Foto: Annemieke van der Togt

‘Vegan zijn is soms een struggle’

Hoe mooi zou de wereld eruitzien als iedereen vegan was? Geen bio-industrie, veel minder CO2-uitstoot en gezondere mensen. Maar ze zijn nog zwaar in de minderheid, net zoals Milouska Meulens die in haar gezin de enige vegan is, zo illustreert haar documentaire Boter, kaas noch eieren.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Tijdens de persvoorstelling van de documentaire ‘Boter, kaas noch eieren’ ontmoet ik Meulens. Wie een happy-de-peppie promo voor de vegan lifestyle verwacht met stralende rolmodellen zoals Lisa goes Vegan, kijkt even raar op. Meulens twijfelt, wikt en weegt in de documentaire. Omdat levensgezel Joris – ook prominent aanwezig in de docu – een onverbeterlijke zuivelconsument blijft bijvoorbeeld. “Ik begrijp het niet”, zegt ze. “Hij is vanaf zijn achttiende vegetariër, en is zo bewust bezig met alles. Hij koopt nauwelijks nieuwe spullen. Doet vrijwel alles met de trein en fietst zich een ongeluk. Ik kan hem vertellen over de melkindustrie, dat de stierkalfjes worden afgevoerd en geslacht, over het opfokken van koeien met soja-krachtvoer waarvoor het oerwoud wordt gekapt, de mestproblemen en de broeikasgassen, maar dat helpt niet. Ik kan ‘m nu eenmaal niet dwingen. Als jij al niet verandert, zeg ik hem, hoe moet ’t dan met minder bewust levende Nederlanders lukken?”

Levensgezel Joris blijft een onverbeterlijke zuivelconsument

In de docu gaat het samengestelde gezin – zoon en dochter van Meulens, zoon van Joris – zoals elke zaterdag naar de markt. Bij de kaaskraam loopt Joris het water in de mond. En mag het dus best ‘een onsje meer zijn’, terwijl Meulens misprijzend toekijkt.

Is ze te streng misschien? “Dat valt mee. Voedselverspilling tegengaan weegt voor mij zwaarder dan vegan eten bijvoorbeeld. Vorig jaar op vakantie in Italië bestelden we een salade ‘without animals’. Kwamen ze met een salade vol met ansjovis en brokken tonijn. De kinderen zagen met lede ogen aan hoe we ‘m toch opaten, die vonden dat heel raar. Ook als mijn schoonmoeder lasagne maakt speciaal voor mij met vegetarisch gehakt, maar ook met bechamelsaus, eet ik die gewoon op. Ik wil niet dat eten weggegooid wordt.”

Gorilla en blauwe vinvis

De argumenten vóór de vegan lifestyle zijn sterk, vindt ze. “Al het leven op aarde is afhankelijk van of komt van planten, dat vind ik een hele mooie boodschap. En ik luister altijd graag naar veganisten die vertellen dat de grootste en sterkste zoogdieren op deze planeet, de blauwe vinvis en de gorilla, vegans zijn.” Bij haarzelf ging de knop om toen ze haar dochter Yara, inmiddels bijna 12, borstvoeding gaf. “Ik vond het ineens een heel vreemd idee dat wij de moedermelk van koeien drinken terwijl hun eigen kalfjes bij ze zijn weggehaald.”

Ik vond het ineens een heel vreemd idee dat wij de moedermelk van koeien drinken terwijl hun eigen kalfjes bij ze zijn weggehaald

Anderen overtuigen blijft lastig. In haar familie en bij haar ex overheerst nog het onbegrip, en haar broer bezweert in de docu nooit meer bij Meulens te gaan eten. Tegen documentairemaker Rolf Hartogensis: “Heb jij weleens bij haar gegeten?” Op de met natuurvrienden bevolkte redactie van Vroege Vogels is ze de enige vegan.

Tegelijkertijd, zegt ze, zijn er tegenwoordig celebs die veel goeds doen. Beyoncé riep in maart haar 112 miljoen volgers op vegan te worden – dat zet tenminste zoden aan de dijk. “Ook Miley Cyrus en Ariana Grande zijn nu vegans – mijn dochter houdt dat allemaal bij.”

Scène uit de docu: Milouska uit eten met haar moeder, die geen trek heeft in een hapje portobello
Meulens’ favorieten:

  • “Ik ben nu nog mijn scrambled tofu aan het perfectioneren, en mijn vegan kaassaus van cashewnoten voor de spaghetti. Bij ons thuis zijn bonenburgers ook erg populair.”
  • Op de Facebookpagina van NPO3 deed Meulens zondag 27 mei een live social cooking, en werd zij door presentator Ersin Kiris aangekondigd als ‘de mooiste en intelligentste vegan’. “Daar maakten ze een recept dat ik zelfs nog nooit had gemaakt, vegan spaghetti bolognese. Er gingen walnoten in en zongedroogde tomaten, heel lekker was dat. Bij mij thuis was de spaghettischotel uit gemakzucht tomatensaus met edelgistvlokken geworden. Dit wordt mijn nieuwe lievelingsgerecht.”

Huilbuien

Maar de grootste struggle, die ook uitgebreid in de documentaire wordt getoond, is die met haar eigen gezondheid. “Er begon iets te knagen toen er allerlei berichten in de media verschenen dat vegans tekorten oplopen. Dus ben ik op zoek gegaan. In de docu vertelt een vrouw over de B12-tekorten waar ze mee had geworsteld en die haar vermoeidheid, stemmingswisselingen en plotselinge huilbuien hadden bezorgd. Toen begon ik ‘m te knijpen. Die stemmingswisselingen en huilbuien kende ik ook. Ik dacht dat ze kwamen omdat ik me nou eenmaal veel zorgen maak over de wereld en door het kinderen krijgen gevoeliger was geworden. Ik voelde me wel fit, en kon naast Vroege Vogels columns schrijven en presentaties geven, maar ik sliep weinig. Ik las dat dit ook bij B12-tekorten bleek te horen.”

Er begon iets te knagen toen er allerlei berichten in de media verschenen over de tekorten die vegans oplopen

Meulens belandt in het B12-instituut in Rotterdam en bij een diëtiste als blijkt dat ze inderdaad tekorten heeft. En ze twijfelt of ze wel het goede heeft gedaan voor haarzelf en voor haar kinderen, toen ze twaalf jaar geleden ‘door hormonen gestuurd’ besloot zuivel af te zweren.

Zijn de B12-tekorten, en de grote gevolgen die er aan worden toegeschreven, niet een soort hype? “Ik ging er eerst nonchalant mee om, en dacht dat het een verzinsel van de vleesindustrie was die ons wilde overtuigen dat we niet zonder kunnen. Maar wat ik niet wilde horen is dat de mens B12 niet zelf aanmaakt, maar hoofdzakelijk uit dierlijke producten moet halen. We kunnen wel B12 via planten binnenkrijgen, zo begrijp ik het, maar dan moeten we enorme hoeveelheden eten.

Ik denk nog steeds dat vegans en vegetariërs heel bewust met eten bezig zijn, en zeker niet minder gezond zijn dan vleeseters die denken dat ze toch wel goed zitten. Alcohol breekt B12 af, dus ook vleeseters kunnen tekorten hebben.”

Minder zwaar

“Maar sinds ik van de diëtiste vandaan ben gekomen met voor 100 euro aan pillen – niet alleen B12 maar ook jodium, foliumzuur, koper, zink – voel ik me beter. Ik slaap nog steeds weinig, maar ik zie alles toch minder zwaar dan een jaar geleden en huil veel minder.

Graag wil ik een vervolg op de docu maken of een column schrijven, over hoe het mij is vergaan na het bijspijkeren van mijn tekorten. Ik hoefde mijn menu gelukkig niet te veranderen, ik ben een trotse vegan gebleven.”

De documentaire ‘Boter, kaas noch eieren’ is donderdag 31 mei te zien om 21:35 uur op NPO3. 

Go vegan

  • “Gewoon beginnen, je leert vanzelf alle do’s and don’ts.”
  • “Ontdek hoe gevarieerd koken met groente, granen en peulvruchten kan zijn. Sinds ik vegan ben, eet ik veel gevarieerder en heb ik zo veel ontdekt over welke groente wanneer groeit en welke combinaties lekker zijn.”
  • “Wees niet zo streng voor jezelf. Als je een keer denkt: die edelgistvlokken komen mijn neus uit, dan gooi je strooikaas over je pasta. Het hoeft niet zo rigoureus.”
  • “Als iedereen een beetje vegan wordt, betekent dat al een wereld van verschil! Begin met een dag, en bouw dat op. Of laat steeds meer zuivel weg. Zo ben ik ook begonnen. Mijn bedoeling was ook suiker te schrappen, maar dat vind ik pas écht moeilijk.”

Bron: youtu.be

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons