Partnerbericht

Natuurbescherming en verbeterde veiligheid voor vrouwelijke mijnwerkers gaan hand in hand

Kleinschalige goudwinning veroorzaakt in de Guyana’s ontbossing, vervuiling van riviersystemen. Bovendien worden vrouwelijke mijnwerkers geconfronteerd met zware arbeidsomstandigheden. Een innovatief controlesysteem slaat twee vliegen in één klap: het zorgt voor betere bescherming van ecosystemen én vergroot de veiligheid van vrouwen in de mijnbouwsector.

“In de Guyana’s is de ontbossing door goudwinning toegenomen met een alarmerende 100.000 hectare in de periode 2008-2015”, zegt Caspar Verwer, Expert Nature Conservation bij IUCN NL. Meer dan 40.000 km waterwegen worden direct of indirect beïnvloed door goudwinning.

Bij de overheid is onvoldoende capaciteit om illegale activiteiten te traceren. “Dit gebrek aan controle vormt een bedreiging voor de biodiversiteit en het functioneren van ecosystemen. Het maakt mijngebieden ook een gevaarlijke plaats voor vrouwen,” legt Verwer uit.

Veiligheid van vrouwelijke mijnwerkers verbeteren

Een groeiend aantal vrouwen is betrokken bij goudwinning, hetzij als toezichthouder, eigenaar van grond of materialen, of als veldwerker. “Deze vrouwen zijn sterk gemotiveerd om een goed inkomen te verwerven, zodat hun kinderen naar school kunnen en ze hun familie kunnen helpen”, zegt Urica Primus, voorzitter van de Guyana Women Miners Organization (GWMO). “Daarbij worden geconfronteerd met zware arbeidsomstandigheden: pesten, gender-gerelateerd geweld, corruptie en zelfs mensenhandel.”

In de afgelegen mijngebieden in dichte bossen, met nauwelijks voorzieningen, maakt het gebrek aan controle deze vrouwen extra kwetsbaar. Met de steun van IUCN NL en WWF NL, kwam GWMO met een innovatieve oplossing om illegale activiteiten te stoppen en de veiligheid van vrouwelijke mijnwerkers te verbeteren.

Hoe zij dat doen?