Achtergrond

China investeert opnieuw in Suriname

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

one China policyChina en Taiwan zijn verwikkeld in een strijd om invloed in het Caribisch gebied, Latijns Amerika en Afrika. Om hun aartsvijand voorbij te streven, haalt China de banden aan met de grotere landen op deze continenten en verschaft het makkelijk geld aan de kleinere landen, zoals Suriname, Costa Rica en Grenada.

Gesprek Zaid Abdoelrahman en Dirk Kruijt (audio)

Logische keuze

 

 

Volgens Dirk Kruijt is het logisch dat de landen hun relatie met Taiwan verbreken ten faveure van China: “Als Suriname gedwongen zou worden, kunnen ze niet anders dan kiezen voor China. China is een gigant en een wereldmacht in wording. In vergelijking daarmee is Taiwan een dwerg.” Voor kleinere landen is het volgens de hoogleraar niet mogelijk om contacten met beide landen te behouden. Dat kunnen alleen landen als de Verenigde Staten en, tot nu toe, ook  Nederland.

Doorzetten

 

 

Kruijt: “Op korte termijn is China een gulle donor voor Suriname. Het land heeft al een aantal keer ontwikkelingshulp geboden. Er zijn wegen aangelegd in ruil voor bosconcessies. De relatie met China is belangrijk voor Suriname. Dat willen beide landen nu doorzetten.”

Dit artikel is – met toestemming – overgenomen van de Wereldomroep.

 

 

Wereldomroep

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons