Zo’n gedeelde boekhouding is precies wat nodig is om de energiemarkt te vernieuwen en ‘democratischer’ te maken, om te zorgen dat ook andere spelers en kleinere spelers zoals jij en ik een rol kunnen spelen in het produceren en verhandelen van energie. Wil de energietransitie slagen, dan kunnen we niet alleen afwachten wat de grote jongens gaan doen. Iedere bijdrage aan de energie-infrastructuur (productie, opslag, distributie) van de toekomst is welkom.
“Wil de energietransitie slagen, dan kunnen we niet alleen afwachten wat de grote jongens gaan doen
In de toekomst zou dit weleens kunnen gaan veranderen. Het zou goed kunnen dat we minder afhankelijk worden van het stopcontact, zoals ik eerder beschreef. Vrijwel zeker is dat er veel meer apparaten bij komen die energie kunnen opwekken en kunnen terugleveren aan het net, zoals de zonne-auto, een elektrische auto met zonnepanelen. Deze levering is afhankelijk van het weer: hoeveel zon en wind er op een bepaald moment zijn. Dit betekent grote fluctuaties in het energie-aanbod. Tel daarbij op een minstens zo grote groei in het aantal met internet verbonden apparaten dat stroom nodig heeft voor de ingebouwde WiFi en rekenkracht. Dit zorgt voor een voortdurend schommelende vraag naar energie. Om het energienetwerk in de toekomst even stabiel te houden als het nu is, zul je de vraag en het aanbod van energie voortdurend moeten kunnen meten en erop gaan anticiperen, bijvoorbeeld door te kijken naar weersverwachtingen en gedrag.
“Blockchain maakt de energiemarkt transparant en toegankelijk voor kleinere spelers
Blockchain maakt de energiemarkt transparant en toegankelijk voor kleinere spelers. Door de gedeelde boekhouding wordt het netwerk intelligenter. Hierdoor kunnen alle componenten in het energienetwerk beter op elkaar inspelen: wanneer energie schaars wordt, of juist overvloedig. De apparatuur aan het netwerk zou voortdurend met elkaar kunnen onderhandelen over levering op basis van een variabele prijs die voortdurend wordt vastgesteld op basis van vraag en aanbod. Er kan gewerkt worden met een variabele prijs, waarmee fluctuaties in het energienetwerk gedempt kunnen worden, bijvoorbeeld doordat een deel van de spelers (zowel de aanbieders als verbruikers) zijn gedrag aanpast en bijvoorbeeld verbruik uitstelt tot een later tijdstip. Je wasmachine die pas gaat wassen bij een bepaalde lage energieprijs.
Diverse initiatieven
“Dankzij de blockchain wordt het straks letterlijk ‘Power to the people!’
Een systeem zoals de blockchain kan de essentiële katalysator zijn voor de energietransitie door ervoor te zorgen dat niet alleen enkele grote (steeds groter wordende) energieproducenten, maar ook heel veel kleinere producenten, zoals jij en ik, mee kunnen doen. Als je je eigen energie kunt verhandelen geeft dit ook een prikkel om eerder of meer te gaan investeren in zelf produceren. Het kan leiden tot nieuwe markten, waar energie tegen andere diensten geruild kan worden. Het kan de drempel voor nieuwkomers verlagen en de energiemarkt veel dynamischer maken. Nieuwe vormen van ‘handel’ worden toegelaten, waarbij energie ook met andere producten of diensten gecombineerd kan gaan worden. Alle beetjes zijn hard nodig voor een snelle verduurzaming van de totale energieproductie. Dankzij de blockchain wordt het straks letterlijk ‘Power to the people!’
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand