Palmolie plantage CONCESSIONS PT BIO INTI AGRINDO IN MERAUKE, PAPUA

Minister van Financiën: ‘Pensioenfondsen moeten verantwoorder beleggen’

“Verontrustend”, zo beoordeelt minister Hoekstra van Financiën op de betrokkenheid van pensioenfonds ABP bij de massale ontbossing van regenwoud in Papua, Indonesië wat bleek uit ons onderzoeksverhaal. De Kamervragen die Partij voor de Dieren indiende zijn beantwoord.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, dat de pensioenen van bijna drie miljoen Nederlandse ambtenaren beheert, investeert miljoenen in het Zuid-Koreaanse Posco Daewoo. Dit bedrijf, dat grotendeels eigenaar is van een palmolieplantage op Papua, wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen en ontbossing van het oerwoud in Indonesië. OneWorld onthulde ABP’s omstreden investering in april dit jaar, waarop Kamervragen werden gesteld door Esther Ouwehand en Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Omdat het ABP gelieerd is aan de overheid, is het de vraag wat de Nederlandse regering kan doen om de problemen op te lossen. De PvdD opperde om het ABP, een enorme institutionele belegger met veel invloed, aan te sporen om deze investering in Posco Daewoo van de hand te doen. Wopke Hoekstra, CDA-minister van Financiën, maakte in zijn antwoorden duidelijk dat het niet zijn pakkie-an is om nu in te grijpen.

Pensioenfonds moet eigen afweging maken

“Het ABP gaat over het eigen beleggingsbeleid”, zegt hij. Uit eerdere Kamervragen blijkt dat werknemers in Nederland wensen dat de pensioenuitvoerder op hun ingelegde pensioenpremies op verantwoorde en duurzame wijze rendement maakt. “Voor sommige werknemers kan dat betekenen dat zij niet willen dat in palmolie wordt belegd. Het is aan het pensioenfonds om deze afweging te maken.”

Het kabinet verwacht dat pensioenfondsen de OESO-richtlijnen voor multinationals en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights naleven. Minister Hoekstra zegt samen met de ministers voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Sociale Zaken en Werkgelegenheid zogenoemde IMVO-convenanten, over maatschappelijk verantwoord ondernemen, te sluiten met de financiële sector, waaronder met het ABP. Op de website staat dat de pensioensector nog in ontwikkeling is. Opvallend is dat de minister betoogt hoe belangrijk het is dat pensioenfondsen in Nederland, waaronder het ABP, “verantwoord beleggen en meer dan ze nu al doen.”

De minister is een enorm belangrijke werkgever en heeft een verantwoordelijkheid voor onze planeet én voor zijn werknemers

‘Op je handen zitten is geen optie’

Kamerlid Van Raan vindt dat de minister in actie moet komen. “Ik wil dat de minister zijn invloed bij grote beleggers als het ABP aanwendt. De minister is immers een enorm belangrijke werkgever en heeft een verantwoordelijkheid voor onze planeet én voor zijn werknemers. Op je handen blijven zitten is geen optie.”

Ook vindt Van Raan dat het pensioenfonds te weinig controle heeft over waarin zijn vermogensbeheerder APG investeert. “De minister schuift de verantwoordelijkheid door naar het ABP-bestuur, die de uitvoering in handen geeft van het APG. En we zien wat daar van komt: desastreuze investeringen in een gebied dat essentieel is voor natuurbescherming maar waar niemand zich verantwoordelijk voor voelt. Dat moet de minister naar zich toetrekken.”

Maagdelijk regenwoud gekapt

Op dit stukje aarde leeft 5 procent van alle diersoorten die de wereld rijk is

In Papua is een bosoppervlakte groter dan de gemeente Amsterdam gekapt voor de aanleg van de plantage waarin ABP investeert. Dat tonen satellietbeelden en veldonderzoek van de Amerikaanse organisatie Mighty Earth. In deze omgeving leefden unieke dieren zoals de paradijsvogel en de boomkangoeroe die met de komst van de plantage vertrokken uit het gebied. Het behoud van het regenwoud is bovendien van groot belang in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Op dit stukje aarde leeft 5 procent van alle diersoorten die de wereld rijk is. Twee derde van deze dieren vind je alleen op dit eiland. “De bossen zijn relatief ongerept. Hun behoud is essentieel voor natuurbescherming”, reageerde Lars Hein, hoogleraar ecosysteemdiensten en milieuverandering aan de Wageningen Universiteit.

OneWorld sprak met omwonenden die vertelden hoe ze hun land kwijtraakten, vooraf niet goed op de hoogte waren van de plannen van het palmoliebedrijf en hoe hun drinkwaterbron, de rivier, verontreinigd raakte. Deze maand vertelde journaliste Leontien Aarnoudse over haar onderzoek bij het consumentenprogramma Kassa. Het tv-programma lanceerde na afloop de hashtag-actie #ABPkapermee op sociale media, en selecteerde het ABP voor de ‘Schijtlijster Trofee’ omdat ze niet in de studio kwamen voor een reactie. Inmiddels heeft ABP de de ‘Schijtlijster Trofee’ gewonnen.

Bron: twitter.com

Ons grootste pensioenfonds betrokken bij kap regenwoud

Klanten ABP: we zijn woedend, ontdaan en ontgoocheld

ABP-pensioenfonds-gate to be continued…

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons