1. Femke Halsema’s tirannie van de middelmaat
Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam, schreef een boek over hoe wij moeten omgaan met vluchtelingen. Olave Nduwanje houdt Halsema’s ideeën tegen het licht: “Wat gunt zij kinderen zoals ik?”
Ons inburgeringsonderwijs is behoorlijk gedateerd, zo blijkt uit oefenexamens. Wat heb je er als nieuwkomer aan om te leren hoe je de huur per acceptgiro overschrijft aan de inmiddels failliete Fortis Bank?
Kinderen van anderstalige ouders die volgens de school niet snel genoeg Nederlands leren, hebben meestal geen taalachterstand. “Het is logisch om bepaalde woorden niet te kennen als je minder contact met een taal hebt”, legt logopedist en taalkundige Manuela Julien uit.
Het recente verhoor van Hazem Darwiesh door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) blijft hem achtervolgen. Hij deed zijn uiterste best om alle vragen keurig te beantwoorden, ook vragen waarvoor hij altijd was weggerend. Maar één vraag was een onvoorziene klap.
De kraakacties van Amsterdams vluchtelingencollectief We Are Here zijn plots landelijk nieuws. Maar de berichtgeving van bijvoorbeeld de NOS en EenVandaag over deze mensen is behalve niet ‘neutraal’ – vaak ronduit foutief. Arzu Aslan legt uit hoe het wél zit.
OneWorld legt journalist en Afrikacorrespondent Bram Vermeulen een aantal keuzes voor over migratie, een thema dat continu terugkeert in zijn werk.
Er schuilt veel tragiek in de geschiedenis van Indische Nederlanders: gedwongen Indonesië te verlaten na de onafhankelijkheid maar nooit echt welkom in Nederland. “Ik hoorde eigenlijk nergens bij.”
Met 3,4 miljoen geregistreerde Syriërs in het land, vangt Turkije de meeste vluchtelingen wereldwijd op. Ter vergelijking: in heel Europa vroegen sinds 2011 één miljoen Syriërs asiel aan. Hoe gaat het met al die nieuwkomers, in hun voormalige buurland?
Verhalen over migratie lopen over van de foutieve termen en woorden vol negatieve connotaties. Zo blijven mythes en desinformatie circuleren. Ook bij OneWorld gaat het soms verkeerd. Maar daar maakten we een einde aan.
Waarom noemen we alleen Turkse, Marokkaanse of Caribische Nederlanders ‘migrant’? Want 98 procent van de Nederlanders heeft buitenlandse voorouders; het gevolg van vijf eeuwen migratie. OneWorld portretteert vergeten migranten. Deel 1: de Hugenoten.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand