Beeld: Jesse Schof
Achtergrond

Onthullingen over de dodelijke ivoorhandel in Europa

Het deze week verschenen onderzoek van de Universiteit van Oxford toont aan dat ivoorproducten van recent gedode olifanten nog altijd op grote schaal en illegaal worden doorverkocht in heel Europa. Hoe zit dat precies?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ondanks het verbod op de internationale handel in ivoor, worden er per jaar nog tienduizenden olifanten gedood voor hun kostbare slagtanden. Het internationale burgernetwerk Avaaz liet de Universiteit van Oxford onderzoek doen naar de illegale ivoorhandel in Europese landen. Aan de hand van koolstofdatering konden zij de oudheid van honderd ivoren items uit tien verschillende Europese landen bepalen.

Vijf belangrijke feiten rondom de ivoorhandel in Europa en het Oxfordse onderzoek:

68 procent van de aangekochte ivoorproducten in Nederland bleek illegaal te zijn
  • De populatie savanneolifanten is de afgelopen tien jaar met een derde afgenomen. Volgens het Wereld Natuur Fonds worden er naar schatting 55 Afrikaanse olifanten per dag gedood voor hun ivoor.
  • In Nederland is het legaal om te handelen in ‘antieke ivoorproducten’. Dat betekent dat er geen restricties gelden voor handel in producten die zijn verkregen vóór 1947. Ivoor van ná 1947 maar van vóór 1990 mag alleen met een certificaat verkocht worden, en de verkoop van ivoor van na 1990 is volledig verboden.
  • Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land in Europa dat de verkoop van alle producten van ivoor verbiedt.
  • Het onderzoek van de Universiteit van Oxford toont aan dat drie kwart (74,3 procent) van het ivoor dat in Europa als ‘antiek’ wordt verkocht, eigenlijk illegaal ivoor is. Een vijfde van het onderzochte ivoor blijkt afkomstig te zijn van olifanten die nog leefden in 1990 of zelfs na 2000, waardoor het zo goed als zeker is dat deze olifanten recent en illegaal gedood zijn.
  • 45 procent van het onderzochte ivoor was afkomstig van slagtanden die groeiden in de jaren tussen 1970 en 1980. Deze olifanten zijn waarschijnlijk gedood na het CITES-verdrag, een internationaal verdrag dat door 181 landen getekend werd om te verzekeren dat de handel in wilde dieren en planten hun voortbestaan niet bedreigt.

“Dit is keihard bewijs, het laat zien dat er wel degelijk illegaal ivoor wordt verkocht door heel Europa" – campagneleider Bert Wander

Meer dan 1 miljoen mensen, waaronder Afrikaanse regeringsleiders, tekenden een petitie om ivoorhandel in Europa te verbieden. De Europese Commissie beraadt zich nu over de vraag of het huidige beleid voldoende bescherming biedt voor de met uitsterven bedreigde olifanten.
Beeld: Michael Davis
Het onderzoek bewijst dat de légale verkoop van ivoor in feite dient als een dekmantel voor de illegale handel die op grote schaal plaatsvindt. Avaaz wil met dit onderzoek aantonen dat het tijd is voor verandering. Met campagnes en petities pleiten zij voor een stop op deze bloederige handel.

Handel in ivoor legaliseren?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons