld en dat maakt een vriendelijker indruk, wat meer toeristen zal aantrekken. De drijfveer is de economie en niet het welzijn van Saoedische vrouwen.

Vrouwenrechten worden vaker ingezet om te laten zien hoe vooruitstrevend een land is, maar achter deze façade vinden geen echte veranderingen plaats.

Een ander voorbeeld is dat de regering vrouwen identiteitskaarten wil geven. Daardoor hebben zij geen toestemming meer nodig van hun mannelijke voogd en kunnen bijvoorbeeld een eigen bedrijf beginnen. Ook daarmee krijgt de economie een impuls.

Saoedi-Arabië staat bekend als een vrouwonvriendelijk land. Het ontvangt wereldwijd loftuitingen bij elk besluit om het leven van vrouwen te vergemakkelijken. Vrouwenrechten worden vaker ingezet als middel om het Westen te laten zien hoe vooruitstrevend een land is, maar achter deze façade vinden geen echte veranderingen plaats. Saoedische vrouwen smachten naar autonomie, maar voorlopig kunnen zij alleen genieten van vrijheden die het land welvarender maken.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons