Plas je in de tuin om geen water te verspillen? Loop je achter je familieleden aan om het licht achter ze uit te doen? Krijg je jeuk als je ziet dat je vriend(in) geen afval scheidt? We vroegen onze lezers hoe zij in het dagelijks leven ‘duurzaam doen’.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
Mag ik nog vliegen? Biefstuk eten? Wat is duurzaam gedrag? Wie met deze vragen worstelt, kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Onze lezer René Leisink vroeg ons daarom of we een duurzaamheidswijzer in elkaar konden knutselen. Welke duurzame ingrepen kosten weinig geld, tijd en voorbereiding? En welke zaken zijn juist lastig of duur om door te voeren in ons dagelijkse leven? Wij vroegen de lezers en collega’s van OneWorld hiernaar. De volgende resultaten zijn uit de enquête gekomen.
Over de enquête
De enquête bestond uit zes onderdelen: duurzaam doen op het gebied van water, energie, transport, voedsel, afval en kleding. Per onderdeel stelden we drie open vragen: ‘Wat vind je weinig moeite?’, ‘Wat vind je te veel moeite en/of te duur (op dit moment)?’ en ‘Heb je nog tips?’ We hebben 66 antwoorden ontvangen. Aangezien we open vragen hebben gesteld, zijn de resultaten meer indicatief dan ‘hard’. In elk onderdeel kwamen wel duidelijke trends naar voren.
“
Het meeste watergebruik zit in de spullen die je koopt. Koop geen rommel die je toch zo goed als meteen weer weggooit
De thema’s water, elektriciteit, transport, voedsel, afval en kleding zijn natuurlijk niet helemaal van elkaar te scheiden. Soms is het daarom moeilijk om een harde lijn te trekken. Zoals een van de lezers schrijft: “Het meeste watergebruik zit in de spullen die je koopt. Koop dus geen rommel die je toch zo goed als meteen weer weggooit.” De inhoud van de categorieën is daarom bepaald door de thema’s die het vaakst terugkeerden in de antwoorden.
Aankomende weken bespreken we de resultaten met verschillende experts op deze gebieden.
Water
Gebruikt water schoonmaken kost energie en is daarom belastend voor het milieu. Volgens Waternet verbruikt een Nederlander gemiddeld 133 liter water per dag. Een vierde hiervan komt van het doorspoelen van het toilet. De wc minder vaak of met minder water doorspoelen vinden wij dan ook de makkelijkste ingreep om te doen. Bijna de helft van onze dagelijkse waterverbruik komt echter van douchen. Douchen was meteen het controversieelste onderwerp. Sommige respondenten vinden minder en korter douchen prima, maar anderen vinden dat niet te doen. Terwijl we in Nederland genoeg water hebben is in andere delen van de wereld waterschaarste een dagelijkse realiteit. Daarom moeten we ook bewust zijn van ons verborgen waterverbruik, bijvoorbeeld door de fabricage van katoen en avocado’s, al is dat vaak lastig.
Van makkelijk tot moeilijk: water besparen
makkelijk te doen! voor de een makkelijk, voor de ander niet veel moeite of te duur
Wc minder vaak doorspoelen
Waterbesparende douchekop gebruiken
Alleen een volle vaatwasser en wasmachine draaien Water opvangen en hergebruiken
Korter en minder douchen
Tuin niet sproeien Regenwater opvangen (in appartementen)
Regenton aanschaffen (te duur)
Bewust zijn van verborgen waterverbruik (in kleren en eten)
Andere tips uit de enquête:
Naast regenwater kun je op verschillende momenten water opvangen: koud water voordat de douche warm wordt om deze aan de planten te geven; kookwater van groenten opvangen om later de afwas mee te doen, of schoonmaakwater om de wc mee door te spoelen.
Doe ‘s ochtends een korte work-out (bijvoorbeeld de ‘7 minute body work-out’). Daardoor wordt je lichaam al wakker en warm en hoef je minder lang te douchen
Doe een volle plastic waterfles in de wc-tank. Zo hoeft de tank niet helemaal vol met water lopen.
Plant bodembedekkers in de tuin. Zo blijft de bodem langer water opnemen en hoef je niet zo vaak te sproeien.
Gebruik regenwater om je balkon schoon te maken, vang het op tijdens een regenbui.
Elektriciteit
“
Wees niet te neurotisch met de stofzuiger
De ecologische voetafdruk van elektriciteit is sterk afhankelijk van de manier waarom het is opgewekt. In Nederland wordt nog steeds maar 6 procent van alle elektriciteit duurzaam opgewekt. Het is dus altijd een goed idee om geen elektriciteit te verspillen. Elektriciteitsbesparing in de enquête draaide vooral om gebruik van apparaten. We vinden het weinig moeite om apparaten uit te zetten, maar deze uit het stopcontact halen is vaak al wat meer gedoe. We vinden het ook moeilijk om helemaal zonder vaatwasser en koelkast te leven, of zelfs zonder elektrische sinaasappelpers en koffiemolen. Zonnepanelen aanschaffen wordt vanwege de prijs en de beperkte mogelijkheden in huurhuizen als hoogdrempelig gezien.
Van makkelijk tot moeilijk: elektra besparen
makkelijk te doen! voor de een makkelijk, voor de ander niet veel moeite of te duur
Het licht uit doen als je niet in de kamer bent
Zuinige lampen aanschaffen
De verwarming op 18-19 graden zetten Ongebruikte apparaten helemaal uitzetten
Ongebruikte opladers en andere apparaten uit het stopcontact halen
Duurzame energieleverancier nemen Weinig elektrische apparaten hebben
Isolatie en dubbel glas aanschaffen (in huurhuizen)
Zonnepanelen aanschaffen (duur)
Andere tips uit de enquête:
Zet verschillende apparaten aan een schakelaar zodat je die in één keer uit kunt zetten
Als je zonnepanelen hebt, stel dan het gebruik van apparaten uit totdat de zon schijnt
Zet je wasmachine en afwasmachine op de eco-stand
“Wees niet te neurotisch met de stofzuiger”
Koop geen aandelen van SHELL
Vervoer
Vervoer zorgt voor meer dan een kwart van alle broeikasgassen die we elke dag uitstoten. Daarom is het belangrijk dat we bewust zijn van onze vervoermethodes. Nederlanders fietsen gemiddeld ruim 1000 km per jaar (CBS) en een miljoen Nederlanders neemt dagelijks de trein (NS). Daarom is het geen verrassing dat lopen, fietsen en openbaar vervoer gebruiken voor de meeste respondenten makkelijk te doen is. Minder of helemaal niet vliegen blijkt echter vaak moeilijk. We houden ervan verre landen te ontdekken en willen familie in het buitenland ook geregeld bezoeken. Internationale treinreizen vinden we te duur en de langeafstandsbus te oncomfortabel. Daarom pakken we ook binnen Europa het vliegtuig. Een andere kostbare vervoermethode is de elektrische auto.
Van makkelijk tot moeilijk: duurzaam vervoer
makkelijk te doen! voor de een makkelijk, voor de ander niet veel moeite of te duur
Lopen, fietsen en het ov gebruiken
De auto delen Minder of niet vliegen Internationaal met de trein reizen (duur)
Een elektrische auto aanschaffen
Andere tips uit de enquête:
Gebruik de trein en bus om iets van je dag te maken, zoals werk doen, of ontspannen.
Via happyrail kun je in heel Europa goedkopere treinreizen boeken
Eten
Volgens de WUR gooit een Nederlander per jaar ongeveer 50 kilo eten weg. Voedselverspilling was volgens de enquête het makkelijkst om te voorkomen. Dit door bewust weinig in te kopen en restjes op een andere dag op te eten. Daarentegen blijkt het weglaten van hele voedselgroepen wat moeizamer te gaan. Aan de ene kant vinden sommige respondenten het makkelijk om vegetariër te zijn. Het aanbod van vleesvervangers is de laatste jaren bijvoorbeeld hard gegroeid. Toch vinden veel anderen het moeilijk om helemaal geen vlees meer te eten. Hetzelfde geldt voor veganistisch te eten: “Ik zou graag veganistisch eten maar kan zo moeilijk van kaas afblijven!”. Biologisch vlees en groente kopen vinden verschillende respondenten vaak te duur.
Van makkelijk tot moeilijk: duurzaam eten
makkelijk te doen! voor de een makkelijk, voor de ander niet veel moeite of te duur
Weinig of geen eten weggooien
Seizoengroente eten Vegetariër zijn
Geen kaas eten (te lekker)
Zelf groente verbouwen
Lokaal (bij de boer) inkopen Biologisch eten kopen (te duur)
De voetafdruk van eten uitzoeken
Andere tips uit de enquête:
Spaar je groenteafval in een zak in de vriezer om er later bouillon van te trekken
Ga naar de supermarket met een lijstje zodat je niet onnodig veel inkoopt
Ga op eigen zicht, reuk en smaak in plaats van de THT-datum
Bouw geen voorraadkast op
Pak in de supermarkt juist de producten met de minst lange THT-datum, of artikelen met een buts of rare plekjes
Maak een ‘eetplan’ voor de hele week
Afval
“
Neem kinderen, die vinden flessen wegbrengen top
Een gezegde luidt: ‘Wat afval is voor de een is een schat voor de ander’. Toch is het opstapelen van afval een groot probleem van deze tijd. Volgens Milieu Centraal produceert een Nederlander jaarlijks bijna 490 kilo afval. Gelukkig is ruim de helft daarvan gescheiden. Afval scheiden vinden we volgens de enquête dan ook de minste energie kosten. Het scheiden van GFT-afval blijkt al wat moeilijker: op sommige plekken wordt het niet opgehaald en daarnaast kan het erg stinken. Een composthoop of een wormenbak is echter te veel moeite, vooral in de stad. In het algemeen geldt wel: ‘Afval voorkomen is veel beter dan afval scheiden. Dat betekent: eigen tas en zak mee naar de supermarkt. Dat vinden de respondenten geen moeite. Toch zijn nog te veel producten in plastic verpakt om dit helemaal te kunnen mijden. Minder kopen en spullen repareren vinden we ook niet veel moeite kosten.
Van makkelijk tot moeilijk: afval
makkelijk te doen! voor de een makkelijk, voor de ander niet veel moeite of te duur
Afval scheiden
Een eigen tas en zakjes meenemen naar winkel en supermarkt
Minder kopen en spullen repareren Geen producten in plastic verpakking kopen
Groen afval scheiden Composthoop of wormenbak maken
Andere tips uit de enquête:
Spaar handige plastic verpakkingen op en hergebruik deze in het huishouden of tuin
Gebruik een deodorantbar en shampoobar in plats van deze producten in plastic flessen
Gebruik een menstruatie-cup en wasbare luiers
Maak je eigen tandpasta en waspoeder
“Neem kinderen, die vinden flessen wegbrengen top”
Kleren
Kleren maken kost water en energie. Volgens een onderzoek van de sector wordt maar liefst drie kwart van alle kleren verbrand. De minste moeite blijkt daarom weinig kleren kopen en deze repareren. Ook kunnen kleren makkelijk gedowncycled worden: van een oud T-shirt maak je bijvoorbeeld een schoonmaakdoek. Tweedehandskleren kopen vinden vele respondenten leuk. Maar sommige vinden het ook een gedoe vanwege de beperkte keuze in maten en type kleren. Vooral (sexy) ondergoed, sportkleding en schoenen blijken tweedehands niet altijd makkelijk te vinden. Duurzame merken kopen ligt niet binnen ieders financiële bereik.
Van makkelijk tot moeilijk: duurzame kleding
makkelijk te doen! voor de een makkelijk, voor de ander niet veel moeite of te duur
Kleren in de kledingbak gooien
Weinig kleren kopen
Niets weggooien
Kleine reparaties doen Tweedehands kleren kopen Zelf kleren maken
Kleren van duurzame merken kopen (duur)
Andere tips uit de enquête:
Koop kledingstukken die je goed kunt combineren
Breng je kapotte kleren naar de klerenmaker
Stap geen fast fashion-winkelketens binnen. Zo word je ook niet in de verleiding gebracht om daar nieuwe dingen te kopen
Ga voor kwaliteitskleren. Kijk hoe dik de stof is.
Ga een challenge aan om tijdelijk geen nieuwe kleren te kopen
Maak poetsdoeken van oude kleren
Denk bij het kopen van een kledingstuk over de toekomst na: ga je dit over vijf jaar nog dragen?
Lease je kleren. Bijvoorbeeld een broek bij mudjeans
Deze site maakt gebruik van cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden en onze site te verbeteren. AccepterenInstellingen
Cookiebeleid
Overzicht cookies op oneworld.nl
We verzamelen via cookies gegevens met het doel de technische werking van de website en uw gebruiksgemak te garanderen. De cookies (kleine tekstbestanden die bij het eerste bezoek aan deze website worden opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone) zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren.
Hiervoor gebruiken wij cookies van Google Analytics, dat het sitegebruik geanonimiseerd registreert en hiervan gegevens opslaat. Met deze gegevens maken wij bezoekstatistieken, op basis waarvan we verbeteringen doorvoeren op onze website. Google Analytics verschaft deze geanonimiseerde data aan derden indien wettelijk verplicht, of als deze derden de data namens Google Analytics verwerken. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor deze anonieme gegevensverwerking door Google Analytics.
Daarnaast gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Via deze cookiebalk krijgt u de mogelijkheid om de cookies te accepteren of de instellingen aan te passen. Onder 'Overige cookies' kunt u diverse cookies van externe diensten (zoals youtube, facebook, vimeo) uitzetten.
Een opt-out van Google Analytics op deze website kan via deze link.
Mocht u hierover vragen hebben, kunt u mailen naar: lezers@oneworld.nl
Op deze site gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn. Deze cookies kunt u niet uitzetten.
In onze artikelen gebruiken wij content van diverse externe diensten. Het is mogelijk om de volgende cookies uit te schakelen. Hiermee wordt deze content niet langer getoond.
Naam cookie
Soort content
youtube_embed
Youtube player embed
vimeo_embed
Vimeo player embed
google_maps
Google maps embed
twitter_widget
Twitter social widget
soundcloud_embed
Soundcloud player embed
instagram_embed
Instagram embed
Daarnaast gebruiken we Google reCaptcha om de website te beschermen tegen bots. Ook dit kan hier uitgezet worden, maar formulieren die hiervan gebruik maken kunnen dan niet ingediend worden