De Surinaamse cultuur is een echte machocultuur, daar past homoseksualiteit niet
Wendy (31) en Guno Berkleef (27)
Amsterdam
Guno vond dat jammer, maar hij was zo jong dat hij er zich nu weinig van kan herinneren. Hij beaamt nu dat er weinig over gevoelens werd gesproken door de broers en zussen. Wendy is dan ook verrast als Guno uiteindelijk op zijn achttiende een vriendje krijgt. Guno had het nonchalant laten vallen bij een oudere zus, maar ging verder geen gesprek aan thuis. “Ik wist dat onze moeder het wel zou horen via mijn zussen. Ik liep weken op eieren, maar mijn moeder heeft er nooit wat van gezegd.”
De jaren ervoor waren moeilijk voor Guno, die zijn gevoelens lang wegdrukte. “De Surinaamse cultuur is een echte machocultuur, daar past homoseksualiteit niet.” Uiteindelijk zoekt hij jaren later de confrontatie op en neemt hij zijn toenmalige vriendje mee naar Suriname, waar zijn moeder inmiddels woont. “Ik zei: nu gaan we erover praten. Mijn moeder beweerde dat het voor haar nooit een probleem was dat Wendy en ik gay zijn.” Wendy en Guno moeten allebei een beetje lachen. “Nou ja, dat zegt ze nu.”
Ze durfde het niet hardop toe te geven, dus sms’te ze het naar me
Sasja (26) en Lucienne Klein (26)
Nieuw-Beijerland
Het is geen verrassing voor de zussen zelf. Een paar jaar ervoor hebben ze het er al eens over. Op een nacht sms’t Lucienne vanuit haar slaapkamer naar Sasja dat ze verliefd is op een meisje. Ze durft het niet hardop toe te geven. Sasja herkent de gevoelens en loopt naar de kamer van haar zus. “Ik ben bij haar in bed gekropen, waarna we samen heel lang hebben gepraat en gehuild.” Voor hun ouders blijkt het later geen enkel probleem.
“Op een nacht sms’t Lucienne vanuit haar slaapkamer naar Sasja dat ze verliefd is op een meisje.
Sasja en Lucienne haalden vorig jaar allebei hun motorrijbewijs en reden onlangs naar de Ardennen, met hun vriendinnetjes achterop. Lucienne: “Mijn vader wilde vroeger graag een dochter en was blij toen wij werden geboren, omdat hij toen twee dochters had. Tegenwoordig roept mijn vader dolgelukkig dat hij er nu zelfs vier heeft!”
Mijn vader wist: als ik jullie niet accepteer, ben ik mijn beide zoons kwijt
Theo (57) en Erik Verbruggen (54)
Erp
Het zijn de jaren 70. Theo studeert in Den Bosch, waar hij zich aansluit bij de zogeheten flikkerbeweging. In het weekend keert hij terug naar de boerderij met een roze driehoek op zijn jas, die zijn moeder er woedend aftrekt. De hoop van ouders Verbruggen is gevestigd op Erik, die intussen op de boerderij tussen de mestkuikens en koeien werkt. Op een dag zegt moeder Sjaan tegen haar oudste zoon: “Ik denk dat Erik ook homo is.” Theo loopt meteen naar zijn broer en vraagt het hem op de man af. “Ja, ik ben homo. Maar je mag niks tegen papa en mama zeggen!”
““Toen was er nog geen Yvon Jaspers! Boeren en homoseksualiteit, dat ging niet samen voor ons gevoel.”
Natuurlijk was er direct de vraag of er dan wel kleinkinderen kwamen
Danny (35) en Esther Meijer (33)
Rotterdam
Toen Esther in SOAP een vrouw ontmoette waar ze ondersteboven van was, besloot ze het haar ouders te vertellen. “Ik vond het zielig voor ze dat ze nóg een kind hadden dat homoseksueel was. Na de hoofdprijs hadden ze nu ook de straatprijs!” Gelukkig reageerden hun ouders heel positief, al bleken ze later toch wat meer moeite te hebben. Danny: “Natuurlijk was er direct de vraag of er dan wel kleinkinderen kwamen.” Esther wil graag kinderen, voor Danny hoeft het niet. “Maar we hebben gelukkig nog een oudere halfzus, en zij heeft wel al kinderen.”
Volgens Esther is haar band met Danny niet per se sterker omdat ze allebei homoseksueel zijn. Ook hebben ze er onderling nooit veel over gesproken. Esther: “Ik ben heel gevoelig, maar Danny is veel zakelijker.” Tegenwoordig zijn ze iets minder close dan vroeger, waarschijnlijk ook omdat ze niet meer zoveel uitgaan als vroeger. “Dat was toch wel iets wat we samen deden. Naar de gayclubs in Rotterdam en dan aan elkaar vragen: wie vind jij leuk?”
Deze fotoserie is eerder elders gepubliceerd; leeftijden van de geïnterviewden kloppen daarom misschien niet meer.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand