Mijn kast vulde zich het afgelopen jaar met maar liefst twaalf katoenen schoudertasjes. Ik kreeg er eentje cadeau toen ik bij De Nacht van NRC was geweest, er lag er eentje klaar op mijn stoel als welkomstgeschenk bij een grote kledingtop in Kopenhagen en bij Dille & Kamille besteedde ik meer dan dertig euro, waarmee ik de gelukkige eigenaar werd van een canvas (lees: katoen) boodschappentas. Hoera?
Ellendige troep
Maar als je dacht dat een katoenen schoudertas duurzaam was, dan heb je het mis. Uit onderzoek naar de milieu-impact van verschillende draagtassen scoort de katoenen tas niet zo goed. “Voor het produceren van katoen is veel landbouwgrond en water nodig”, legt Sytske de Waart van Milieu Centraal uit. “Bovendien is er veel meer materiaal nodig voor het maken van een katoenen tas dan voor een tas van plastic.”
Er is wel een kanttekening te maken: als je de katoenen tas meer dan 75 keer gebruikt, dan wint het van plastic. De Waart: “Maar het slaat natuurlijk nergens op als je die katoenen tasjes overal bij blijft krijgen. Dan haal je die 75 keer niet.”
Eén tas = 40 keer douchen
Hoeveel water zou er in mijn OneWorld-tasje zitten? Als je weet dat voor het produceren van een kilo katoen al gauw 20.000 liter water nodig is, en in dit katoenen tasje zo’n 100 gram katoen zit, kom je uit op zo’n 2.000 liter water. Om je een idee te geven hoeveel dat is: omgerekend zo’n 40 douchebeurten. Doe dat keer de 150 tasjes die OneWorld liet maken en je komt uit op een schrikbarend cijfer van 6.000 keer douchen. Niet echt een verantwoorde manier van reclame maken.
Het feit dat dit tasje bestaat uit biologisch katoen maakt overigens geen verschil voor het waterver-bruik. Wel moet worden opgemerkt dat er geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen of kunstmest zijn gebruikt tijdens de teelt. Is er toch nog iets positiefs over te zeggen.
Wat nu?
Bovendien zijn de papieren tasjes, die winkeliers nu aan de lopende band als alternatief uitdelen, ook een slecht idee. De Waart: “Papier heeft een behoorlijke milieu-impact. De tasjes hebben minder draagkracht en zijn niet her te gebruiken omdat ze snel kapot gaan.” De meest duurzame herbruikbare tassen zijn volgens De Waart degene die gemaakt zijn van gerecycled materiaal.
“Stop met gratis weggeven, vraag er op z'n minst een paar euro voor
Ikzelf ben voorlopig wel even voorzien.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand